De brandweer in actie tijdens een grote hulpverleningsactie. Foto: PR
De brandweer in actie tijdens een grote hulpverleningsactie. Foto: PR

'In iedereen schuilt een hulpverlener'

Algemeen

Kijkje in de keuken van Winterswijkse brandweer

WINTERSWIJK – Zondag 11 juni , tijdens het Familiespektakel staat de Brandweer Winterswijk, uiteraard met het nodige materieel, op Koosteggeplein, zoals de organisatie de parkeerplaats aan de Spoorstraat heeft gedoopt. Uiteraard om zo nodig paraat te zijn om te helpen, maar vooral ook om iedereen te vertellen en te laten zien wat de brandweer doet. De brandweervrijwilligers hopen op deze manier mensen enthousiast te maken voor het werk van de brandweer, want, zo denken zij: "In iedereen schuilt een hulpverlener."

Door Lydia ter Welle

"We hopen zelfs zo enthousiast dat er mensen zijn die overwegen de stap te maken om ook brandweervrijwilliger te worden", zeggen postcommandant Roland Lieverdink. Zijn collega Jesse Wiggers is op zondag 11 juni op het Koosteggeplein hét aanspreekpunt voor iedereen die vragen over de brandweer heeft.

Vrijwilliger, maar mét plichten
Het brandweerkorps Winterswijk bestaat uit een groep van 36 vrijwilligers, die samen zorgen dat er zo nodig altijd hulp komt, in Winterswijk, maar zo nodig ook in buurgemeenten als daar assistentie nodig is. Zij worden daarbij ondersteund door de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, die zorgt voor het faciliteren van het korps in Winterswijk. "Ons korps in Winterswijk bestaat volledig uit vrijwilligers, maar de ondersteuning door de VNOG gebeurt door beroeps. Zij zorgen dat ons korps voldoende toegerust is om te kunnen uitrukken. Door te zorgen voor goed materieel, zoals voertuigen en de verdere uitrusting, maar ook te zorgen voor goede trainingen en goede opleidingen", vertelt Roland Lieverdink. Hij voegt eraan toe: "We worden dan wel vrijwilligers genoemd, maar als brandweervrijwilliger heb je natuurlijk wel plichten. Je moet tijd en energie vrijmaken en je inzetten voor het oefenen, de opleiding en het uitrukken. Overigens, voor de uren die we daaraan besteden, krijgen we wel betaald. Maar dat is lang niet het enige dat je als brandweervrijwilliger ervoor terug krijgt, want er wordt flink in je geïnvesteerd. "

'Brandweer investeert in jou'
Iedereen die zich aanmeldt als brandweervrijwilliger moet de basisopleiding tot manschap volgen. Als hij of zij – "Nadrukkelijk ook zij, want we zien graag het aantal vrouwelijke collega's groeien", zegt Lieverdink – dan wil doorleren, dan kan dat. Er wordt dan gekeken naar wat past bij de interesse en de mogelijkheden van de brandweervrijwilliger, en naar wat er in het korps nodig is. "Zo zijn er mensen die zich kunnen laten opleiden tot chauffeur, of die zich verder kunnen bekwamen in leidinggevende functies, of in de techniek. En die opleiding wordt voor je betaald door de brandweer, maar natuurlijk heb je er ook in dagelijks leven en werken wat aan", aldus de postcommandant.

Bhv'er
Zo worden alle brandweermensen ook opgeleid tot bhv'er. "En daar kan je werkgever weer gebruik van maken. Die hoeft dan niet de bhv-opleiding te betalen, en heeft wel de beschikking over een bhv'er. Natuurlijk moet hij in ruil daarvoor wel toestaan dat je beschikbaar bent voor uitruk", zegt Lieverdink, met een lach. "Ons korps werkt met een drie-groepensysteem. Daardoor heb je om de drie weken een week dienst. Dan moet je paraat zijn en daar moet je dus rekening houden. Als je niet kunt , moet je je dienst ruilen. Natuurlijk is er bij de brandweer ook begrip voor het feit dat iemand niet altijd zo maar alles kan laten vallen op zijn werk om uit te rukken als brandweervrijwilliger. Tijdens de doordeweekse uren van 06.00 tot 18.00 uur wordt daarom een dubbele groep gealarmeerd. Dankzij die dubbele groep op werkdagen overdag hebben we altijd voldoende personeel om veilig hulp te gaan verlenen waar dat nodig is", legt Lieverdink uit.
Per week gaat het gemiddeld genomen om drie uitrukken, en volgens de postcommandant ligt het zwaartepunt daarvan niet overdag. Dit alles betekent ook dat iemand die voor zijn werk bijvoorbeeld overdag met regelmaat buiten Winterswijk aan de slag is, zich wel kan aanmelden als brandweervrijwilliger. De postcommandant is altijd bereid om zo nodig een werkgever uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat, en wat voor de werkgever de consequenties zijn. Afgezien van het feit dat hij een voorbeeld van een maatschappelijk verantwoord ondernemer is als hij meewerkt aan goede hulpverlening door de medewerker gelegenheid te bieden om als brandweervrijwilliger aan de slag te gaan.

Meedenken
"Maar in de week dat je dienst hebt, moet je dus in principe paraat zijn. Zodra de pieper gaat, wordt - afhankelijk van de prioriteit – van je verwacht dat je zo snel mogelijk naar de kazerne komt. Zonder overigens (verkeers)regels te overtreden. De brandweervrijwilliger is herkenbaar aan een rood bordje 'brandweer' in de auto. Daaraan kan hij geen rechten ontleden, maar meedenken van medeweggebruikers wordt op prijs gesteld. Zij helpen daarmee ervoor te zorgen dat de brandweervrijwilliger zo snel mogelijk op pad kan om hulp te verlenen waar dat nodig is", legt Jesse Wiggers uit.

Vaardigheden uitdiepen
Jesse Wiggers, met zijn 28 jaar al zes jaar lid van de brandweer, lacht als hij vertelt waarom hij zich aanmeldde: "Ik zal wel erfelijk belast zijn met het brandweervirus, ja!", doelend op de vele jaren die zijn vader actief is als brandweerman. "Maar het trok me gewoon. Je kunt mensen helpen op momenten dat ze die hulp heel hard nodig hebben. En dankzij je opleiding tot brandweerman leer je jezelf kennen, leer je je grenzen te verleggen en krijg je inzicht in waar jij goed in bent. En die vaardigheden kun je dan uitdiepen, door de mogelijkheden tot opleiding die ons bij de brandweer worden geboden. En daarnaast is de kameraadschap in het korps groot, er worden allerlei leuke dingen georganiseerd voor het team, en de oefenavonden zijn behalve leerzaam gewoon ook heel gezellig."

Ook veel gezelligheid
Een van de leuke en uitdagende activiteiten voor de brandweervrijwilligers is de deelname aan brandweerwedstrijden. "En dat doen we goed, hoor, we zijn al twee ronden door en hebben op 10 juni weer een wedstrijd, in Aalsmeer!" aldus een trotse Lieverdink. Wiggers vult aan: "Onze personeelsvereniging verzorgt allerlei leuke activiteiten, waarvoor ook oudgedienden van de brandweer worden uitgenodigd. En die oudgedienden doen op hun beurt weer bardiensten in onze kantine, mét een prachtig dakterras. Ook verzorgen die oud-brandweerlieden bijvoorbeeld het onderhoud van de brandkranen. En natuurlijk kan iedereen die dat wil ook meewerken aan externe activiteiten, zoals bijvoorbeeld zondag het Familiespektakel, en aan onze eigen demo-dag, en natuurlijk het brandweerspel met het Volksfeest. Dat zijn allemaal heel leuke dingen, waar we met onze groep ook veel plezier aan beleven."

Vrouwen zeer welkom
"We kunnen altijd mensen gebruiken die opgeleid willen worden tot brandweervrijwilliger. En dan bedoelen we heel nadrukkelijk ook vrouwen", zegt Roland Lieverdink, die ervan overtuigd is dat een gezonde vrouw net zo goed als een gezonde man in staat is om de opleiding met succes af te ronden. "We willen graag meer vrouwen in ons korps, omdat dit de balans in de groep ten goede komt. Daarvan zijn we allemaal overtuigd!"

'Kom jij (m/v) ons korps versterken?!'
Op zondag 11 juni tijdens het Familiespektakel kan iedereen proeven aan het werk van de hulpverleners van de Brandweer Winterswijk, die verschillende demonstraties verzorgen op het Koosteggeplein. Ook voor kinderen is er van alles te bekijken en te beleven. Jesse Wiggers en zijn collega's geven dan graag informatie over het werken bij de Vrijwillige Brandweer Winterswijk, maar daarvoor kan iedereen ook altijd terecht op de wekelijkse oefenavond van de brandweer, op maandag vanaf half acht in de brandweerkazerne. Een mail sturen naar Roland Lieverdink via postwinterswijk@vnog.nl mag ook.

Jesse Wiggers (links) en Roland Lieverdink op het 'dakterras' van de brandweerkazerne. Foto: Lydia ter Welle
Het  team van de brandweer dat tweede werd in de tweede ronde. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant