Supporters, stafleden en reserves van FC Winterswijk bejubelen een van de treffers van de  thuisclub. Foto: Marco ter Haar.
Supporters, stafleden en reserves van FC Winterswijk bejubelen een van de treffers van de  thuisclub. Foto: Marco ter Haar.

FC Winterswijk plaatst zich op miraculeuze wijze voor nacompetitie

Ploeg neemt het op tegen winnaar Schalkhaar-Luctor et Emergo

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – FC Winterswijk heeft eergisteren op uiterst miraculeuze wijze de eerste ronde van de nacompetitie om een plek in de eerste zondagklasse gehaald. De ploeg van scheidend trainer Wilco Geerts zag concurrent Spero met 2-2 gelijkspelen tegen Concordia Wehl en zette zelf op eigen terrein tegen WAVV in een krankzinnige slotfase een 1-2 achterstand om in een 3-2 zege.

Na het laatste fluitsignaal van arbiter Nijmeijer vierden spelers, staf en supporters van FC Winterswijk dan ook uitbundig feest. En kon oefenmeester Geerts zijn geluk, met name over de manier waarop zijn ploeg het nog rechtzette, niet op. "Eindelijk hebben we eens een keer het geluk aan onze zijde gehad. We hebben dit seizoen al vijf keer in de slotfase van wedstrijden punten laten liggen", aldus de Ulftse trainer die met het laatste deel van zijn opmerking verwees naar de thuiswedstrijden tegen AZC, Leones, Concordia Wehl en Varsseveld en het uitduel tegen Concordia Wehl waarin zijn team telkens in de slotminuten belangrijke punten verspeelde. "Nu zijn wij eens een keer de ploeg die in de slotfase de punten pakt."

Het leek er in de eerste helft op dat FC Winterswijk maar weinig geloof had in het halen van de nacompetitie. De ploeg maakte althans niet de indruk te willen vechten voor een goed resultaat, dat hard nodig was om Spero dan wel Leones, die voor aanvang ook 39 punten hadden maar over een beter doelsaldo beschikten, achter zich te laten. Het nog niet helemaal van handhaving zeker zijnde WAVV speelde wel fris van de lever en kwam na een klein kwartier op 0-1 door een goal van Kevin van Weerkom. Vervolgens stonden gebrek aan scherpte en geluk en een goed spelende FC Winterswijk-doelman Niels Janssen een tweede Wageningse treffer in de weg. Op slag van rust kreeg FC Winterswijk een reddingsboei toegeworpen toen WAVV-doelman Jeffrey Rutten centrumspits Lenn Redeker van de sokken liep en arbiter Nijmeijer de thuisclub een penalty gaf. Aanvoerder Mike Leuijerink schoot de strafschop echter zo slecht in dat Rutten gemakkelijk redding kon brengen.

De apathische houding van zijn ploeg was Geerts een doorn in het oog. "De eerste dertig minuten waren een drama. Het leek er wel op of WAVV nog de nacompetitie kon halen. Ik heb de jongens in de rust gevraagd te voetballen voor het embleem van FC Winterswijk dat ze op de borst dragen, te spelen voor hun club."

Na rust kwam FC Winterswijk beter voor de dag. Leuijerink zag zijn gelijkmaker terecht wegens buitenspel afgekeurd worden, maar een kleine tien minuten passeerde hij keeper Rutten met een prachtig afstandsschot: 1-1. Maar even later deelde WAVV-spits Wesley Mortier een mokerslag uit toen hij op schitterende wijze een vrije trap achter de kansloze Niels Janssen schoot: 1-2. Op dat moment gaven nog maar weinig Winterswijkse fans nog iets voor de kansen van hun club. Zo niet Geerts die zijn ploeg enthousiast aanmoedigde en opzweepte. "We wisten dat Spero en Concordia Wehl gelijk stonden. Bij ons was het 1-2, als je dan gelijkmaakt, kan er nog van alles gebeuren."

In een knotsgekke slotfase gebeurde er in inderdaad van alles. Eerst maakte Siebe te Winkel in de 88ste minuut er met een subtiele voetbeweging 2-2 van, waarna Leuijerink in blessuretijd nog 3-2 scoorde. WAVV-grensrechter Gert Gerrits vlagde voor buitenspel, maar arbiter Nijmeijer negeerde diens signaal. Dat zinde Gerrits allerminst, hij ging verhaal halen bij de scheidsrechter die hem met rood van het veld stuurde. Ook WAVV-aanvoerder Niels Jansen kreeg rood, omdat hij volgens Nijmeijer een slaande beweging had gemaakt in de richting van Mika Nyamsangya, vervanger van Redeker die na zijn botsing met Rutten niet verder kon. Vrijwel meteen daarna floot de arbiter af en vierde FC Winterswijk feest in de wetenschap dat het op een wel heel bijzondere manier de eerste ronde van de nacompetitie had gehaald. Daarin zal routinier Maarten Sesink ontbreken; hij kreeg deze zondag een 'fatale' gele kaart.

Wie FC Winterswijk daarin tegenkomt, is nog niet bekend. Want Luctor et Emergo en Schalkhaar, die in de tweede zondagklasse I samen op de eerste plek eindigden, spelen overmorgen op het Rijssense sportpark De Koerbelt, het onderkomen van zaterdaghoofdklasser Excelsior'31, een beslissingsduel. FC Winterswijk voetbalt aanstaande zondag dan thuis tegen de verliezer van die ontmoeting. De return is op donderdag 25 mei. De winnaar van deze eerste ronde neemt het op zondag 28 mei en maandag 5 juni op tegen BWO of TVC'28. Wie dit tweeluik wint, promoveert naar de eerste klasse. De verliezer krijgt zondag 11 juni een herkansing tegen SDC, Stevo, Leones of Concordia Wehl. Beide laatstgenoemde teams speelden dit seizoen al in de reguliere competitie tegen FC Winterswijk. Concordia Wehl was, omdat het de eerste periode pakte, voor aanvang van de laatste competitieronde al zeker van deelname aan de nacompetitie. Leones kwalificeerde zich voor het toetje door het nu gedegradeerde Rheden met 6-0 te verslaan. Omdat zowel Leones als FC Winterswijk wonnen en Spero dus gelijkspeelde, bleef de ploeg uit Elst met lege handen achter.

2 reacties
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>