Deelnemers aan het werk bij een schrijfmiddag over vrouwen en kunst in het kader van Internationale Vrouwendag en het WMNL Gender Gap project. Foto: Ate te Voortwis
Deelnemers aan het werk bij een schrijfmiddag over vrouwen en kunst in het kader van Internationale Vrouwendag en het WMNL Gender Gap project. Foto: Ate te Voortwis

Wikipedia schrijfweken ook in Winterswijk

WINTERSWIJK - Wikipedia is de grootste online encyclopedie. Het doel van de site is zoveel mogelijk kennis te delen. Om die reden kan iedereen artikelen op Wikipedia plaatsen en hergebruiken. Vrijwilligers controleren of de bijdragen aan de eisen van Wikipedia voldoen. Een jonge vrouw , 'Ciell', uit Winterswijk heeft een prominente rol binnen de Wikipediagemeenschap. Zij vertelt Achterhoek Nieuws over haar werkzaamheden en de dubbele Gelderse schrijfweek die Wikipedia samen met diverse Gelderse erfgoedinstellingen van 2 tot en met 15 oktober organiseert. Onderdeel van de schrijfweek is een schrijfbijeenkomst op 7 oktober in de bibliotheek van Winterswijk; een soort workshop schrijven voor Wikipedia. "We hebben geconstateerd dat er nog veel gebouwen, personen of kunstwerken uit de omgeving van Winterswijk nog niet op Wikipedia beschreven zijn", vertelt Ciell. "Daar willen we verandering in aanbrengen, vandaar de schrijfmiddag."

Door Sander Damen

Ciell wil liever niet met haar eigen naam in de krant komen. Zij is een van de vrijwilligers die artikelen en aanvullingen die niet aan de eisen van Wikipedia voldoen, verwijdert. "Niet iedereen is het daar altijd mee een, vandaar dat ik liever niet mijn echte naam in de krant wil," licht ze toe.

Eisen
Bijdragen aan Wikipedia moet voldoen aan bepaalde eisen. "De belangrijkste is dat er over het onderwerp gepubliceerd moet zijn", vertelt Ciell. "Dus stel dat iemand een boek of essay schrijft over een Winterswijks monument en Achterhoek Nieuws schrijft er over, dan mag het in de encyclopedie opgenomen worden."
Veel bijdragen komen van erfgoedinstellingen als Museum Het Valkhof in Nijmegen, Archief Ede en de bibliotheek. Er is een 'Wikipedian in residence' die door zes van dergelijke instellingen betaald worden om artikelen op Wikipedia te plaatsen. "Die instellingen vinden het net als wij belangrijk kennis te delen", licht Ciell toe. "De dubbele schrijfweek wordt dan ook samen met een aantal erfgoedinstellingen georganiseerd."

Vrijwilligers
In Nederland zijn zo'n elfhonderd mensen die regelmatig artikelen op Wikipedia plaatsen of bewerken. Er vinden dagelijks gemiddeld tweeduizend anonieme aanpassingen plaats. Daarnaast is er een groep geregistreerde vrijwilligers die bijna dagelijks artikelen plaatst of aanpast. Ciell behoort ook tot die groep: "Ik beoordeel of bewerkingen aan de eisen voldoen, maar plaats ook regelmatig zelf artikelen. Zo vind ik het leuk artikelen over muziek en bands te plaatsen."

Schrijfbijeenkomst
Op 7 oktober van 11 tot 14 uur vindt een door Wikipedia georganiseerde schrijfbijeenkomst plaats in de bibliotheek van Winterswijk. Tijdens die bijeenkomst krijgen de deelnemers informatie over Wikipedia en worden ze door vrijwilligers geholpen bij het schrijven van hun eerste artikel. De bijeenkomst is onderdeel van de dubbele Gelderse schrijfweek die Wikipedia organiseert in samenwerking met een aantal Gelderse erfgoedinstellingen en bibliotheken.
"We stevenen af op twee miljoen Nederlandtalige artikelen," vertelt Ciell, "Maar we missen ook nog veel Gelderse en Winterswijkse artikelen. Bijvoorbeeld over een aantal burgemeesters van Winterswijk, de textielfabrieken Witstoom en Zwartstoom en zo is er meer dat ontbreekt. In de dubbele schrijfweek hopen we mensen te enthousiasmeren artikelen voor Wikipedia te schrijven."

Geen eisen
Iedereen kan aan de bijeenkomst deelnemen. Er worden geen eisen aan de schrijfkwaliteit gesteld of aan het onderwerp gesteld. "Het onderwerp kan iets uit de geschiedenis zijn, iets wat alleen in de steengroeve of in de regio voor komt maar het mag ook over personen, muziek, gerechten of andere zaken gaan", licht Ciell toe. "Zolang er maar over gepubliceerd is."

Meer informatie is te vinden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek_Lokaal/Gelderland.

Meer berichten