Jos Porskamp (rechts staand) na het behalen van het kampioenschap van sv Grol Dames 1, afgelopen seizoen. Ook keepster Lotte Westervoorde viert feest. Foto: Sv Grol
Jos Porskamp (rechts staand) na het behalen van het kampioenschap van sv Grol Dames 1, afgelopen seizoen. Ook keepster Lotte Westervoorde viert feest. Foto: Sv Grol (Foto: Sv Grol)

Jos Porskamp, damesvoetbaltrainer, blij met Europese titel Oranje Leeuwinnen

'Dit is geen toeval'

Door: Henri Walterbos

GROENLO/BELTRUM/WINTERSWIJK - Jos Porskamp, hoofd opleidingen en vorming voor de B- en C-klasse en de meisjestak bij sv Grol, loopt al vee jaren mee in het Achterhoekse damesvoetbalwereldje. Hij trainde ondermeer dames en meisjes bij sv Grol, VIOS B en FC Trias. Ook hij geniet van het succes van de Oranje Leeuwinnen.

Hoe verklaar je dit succes?
"Zo'n succes komt natuurlijk niet aanwaaien. De laatste tien jaar heeft het meiden- en vrouwenvoetbal een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De meisjes zijn steeds jonger begonnen met voetballen en zijn daardoor ook beter opgeleid. Doordat de huidige talenten zolang mogelijk bij de jongens gevoetbald hebben verklaard een gedeelte van hun succes. Daarnaast is de huidige selectie van Oranje een mix van supertalenten en doorzetters. Ook de begeleiding is nu top."

Heb jij dit succes zien aankomen?
"Voor het WEURO begon heb ik al een bijeenkomst bijgewoond bij ADO Den Haag voor trainers in het damesvoetbal. Ook onze huidige bondscoach Sarina Wiegman gaf daar een voordracht over de voorbereiding van het Nederlands team voor de WEURO. Daaruit bleek al hoe serieus en fanatiek deze groep bezig was om een prestatie te gaan leveren. Dat hiervoor veel inspanning voor geleverd moest worden van zowel de speelsters als de technische staf was duidelijk. Vaak wordt dit vergeten. Maar dit succes had ikzelf nog niet verwacht. Hier zie je maar weer als een hele groep voor het succes gaat dan dit dan ook vaak gaat gebeuren."

Is dit een toevalstreffer en vallen we straks weer terug of gaan de Oranje Leeuwinnen het vrouwenvoetbal de komende jaren wereldwijd domineren?
"Dit is geen toeval. Al jarenlang wordt er gewerkt met talenten die nu gaan presteren. Ik verwacht dat de Oranje Leeuwinnen nog jarenlang wereldwijd mee zullen gaan tellen."

Wat zullen het gevolg en vervolg zijn?
"Het gevolg van dit succes van de Nederlandse vrouwen is dat er nog meer meisjes en vrouwen zullen gaan voetballen. Hieronder zullen ook weer vele talenten zitten. Als deze de goede opleiding krijgen en het juiste karakter hebben, winnaarsmentaliteit en doorzettingsvermogen, dan zal het niveau alleen maar omhoog gaan en zal het Nederlands elftal blijven presteren."

Veel talent op Achterhoekse voetbalvelden

Jij hebt veel ervaring in het dames/meisjesvoetbal. Sv Grol, Vios Beltrum, FC Trias. Is er een verschil in benadering per vereniging? Wordt deze tak series genomen of is het een sluitingspost op de begroting?
"De benadering is per vereniging wel anders. FC Trias is al lang een bolwerk in de Achterhoek voor wat betreft het damesvoetbal. De meiden van FC Trias voetballen al lang op het hoogste niveau van Nederland. Het is nu nog wachten op de doorbraak van deze meiden naar het eerste elftal dat nu 2e klasse speelt. Bij sv Grol heeft het damesvoetbal lange tijd niet de juiste aandacht gekregen. Daar is nu wat verandering in gekomen en maar hier is nog een grote inhaalslag te maken in de opleiding. Vios Beltrum heeft jaren geleden heel lang op hoog niveau gevoetbald met de vrouwen. Daar is een kentering in gekomen toen veel van diezelfde goeie generatie stopten en er weer opnieuw gebouwd moest worden aan een nieuw team. Maar ze zijn nu op de terugweg en spelen nu weer 2e klasse. Ook hebben ze nog een veelbelovend MO17-1 team. Zo langzamerhand moeten de clubs beseffen dat het geen sluitingspost kan zijn van de vereniging. Dit besef is bij alle drie verenigingen wel aanwezig. Gezien de aantallen meiden en vrouwen die bij elke vereniging voetballen zal de aandacht voor een goede opleiding alleen maar toenemen. Bij Grol zien we dat er nu terecht meer aandacht wordt besteed aan de meiden- en vrouwenafdeling. Er is een Hoofd Jeugdopleiding aangesteld. Daarnaast wordt er gezocht naar meer goede trainers om de meidenafdeling op een hoger niveau te tillen."

Is er veel vrouwelijk talent op de Achterhoekse velden te vinden?
"Dat is er zeker. Bij de hele jonge jeugd zijn zowel bij Fc Trias, sv Grol en Vios Beltrum een groot aantal talenten te vinden. Als de clubs hier oog voor hebben en houden, en deze meisjes zo lang mogelijk bij de jongens laten voetballen dan zullen we deze zeker straks bewonderen in de Eredivisie van de Vrouwen."

Wat trekt jou aan het meisjes/vrouwenvoetbal?
"Na mijn sportopleiding ben ik destijds gevraagd om het vrouwenteam van sv Grol te gaan trainen. Destijds meer een streekteam van hele goede speelsters. Vanaf dat moment ben ik met tussenposes trainer gebleven in het vrouwenvoetbal. Ik ben hier dus min of meer ingerold. Wat mij voornamelijk aantrekt is de discipline en bereidheid om iets te leren."

De een zegt een vrouwelijke trainer is beter voor vrouwen, de ander zegt maakt niet uit. Hoe kijk jij tegen die discussie aan?
"Beide kan. Als vrouwelijke trainer zal je overwicht moeten hebben in kennis en eigen vaardigheid, op een hoog niveau gevoetbald hebben. Voordeel is dat je misschien bepaalde zaken wat eerder aanvoelt. Anderzijds hebben mannelijke trainers vaak wat meer overwicht, maar ook die moeten om kunnen gaan met de andere manier van denken van de vrouwen. Deze willen veel meer praten en uitleg over hetgeen ze moeten doen. Vaak willen ze dat jij de oplossing aangeeft voor een voetbalprobleem terwijl ze moeten leren dit zelf te doen in het veld."

Hoe kan het dat de keepsters zo veel fouten maken? Het ziet er regelmatig knullig uit. Geen goede keeperstraining?
"Inderdaad een van de grote uitdagingen voor de trainers. Ten eerste beginnen ze te laat met hun basistraining. Vaak is er geen keeperstrainer voor handen. Wat ik in de praktijk zie is dat vrouwenkeepster over het algemeen moeite hebben met hoge ballen. Vaak gaat het inschatten hiervan fout. Maar ook dit is weer te trainen."

reageer als eerste
Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>