Cliënten van De Olden Gaorden, Ria Damkot, Jolanda ten Duis en Anne-Marie Hörning werken onder leiding van Petra van den Berg aan het maken van vilt en het vervaardigen van de viltobjecten. Foto: Bart Kraan
Cliënten van De Olden Gaorden, Ria Damkot, Jolanda ten Duis en Anne-Marie Hörning werken onder leiding van Petra van den Berg aan het maken van vilt en het vervaardigen van de viltobjecten. Foto: Bart Kraan

Open dag en kunst bij zorgboerderij De Olden Gaorden

Algemeen

Viltobjecten en mozaïeken in tuin boerderij aan Olden Goorweg

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Mensen die maandag 5 juni (tweede pinksterdag) van 10.00 tot 15.00 uur de tweejaarlijkse open dag van De Olden Gaorden bezoeken, kunnen die dag ook genieten van een aantal kunstobjecten die dan in de tuin van de zorgboerderij aan de Olden Goorweg in de buurtschap Woold hangen.

Het gaat daarbij om onder meer creaties van vilt en mozaïeken, die oorspronkelijk tentoon zouden worden gesteld tijdens de derde editie van de kunstroute KunstOer. Die stond voor zaterdag 3 tot en met maandag 5 juni op het programma, De Olden Gaorden was een van de elf locaties die in de route waren opgenomen. Maar KunstOer gaat niet door omdat de organiserende werkgroep niet op tijd zekerheid kon krijgen van de provincie Gelderland over subsidie. De provincie kon namelijk pas einde deze maand duidelijkheid verschaffen, daar waar KunstOer dus al in het eerste weekeinde van juni gehouden zou worden. Dat vond de werkgroep te riskant en ze besloot met pijn in het hart de derde editie van de kunstroute af te gelasten. Ook eigenaar Remco Oonk van De Olden Gaorden vindt het jammer dat de werkgroep een streep door KunstOer heeft moeten zetten. "Het is jammer dat het de werkgroep niet is gelukt om op tijd het geld bij elkaar te krijgen en dat KunstOer daardoor moest worden afgelast. Die mensen hebben er zo veel energie in gestopt."

Maar de werkgroepleden vonden dat het kunstproject van De Olden Goarden wel moest doorgaan. "De cliënten van De Olden Gaorden hadden al zo veel tijd gestoken in het maken van allerlei objecten'', zo geeft Jolanda ten Duis van de werkgroep KunstOer aan. "Daarom vonden we dat het niet konden maken om het kunstproject niet te laten doorgaan. Dat wordt nu gekoppeld aan de open dag.''
De cliënten van De Olden Gaorden en activiteitenbegeleidster Ria Damkot zijn inderdaad niet over een nacht ijs gegaan bij de voorbereiding van de open dag en het kunstproject. "We zijn al in februari begonnen", vertelt Damkot. "We hebben al stof gevlochten en geknoopt voor het viltproject onder leiding van Petra van den Berg en mozaïeken, windspiralen die in de wind meedraaien, vogelhuisjes en nestkastjes gemaakt."
De objecten die dat viltproject heeft opgeleverd, zouden oorspronkelijk al een maand geleden worden gemaakt. Maar Van den Berg liep een polsbreuk op en moest haar bezoek aan de zorgboerderij uitstellen. Maar vorige week maandag was het dan zo ver en kon de Leidse viltkunstenares, vervoerd door haar zus Ada, naar Winterswijk komen om drie dagen met cliënten van de Olden Gaorden, Damkot en de KunstOer-werkgroepleden Duis en Anne-Marie Hörning aan de drie viltobjecten te werken. Ze hebben een groot spinnenweb, vilten zakken voor het bewaren van gepeulde bonen en de schillen en lange koorden in de kleuren van de regenboog gemaakt. Die koorden komen te hangen aan de draden tussen de zwaluwpalen van de zorgboerderij.

Voor het maken van de vilt kon de groep beschikken over schapenwol die wel op een heel bijzondere manier was schoongemaakt: namelijk in een betonmolen. "Normaal was je schapenwol in een bak met zout water en moet je de wol met een stok door het water duwen", vertelt Remco Oonk, die met dat opmerkelijke idee kwam. "Je moet dan die wol een nacht laten staan en dan uitspoelen. Maar dat zou veel te lang duren, daar heb ik het geduld niet voor. Toen ben ik op het idee gekomen om die wol in een betonmolen te wassen. Ik heb de schoepen eruit gehaald omdat de wol anders daarachter zou blijven steken en heb er panlatten in gemaakt. Voor het wassen heb ik er zout water ingedaan en die molen een uur laten draaien. Af en toe moet je er schoon water in gooien.
Zal er maandag 5 juni ongetwijfeld veel aandacht zijn voor de viltobjecten, er is tijdens de open dag van De Olden Gaorden veel meer te zien en te doen. "We laten de bezoekers de boerderij zien en er is van alles te koop, zoals planten en zelfgemaakte producten als uilenkastjes, vogelhuisjes, gedroogde kruiden, kaarten en chutney's", vertelt Ria Damkot. "Mensen kunnen wandelen met pony's en de rolstoelfiets uitproberen."
Tevens kunnen de bezoekers uitleg krijgen over wat er op de zorgboerderij voor de cliënten te doen is, wat er voor hen wordt gedaan en hoe ze worden ontvangen en behandeld. "We ontvangen hier mensen met een beperking, maar zij kunnen nog heel veel. Dat willen we benadrukken", aldus Damkot.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant