Burgemeester Joris Bengevoord leest voor en praat met de kleuters van de Sint Jozef. Foto: Bart Kraan
Burgemeester Joris Bengevoord leest voor en praat met de kleuters van de Sint Jozef. Foto: Bart Kraan

'Als jullie op ontbijt komen, eten we gezamenlijk boterham met hagelslag'

Bengevoord laat leerlingen St. Jozef kennismaken met Familiespektakel

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – De leerlingen van de groepen 1 en 2 van de St. Jozefschool moeten donderdagmorgen even geduld hebben. Want burgemeester Joris Bengevoord heeft niet echt haast en moet ook nog even praten met directeur Eddy Meijer. Maar dan betreedt Bengevoord eindelijk het schoollokaal, wenst de leerlingen en leerkrachten vriendelijk goede morgen, feliciteert de jarige Jort en Jordana en neemt dan plaats in 'zijn' stoel. Dan valt zijn oog op Hussein, die hem onlangs met zijn familie heeft bezocht in het kader van de inburgering, en praat ook nog even met hem.

Hij slaat dan het exemplaar van 'Funnie op het Familiespektakel Winterswijk' dat hij bij zich heeft, open en begint het boekje voor te lezen om zo, namens de organisatie van het jaarlijkse evenement, de kinderen kennis te laten maken met het Familiespektakel dat zondag 11 juni voor de derde keer wordt gehouden. Maar Bengevoord beperkt zich niet tot het voorlezen van het boekje dat de belevenissen van de hond Funnie op het familiespektakel beschrijft. De burgemeester onderbreekt regelmatig het verhaal om leerlingen vragen te stellen en met hen in gesprek te gaan. Zoals na het lezen van de passage die beschrijft hoe Funnie zich tijdens het ontbijt waarmee het evenement begint, zich allerlei lekkernijen goed laat smaken. "Wat vinden jullie lekker?", vraagt Bengevoord zijn gehoor. "Hagelslag", zo luidt een van de antwoorden. "Dat vind ik zelf ook lekker", zo reageert Bengevoord. "Als jullie op het ontbijt van het familiespektakel komen, eten we gezamenlijk een boterham met hagelslag."

Ook over de pagina over paarden met stoere ridders, ringsteken en ponyrijden heeft Bengevoord wel een vraag. "Weten jullie wat ringsteken is?", vraagt Bengevoord. Nadat hem is verteld dat dan iemand, zittend op een paard, een stok door een ring steekt, vertelt hij dat zelf ook al gedaan heeft. "Tijdens Koningsdag heb ik dat ook gedaan", aldus Bengevoord die toen, zittend in een koets, twee ringen van de draad haalde. "Dat is veel", zo kreeg hij te horen.

De kinderen weten nu ook wat hij graag eet. Want in het boekje gaat Funnie ook langs diverse tentjes met eten en drinken, wat Bengevoord ertoe brengt de kinderen te vragen wat ze lekker vinden. Die eten onder mee graag vis en chocola, wat Bengevoord ook wel lekker vindt. "Ik eet graag patatjes, mosterdsoep, vis en chocola. Drie weken geleden ben ik burgemeester geworden en heb ik heel veel chocola gekregen. Dat ligt nu op de tafel in mijn kantoor." Na het voorlezen mogen de leerlingen vragen stellen. Ze weten nu onder meer wat een ambtsketen is en wat er op beide kanten van de bijbehorende penning te zien is: het wapen van Winterswijk en dat van Nederland. "Soms moet ik iets voor de koning doen, zoals het uitreiken van onderscheidingen. Dan is het wapen van Nederland te zien", aldus Bengevoord, die ook nog uitlegt wat hij doet. "Ik ben de baas van de politie, de brandweer, hoewel ik niet zelf de branden blus, en de gemeente. Met de gemeenteraad en de wethouders beslis ik bijvoorbeeld over de bouw van een nieuwe school of het aanleggen van een nieuwe weg."

De leerlingen van de jongste twee groepen van de St. Jozefschool zijn de enigen die worden voorgelezen door een lid van het college van burgemeester en wethouders. Laurens Tenbergen, de grote man achter het evenement, had alle Winterswijkse basisscholen aangeschreven met de vraag of Bengevoord of een van de wethouders langs mocht komen om hun jongste leerlingen voor te lezen uit 'Funnie op het Familiespektakel Winterswijk' en hen zo op speelse manier kennis te laten maken met het evenement. "Maar de St. Jozef heeft als enige school gereageerd op ons aanbod, terwijl alle kinderen Funnie leuk vinden", aldus Tenbergen die dus de kinderen van eerste twee groepen van de St. Jozefschool heeft uitgenodigd voor het ontbijt in de Meddosestraat, de start van het evenement waarmee de school wel een band heeft. Want twee jaar geleden hebben leerlingen van de St. Jozefschool schilderijen gemaakt met betrekking op het Familiespektakel. Die werken zijn te zien geweest in de Wooldstraat.

Tijdens het Familiespektakel kunnen de kinderen ook echt kennismaken met Funnie, want hij is de mascotte van het evenement en loopt die dag in het centrum van Winterswijk rond. Dat de leerlingen van de jongste groepen van de St. Jozefschool over hem konden worden voorgelezen, hebben ze te danken aan Wilma Koolhof. "Zij wilde graag een boekje over Funnie maken", aldus Tenbergen over het werkje dat is geïllustreerd door Judith Woordes.

Fotobijschrift:

reageer als eerste
Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>