Afbeelding

Staatsbosbeheer kapt zieke essen in de Achterhoek

Algemeen

ACHTERHOEK - Op grote schaal zijn essen in Nederland ziek geworden door een schimmel. Ze hebben last van de zogenaamde 'essentaksterfte'. Staatsbosbeheer gaat eind deze zomer lokaal zieke bomen kappen in de Achterhoek ter voorkoming van onveilige situaties door vallende takken en bomen. Zieke essen langs paden en wegen hebben prioriteit, maar ook in bosvakken en landschapselementen worden zieke essen verwijderd.

De es is op grote schaal aangetast door een schimmelinfectie. Deze schimmel veroorzaakt de zogenaamde essentaksterfte. Een schimmel, het vals essenvlieskelkje (Hymenoscyphus fraxineus), dringt binnen via bladeren en jonge uitlopers, waarna hij zich naar de kern van de boom verspreid. Zwaar aangetaste takken vallen af en na langere tijd (afhankelijk van de grootte van de es), kan de hele boom sterven. De verspreiding gaat via de wind en is niet tegen te gaan. De verwachting is dat tien procent of minder overleeft. Bomen kunnen niet via behandeling resistent of beter worden gemaakt.

Werkzaamheden
Halverwege augustus begint Staatsbosbeheer met het verwijderen van zieke essen uit de terreinen. De werkzaamheden zullen een tot anderhalve maand in beslag nemen. Bomen worden gekapt, uitgesleept en in stukken gezaagd. Dit kan tijdelijk overlast veroorzaken. De werkzaamheden zullen een tot anderhalve maand in beslag nemen. Er wordt begonnen in de buurt van de Greffelkamp in Didam. In een lus door de Achterhoek zullen vervolgens lokaal werkzaamheden binnen landschapselementen plaatsvinden in gemeente Bronckhorst, Lochem, Berkelland, Oost-Gelre en de Oude IJsselstreek. In de bosgebieden Ruurlo en Slangenburg staan enkele sterk aangetaste opstanden van es, die verwijderd worden. Deze werkzaamheden zullen het meest zichtbaar zijn. Uiteraard wordt nauwkeurig gekeken welke bomen er nog gezond uitzien en mogelijk resistent zijn. Deze bomen laat Staatsbosbeheer staan. Bos blijft bos, wat betekent dat er naast natuurlijke verjonging opnieuw wordt aangeplant als plantgoed beschikbaar is.

Voorrang
Staatsbosbeheer stelt veiligheid voorop. Het verwijderen van de zieke essen heeft daarom voorrang op reeds geplande boswerkzaamheden. De oogstwerkzaamheden, gepland voor dit najaar in de Slangenburg, kunnen daardoor vertraging oplopen of worden uitgesteld.

Voor vragen kan contact worden opgenomen met de boswachters in de Achterhoek. Dirk van den Brink is bereikbaar via 06-0651218217/ d.vandenbrink@staatsbosbeheer.nl en Erik de Bruijn via 06-5495 7403 / e.debruijn@staatsbosbeheer.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant