Van links naar rechts Gerda Goorman, ds. Freerk Hovinga en Barbara Poot. Foto: Leander Grooten
Van links naar rechts Gerda Goorman, ds. Freerk Hovinga en Barbara Poot. Foto: Leander Grooten

Kerkelijke Uitmarkt laat Winterswijker proeven

Algemeen

WINTERSWIJK - Ze zeggen wel eens dat de kerken leeglopen. Dat het geloof geen aftrek meer kent in deze tijd. Daar is weinig van te merken bij de start van het seizoen. Meer dan 350 kerken in Nederland van twintig verschillende kerkgenootschappen zetten hun deuren wagenwijd open op 17 september. De Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) is er daar eentje van. Een tombola aan inspiraties, enthousiasme en samenwerking presenteert zich op de startzondag met als overkoepelende titel 'Kerkproeverij'. In een tweeluik staat Achterhoek Nieuws stil bij wat komen gaat op korte termijn en hoe de staat van de kerk op lange termijn zal zijn. Deze week het eerste deel.

Door Leander Grooten

De gewoonte is om jaarlijks te beginnen met een zogenaamde Startzondag waarin de kerkleden elkaar weer ontmoeten na de vakanties. Dit jaar pakt de organisatie het groter aan. "We stellen de kerk echt open voor die persoon die normaliter de drempel te hoog vindt." Gerda Goorman is organisator van het gebeuren, samen met onder andere Barbara Poot. Zij vult aan: "De traditie is twintig jaar geleden ontstaan binnen de Anglicaanse kerk (Groot Brittannië en de VS – red.). Kerkleden nodigen dan iemand uit die nooit (meer) in de kerk komt."

Uitmarkt
De landelijke kerken hebben dit idee omarmd en naar Nederland gehaald. "Wij hebben het thema Kerkproeverij aangegrepen om het equivalent voor de Uitmarkt te organiseren." Een keur aan uitingsvormen van kerk-zijn trekt in een sneltreinvaart voorbij en toont het gigantische aanbod. "Zoals de Uitmarkt voorproefjes geeft van het komende theaterseizoen, zeg maar."
De presentaties (elevator pitches) duren maximaal 45 seconden. Kort en bondig. "En veelzijdig. Van een Kerkcafé tot meditatie en van Bijbelstudie tot samen koken. Dat is het waard om kennis van te nemen. Kerk is meer dan de kerkdienst op zondag, dat weten veel mensen niet."
Het bedenken van de presentaties is door kerkleden gedaan. Er zijn meer dan twintig pitches die elkaar opvolgen. "We hoorden al dat er veel lol in de voorbereiding zat. Het is een mix geworden van film, muziek, toneel, geluid. En er komt een fiets voorbij," zo verklapt Barbara.

Begrijpbaarheid
Uiteraard wil de PGW de kerk op Startzondag vol hebben, ook met nieuwe, nieuwsgierige gezichten. Maar begrijpen deze 'gasten' de kerkelijke gewoonten wel? "Voordat de pitches beginnen, is er een korte kerkelijke viering met de daarbij behorende tradities. Maar onze kerkmuzikanten hebben ons verzekerd dat het ook een muzikale proeverij is", aldus Gerda, die ook de samensteller is van de brochure die bij de uitgang wordt uitgedeeld. "Als de elevator pitch te snel ging, kun je het rustig nalezen en kiezen waar je aan deel wilt nemen gedurende het jaar."

Gastvrijheid
Hoe zorgt het organiserend comité ervoor dat gasten in de kerk zich welkom voelen? Gerda: "Met gasten leggen we altijd contact tijdens het welkom en de koffiemomenten. Niet iedereen is daar even goed in, daar moeten we eerlijk in zijn. Ik geloof dat iedereen in de kerk gastvrij wil zijn, maar de uitvoering is nu eenmaal nog niet perfect." Aankomende zondag doet de organisatie hiervoor extra zijn best, onder andere met heerlijke taarten. Onder de leus 'Pak een kaart, bak een taart' hebben vele gemeenteleden zich hiervoor verantwoordelijk gemaakt. "Want bij een Kerkproeverij, moet je natuurlijk wat lekkers eten. En bovendien zien wij het als een feest, en daar hoort taart bij", vult Barbara aan. "Voel je welkom, want dat ben je. En neem bijvoorbeeld een vriend of buurvrouw mee, dat zouden we op prijs stellen."

Volgende week in deze krant het tweede deel waarin dieper wordt ingaan op de toekomst van de kerk.


Kerkproeverij PGW – Startzondag
17 september 2017, 09:30 uur inloop met koffie, 10:00 uur start viering met elevator pitches
Zonnebrinkkerk aan de Zonnebrink 61 te Winterswijk

Symbolen in de kerk. Foto: Leander Grooten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant