Een AED in een buitenkast.
Een AED in een buitenkast.

Hart4Winterswijk geeft gratis AED- en reanimatie-instructie

WINTERSWIJK - Na plaatsing van een AED die 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor iedereen beschikbaar is, geeft Hart4Winterswijk aan omwonenden een gratis AED- en reanimatie-instructie. Voorzitter Johan G. Esendam van Hart4Winterswijk: "Met een netwerk bestaande uit overlappende cirkels met een AED zijn we er nog niet. Er moeten ook voldoende burgerhulpverleners zijn die kunnen reanimeren. Om de drempel voor een AED- en reanimatiecursus te verlagen, geven wij in elke buurt waar een AED is opgehangen een gratis AED- en reanimatie-instructie."

Esendam: "Mensen weten vaak niet wat zij moeten doen als iemand in hun buurt een hartstilstand krijgt. Op de instructieavond wordt uitgelegd wat je moet doen als iemand in jouw buurt een hartstilstand krijgt. Hoe de melding van een hartstilstand bij 112 verloopt. Hoe je de beveiligde AED-kast opent, en een basale uitleg en instructie hoe je moet reanimeren. Het is heel eenvoudig, absoluut niet angstig en iedereen kan het leren."

Bedrijvencentrum Morsepoort
Bij het bedrijvencentrum Morsepoort hangt sinds 12 mei 2017 aan de zijde van de Laan van Hilbelink een AED die 24/7 voor iedereen bereikbaar is. Niet alleen voor de huurders en gebruikers van de Morsepoort maar ook voor bewoners uit de buurt. Freddy Huiskes van de Bedrijvencentrum Morsepoort die de AED heeft gesponsord: "Het initiatief van de Stichting Hart4Winterswijk om heel Winterswijk HARTveilig te maken, ondersteunen wij van harte. De gratis AED- en reanimatie-instructie die Hart4Winterswijk geeft voor onze huurders en voor de buurtbewoners stellen wij zeer prijs.

Inzamelingsactie Bargerbosch
Buurtbewoners in de Bargerbosch hebben spontaan een actiecomité gevormd, brainstormden met elkaar wat de beste aanpak zou zijn voor een inzamelingsactie in hun buurt. De gemiddelde bijdrage om zelf een AED aan te schaffen kwam daarbij uit op 15,00 euro per huishouden. Hart4Winterswijk zorgde voor de middelen en de materialen. Hiermee gingen de leden van het comité op pad. "De respons was hartverwarmend. Meestal kregen we een compliment voor het initiatief en onderschreven mensen het belang van een AED in hun eigen buurt. Bewoners gaven ruimhartig de gewenste bijdrage", aldus Jeroen Boesveld van het actiecomité. Bij zijn woning komt de AED ook te hangen. Ruim 75% van de buurt betaalt nu mee. "We verwachten dat als mensen eenmaal zien dat de AED er echt hangt, we het laatste deel van de buurt ook over de streep trekken." vult Harrie Garritsen van het actiecomité hem aan. "Dan is het echt 'onze' AED."

Ook in andere buurten
De gekozen aanpak wil de Stichting Hart4Winterswijk herhalen voor alle andere buurten van Winterswijk. Esendam: "Mensen weten zelf het beste wat in hun eigen buurt een goede aanpak is. Nadat de AED is geplaatst krijgen we ook meer draagvlak voor ons burgerinitiatief en worden mensen zich bewuster dat een AED in de eigen buurt noodzakelijk is. Bij een eventuele hartstilstand in hun buurt, kan het slachtoffer dan binnen de cruciale tijd van 6 minuten worden gered. Met de gratis instructie aan alle buurtbewoners, willen wij de drempel naar een officiële AED- en reanimatiecursus verlagen. Met het diploma kan men zich dan als burgerhulpverlener aanmelden bij de Nederlandse Hartstichting via de link: www.hartstichting.nl/aanmelden."
Informatie: info@hart4winterswijk.nl of tel. 06 12 06 04 01.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>