Michael Quintern demonstreert de wormencompostbak. Foto: Bart Kraan
Michael Quintern demonstreert de wormencompostbak. Foto: Bart Kraan

Eerste wormencompostbak voor obs Kotten

Algemeen

Ook zelfgemaakte compost voor vijf andere scholen

Door Bart Kraan

KOTTEN – De leerlingen van vijf Winterswijkse basisscholen en Pronova kunnen straks de groenten die ze in de moestuinen bij hun scholen verbouwen, van zelfgemaakte compost voorzien. Dit dankzij de zogeheten 'Hungry Bin', oftewel de wormencompostbak waarin ze onder meer groenteafval, oud brood en papier gooien die door speciale wormen tot compost worden verwerkt.

De school in Kotten ontving vrijdagmiddag het eerste exemplaar uit handen van voorzitter Gert-Jan te Gronde van de stichting Waardevol Cultuur Landschap (die de compostbakken betaalt) en Michael Quintern, de oprichter en directeur van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Mynoke dat de wormencompostbakken, zowel kleine voor huishoudelijk gebruik als grotere exemplaren voor commercieel gebruik, vervaardigt en exporteert naar onder meer Europa.

Quintern, een Duitser van geboorte maar sinds een aantal jaren woonachtig en werkend in Nieuw-Zeeland, is zeer enthousiast over de compostwormen waarmee hij al zo'n vijftien jaar ervaring heeft. "In vergelijking met normale compost komt er minder nitraat en fosfaat in de bodem", zo gaf hij voor de overhandiging en de demonstratie voor de aanwezige leerlingen aan. "De compost die de wormen produceren, is ook meteen te gebruiken. Die voedt de bodem en is goed voor planten, want de compost verrijkt de bodem met micro-organismen die een positieve invloed hebben op de plantengroei. Bovendien worden stikstof en water beter vastgehouden in de bodem. Voordeel van het gebruik van wormen ten opzichte van de gebruikelijke manier van composteren is dat je minder wormencompost nodig hebt. En de normale compost moet nog in de bodem worden afgebroken, dat is bij door wormen geproduceerde compost niet het geval."

Het werken met de wormencompostbak is heel simpel. Gebruikers hoeven alleen maar twee kilo afval per dag erin te gooien en moeten dan twee tot zes maanden wachten. De wormen hebben dan tussen de vijftig en honderd gram compost geproduceerd. "Bovendien heb je dan een halve liter vloeistof waarin de nodige voeding zit, die kun je ook gebruiken voor je tuin.''
Te Gronde toonde zich content met de komst van de wormencompostbakken. "De WCL wil leuke dingen doen in het buitengebied van Winterswijk, daarom vinden wij het belangrijk dat er goed voor de leefomgeving wordt gezorgd. Het scheiden van afval is daarin belangrijk, daar moet je vroeg mee beginnen'', aldus Te Gronde, die aangaf dat het gebruik van compostwormen wel eens het gebruik van de groene afvalcontainer voor gft-afval wel eens zouden kunnen verdringen. "Op deze manier heb je straks de groene container niet meer nodig. Dan is de vrachtauto die die dingen leegmaakt ook niet meer nodig, wat alleen maar goed is voor het milieu."
Er gaan ook wormencompostbakken naar de overige 'buitenscholen' van de stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk ('t Waliën, Miste/Corle en Woold), basisschool 't Kempken in Meddo en praktijkschool Pronova. Deze scholen doen, evenals de school in Kotten, mee aan 'Moestuin in de klas' van Staring Educatie, die middels dit project de leerlingen van deze scholen laat kennismaken met wat er bij het verbouwen van groenten komt kijken, hen leert te zorgen voor een moestuin, de geteelde groenten met hen oogst en die met hen tot een maaltijd verwerkt. De deelnemende scholen hebben daartoe een moestuin van een vierkante meter, vijf zakken aarde en zaaigoed van Staring Educatie gekregen of krijgen die nog.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant