Afbeelding

Kleine wijzigingen in damcompetitie

Algemeen

WINTERSWIJK - In de Winterswijkse damcompetitie doet Wim Sonderen goede zaken voor plek 2, vindt Wim Bennink aansluiting met de subtop en laten Erik Oonk en Augustin Saouadogo na om hun positionele voordeel in winst om te zetten.

Thomas Esselink (zwart) dacht tegen Wim Sonderen een damcombinatie toe te kunnen laten, omdat hij dan zelf ook naar dam zou gaan. Hij overzag daarbij echter dat hij op meerslag bleef staan, waardoor hij geen dam kon halen. Met 3 schijven voorsprong, maar met één dam achterstand zag Thomas geen mogelijkheden meer en gaf direct op (2-0).

Augustin Saouadogo kwam tegen Zeeg Jongkoen goed uit de opening en kwam ver naar voren en in het centrum te staan. Hij stond zeer sterk, maar profiteerde niet van dit voordeel, want in het late middenspel speelde hij een verkeerde zet, waardoor Zeeg één schijf kon winnen. Hierdoor keerde de wedstrijd en daarna gaf Zeeg geen kansen meer weg (0-2).

Jan Elgershuizen (zwart) nam tegen Wim Bennink een voorpost, dit bleek achteraf iets te gretig te zijn. In eerste instantie kon Jan deze telkens nog verdedigen, maar Wim speelde zeer geduldig, waarna Jan hem op een gegeven moment niet meer kon verdedigen. Dit was voor Wim voldoende om de partij in winst om te zetten. Wim zet hiermee de stijgende lijn voort die het de laatste weken is ingezet en passeert Jan op de ranglijst.

De partij tussen Erik Oonk en Frank ten Hagen ging lang gelijk op, maar zo'n 10 zetten voor de tijdcontrole kwam Erik sterker te staan en daarbij zat Frank ook nog in hevige tijdnood. Erik wist hier echter niet van te profiteren en uiteindelijk hield Frank nog net 1 seconde over bij de tijdcontrole. Bij de stand die overbleef kon Erik op zoek naar de winst en moest Frank remise zien te vinden. Winst bleek er echter net niet meer in te zitten (1-1).

Buiten de competitie om hielden Wim Klaassen en André Strooper het lang gelijk. Remisemogelijkheden bleven nog tot vlak voor de beslissing, maar uiteindelijk forceerde Wim in het late middenspel een doorbraak naar dam door gebruik te maken van het sterke centrum. Wim speelde het vervolgens goed uit (2-0).

Erik ten Hagen liet tegen Gerwin Doornink een tijdelijk offer toe, zodat hij positioneel betere zetten kon spelen. In het middenspel draaide het schijvenvoordeel juist om. Gerwin was bang voor een doorbraak, dus offerde hij ook één schijf. Later veroverde Erik ook de schijf van het tijdelijke offer. Dit schijvenvoordeel was voor Erik voldoende om de partij in winst om te zetten.


 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant