De brandweerlieden tijdens de training bij De Tuunte. Foto: Lydia ter Welle
De brandweerlieden tijdens de training bij De Tuunte. Foto: Lydia ter Welle

Brandweer in training bij Sportcentrum De Tuunte

Algemeen

WINTERSWIJK – Brandweerlieden moeten regelmatig een keuring ondergaan, waarvan een conditietest een onderdeel is. Voorheen was dat altijd een fietstest, maar vanaf nu wordt een nieuwe keuringsmethodiek gebruikt. De Winterswijkse brandweerlieden worden daarop voorbereid met speciale training bij 'buurman' sportcentrum De Tuunte.

Door Lydia ter Welle

Postcommandant Roland Lieverdink vertelt: "Natuurlijk zorgen brandweerlieden altijd dat zij in goede conditie zijn en blijven. Ze weten maar al te goed dat dat nodig is om hun taken goed te kunnen uitvoeren. Hun conditie wordt tijdens de periodieke keuringen altijd getest. Voorheen gebeurde dat door middel van een fietstest, nu wordt een andere testmethode gehanteerd. Om goed voorbereid te zijn op die test, heb ik aangeklopt bij onze buurman, Sportcentrum De Tuunte. Zij waren direct bereid om ons te ondersteunen bij die voorbereiding. Dus volgen we nu een aantal trainingsavonden bij De Tuunte."

De Tuunte
Sportinstructeur Niels van der Knoop heeft zich verdiept in de nieuwe keuringsmethodiek. Hij vertelt na afloop van de eerste training: "Op basis daarvan heb ik een trainingsprogramma gemaakt voor de brandweermensen. Daarin komen de onderdelen die ze tijdens de keuring tegenkomen, aan de orde. Ik vind dat ze het prima doen. Met hun conditie zit het wel goed, is me gebleken. Maar het is natuurlijk wel fijn voor hen om even te weten wat voor onderdelen ze kunnen verwachten tijdens de keuring."
De postcommandant vult aan: "Iedere brandweerman of –vrouw wil graag door de keuring komen. Want wie de test niet haalt, gaat onherroepelijk drie maanden op non-actief. En dat willen we niet. We zijn immers allemaal bij de brandweer omdat we in actie willen komen als er ergens hulp nodig is."

'Best wel pittig'
Eén van de brandweerlieden reageert. Hij is zojuist klaar met de training, uitgevoerd in de beschermende brandweerkleding, met onder andere een zuurstoftank op de rug, met adembeschermingsmasker en helm op. "'t Is wel even anders dan alleen maar fietsen. We hebben onder andere hardgelopen, moesten met een boomstam boven het hoofd getild lopen, en zo nog wat meer dingen. Dit was wel pittig, maar vooral heel anders. En het is fijn dat we de kans krijgen om ons op deze manier goed voor te bereiden op de test."
Dat is ook wat Roland Lieverdink aanspreekt: "Fijn dat De Tuunte ons, geheel belangeloos, op deze manier helpt, zodat we straks allemaal door de test komen en door kunnen gaan met ons werk."

Drie nieuwe collega's
Het korps van de Brandweer Winterswijk is op dit moment op sterkte. "Maar om op sterkte te blijven, en het vertrek van collega's op te vangen die met pensioen gaan, willen we dit jaar graag drie nieuwe collega's begroeten, die willen beginnen met de opleiding", aldus Lieverdink. Wie meer informatie wil of zich wil aanmelden, kan mailen aan postcommandant Roland Lieverdink via postwinterswijk@vnog.nl of zich melden in de brandweerkazerne op de wekelijkse oefenavond op maandag.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant