De verbindingssteen wordt onthuld door vlnr wethouder Wim Aalderink van Winterswijk, Guido Leek, wethouder Bernd Kemper en burgemeester Christoph Holtwisch van Vreden. foto: Kyra Broshuis
De verbindingssteen wordt onthuld door vlnr wethouder Wim Aalderink van Winterswijk, Guido Leek, wethouder Bernd Kemper en burgemeester Christoph Holtwisch van Vreden. foto: Kyra Broshuis

Grenssteen als teken van verbondenheid

Algemeen

MEDDO - Tientallen belangstellenden verzamelen zich op zaterdag 3 juni bij de Barockkirche in Zwillbrock. Samen lopen ze naar de zeven kilometer verderop gelegen nieuwe grenssteen in het buitengebied van Meddo om de officiële onthulling van dit monument mee te maken.

Door Kyra Broshuis

De grenssteen is een gezamenlijk initiatief van Heimatverein Vreden en de Werkgroep Meddo's Verleden. "Hiermee willen we de geschiedenis van 250 jaar grens tussen Nederland en Duitsland vieren", zo laat Harrie Hoog Antink van Meddo's Verleden weten. De bijeenkomst bij de nieuwe grenssteen, die geplaatst is op de Nederlands-Duitse grens aan de Beijersdiek in Meddo, wordt gevierd met een schnapps voor de aanwezigen. De onthulling van de steen is de afsluiting van een jaar waarin op allerlei manieren aandacht is gegeven aan het feit dat 250 jaar geleden, bij de Konvention von Burlo, officieel de grens tussen Nederland en Duitsland werd vastgelegd. Zo is er onder andere een prachtige expositie gehouden én een grenssteenwandeling georganiseerd die op bijzonder veel belangstelling mocht rekenen.

Kerk, handel en trouwen
August Elsinghorst van Meddo's Verleden heet de aanwezigen, onder wie de burgemeester van het Duitse Vreden dr. Christoph Holtwisch en de Winterswijkse wethouder Wim Aalderink, welkom in onvervalst dialect. "Dat kunnen zowel de Duitsers als de Nederlanders verstaan!" Elsinghorst vertelt de belangstellenden dat er één volk woonde in dit gebied. "Later kwamen er steeds meer verschillen tussen de mensen aan de ene kant en aan de andere kant van de grens. Toch had men elkaar altijd nodig. Voor de kerk, voor de handel en er werd natuurlijk ook getrouwd met de buren. Het bleef één volk. Volk dat nu nog steeds vriendschappen onderhoudt. Daarom hebben wij hier deze steen geplaatst om de onderlinge vriendschap te benadrukken. Het is dus geen grenssteen maar een verbindingssteen. De grens is voor ons beiden geen bedreiging maar biedt kansen."

Met tekst
Zijn collega Guido Leek van Heimatverein Vreden vertelt dat het plaatsen van de steen mogelijk is gemaakt door de betrokken gemeentes, de Euregio maar zeker ook door de familie Wentinck. Zij hebben de grond in eigendom waar de steen op geplaatst is. Leek verhaalt over de geschiedenis van de grensstenen en het belang van de overlevering. Het is vervolgens de eer aan wethouder Wim Aalderink van de gemeente Winterswijk, burgermeester Christoph Holtwisch van Vreden en zijn wethouder Bernd Kemper, om het doek van de steen te verwijderen. Het is een prachtige zandstenen verbindingssteen van 40 bij 40 cm met de ingegraveerde tekst 'Verschillen verbinden- Unterschiede verbinden' en de wapens van de beide gemeenten.

Het gezelschap gaat, door de stromende regen ("De zegen komt al van boven", aldus Aalderink) op weg naar boerderij 'Nieuw Giffel' voor koffie met pillewegge en de bezichtiging van het Panhoes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant