Succesvol 'SKB legt uit' krijgt vervolg: slaapproblemen

Algemeen

Snurkers opgelet!

Door onze verslaggever

WINTERSWIJK - Binnen het kader 'SKB legt uit' wordt er op donderdag 30 maart in het SKB een informatieavond gehouden over slaapproblemen. Het lijkt een 'soft' thema over iets waar iedereen vroeg of laat wel eens mee te maken zal krijgen. Snurken wordt vooral gezien als hinderlijk, maar wanneer het gepaard gaat met ademstops is er misschien sprake van een Slaapapneu Syndroom en de gevolgen daarvan zijn veel complexer dan door de leek wordt gedacht. Keel- Neus- en Oorarts Corine Alvarado-van Os en longarts Hans Schoppers willen daarom meer aandacht voor dit zwaar onderschatte onderwerp.

Schoppers: "We spreken van apneu bij ademstops van langer dan 10 seconden tijdens de slaap. Niet iedere snurker heeft apneu, maar de meeste mensen met apneu zijn wel stevige snurkers. Het is ook meestal de partner, die aan de bel trekt. Na behandeling vallen dan vaak veel onbegrepen klachten op hun plaats. 'Had ik dit maar tien jaar eerder geweten', is dan vaak de reactie."
Alvarado-van Os: "Vooral als de partner aangeeft het soms eng te vinden gaan de alarmbellen voor de diagnose: 'slaapapneu syndroom' rinkelen." De meeste mensen met een onbehandeld apneu hebben geen klachten, zeggen ze, denken ze. De klachten, die ze hebben worden aan andere oorzaken toegeschreven. Wat kunnen dan die klachten zijn? Schoppers: "Mensen staan vermoeid op, hebben minder concentratie, zijn snel geïrriteerd, vallen gemakkelijk in slaap, op langere termijn kunnen hartproblemen ontstaan. De apneuvereniging spreekt van een jarenlange neerwaartse spiraal waarin de mensen terechtkomen."

Oorzaak
De meeste gevallen van apneu zijn te vinden bij mensen boven de zestig jaar en bij mensen met overgewicht. Corine Alvarado laat een modelletje zien waarop goed te zien is, wat er bij een slaapapneu daadwerkelijk gebeurt als iemand op de rug slaapt. Dan wordt ook duidelijk waarom oudere mensen met wat slapper weefsel en mensen met overgewicht met wat meer vet in de keelholte een risico vormen. De luchtweg wordt ten dele (snurken) of geheel (apneu) afgesloten. Gelukkig is die afsluiting tijdelijk maar het is wel stressvol en de snurker komt niet in het stadium van de diepe herstellende slaap, die noodzakelijk is om weer fit wakker te worden.
Is er aan de ene kant de moeilijkheid om de grote groep mensen op te sporen, die baat kunnen hebben bij de behandeling van hun slaapapneu-syndroom, aan de andere kant is de diagnose vrij eenvoudig te stellen als ze eenmaal door de huisarts verwezen zijn.

Vijf-sterren-slaapcentrum SKB
Er is een centraal aanmeldpunt bij het 'Slaapcentrum', een multidisciplinair verband, waarin KNO-arts, longarts, neuroloog, slaapverpleegkundige en tandarts samenwerken. "Het Slaapcentrum van het SKB is door de Apneu Vereniging gehonoreerd met het maximale aantal van vijf sterren," vertelt Alvarado met enige trots. "Na wat googelen kwam er zelfs iemand uit Rotterdam bij ons in het Slaapcentrum", vult Schoppers nog aan. Mensen krijgen een vragenlijst mee naar huis en er volgt een eerste KNO-onderzoek om via scopie obstructies op te sporen in neus en keel. Daarna volgt het slaaponderzoek. Aangesloten aan allerlei draadjes worden dan tijdens de slaap de benodigde gegevens geregistreerd, zodat er een duidelijk beeld ontstaat en adequate behandeling in gang kan worden gezet.

Wat helpt
Omrollen en in de neus knijpen. Dat wordt soms genoemd als iets dat zou helpen. "In de neus knijpen zeker niet, maar voor het omrollen is een apparaatje ontwikkeld, dat de slaper door middel van een vriendelijk trillinkje ertoe beweegt om op de zij te gaan liggen. Een tweede behandelmogelijkheid is het dragen van een op maat gemaakte nachtbeugel. De derde optie is het slaapmasker, dat de luchtweg 's nachts openhoudt en zo gebruiksvriendelijk en effectief is, dat sommigen na de eerste 'proefnacht' het apparaat meteen naar huis willen nemen", aldus Schoppers.
Belangstellenden zullen over de behandelmogelijkheden uitgebreid worden geïnformeerd.
Het is geen hype, ook geen probleempje van alleen maar 'geluidsoverlast'. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en aanmelding kan telefonisch via 0543-544415 of via www.skbwinterswijk.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant