Nadia Zerouali thuis, bij haar ouders. Foto: Rebke Tol
Nadia Zerouali thuis, bij haar ouders. Foto: Rebke Tol

Nieuw televisieprogramma van Nadia Zerouali

Algemeen

Portretten van bijzondere Arabische vrouwen

Door Richard Stegers

WINTERSWIJK - Binnenkort gaat het nieuwe televisieprogramma 'Op zoek naar de Granaatappel' van start. De NTR-serie wordt vanaf 1 februari wekelijks uitgezonden op NPO2. De koks Nadia Zerouali en Merijn Tol krijgen via hun gezamenlijke passie voor de Arabische keuken toegang tot de levens van zes bijzondere en sterke vrouwen in het Midden Oosten. "Koken is een universele taal, daarmee open je veel deuren", weet Zerouali.

Nadia Zerouali (41) werd geboren in Winterswijk. Ze groeide op in een Marokkaans gezin, haar ouders emigreerden eind jaren zestig naar de Achterhoek. De familie Zerouali woonde tussen Nederlandse gezinnen en integreerde prima. "Mijn moeder bakte zelf brood, dat hielp enorm. Mede daarom kwamen er veel mensen bij ons over de vloer." Nadia is al jaren culinair actief. Ze heeft verschillende kookboeken op haar naam staan, schrijft maandelijks voor Foodies, opent binnenkort een kruidenierswinkel in Maastricht, was te zien op televisiezender 24Kitchen en ontwikkelde samen met Merijn Tol een eigen productlijn: Nadia & Merijn's SOUQ, een zelf samengestelde collectie van Mediterraan Arabische ingrediënten van topkwaliteit. De foodkenner komt nog regelmatig in Winterswijk en is soms te zien als tafeldame bij De Wereld Draait Door en deed onlangs nog mee aan het programma De Slimste Mens.

Haar culinaire hart ligt in de Arabische wereld. "Ik heb veel gereisd en daarmee veel geleerd van de tradities uit die landen. Je ontdekt nieuwe smaken, gerechten en bereidingswijzen en minstens zo belangrijk: nieuwe vrienden. Het is zo inspirerend." Het idee van een televisieserie komt ook uit die reizen voort. Merijn en Nadia waren het al langer van plan. Ze voelden zich vereerd om het programma te mogen maken voor de Nederlandse televisie. "Het is veel meer dan een kookprogramma. We ontmoeten zes bijzondere vrouwen. Eten is de leidraad en biedt een inkijkje in hun levens. Het zijn boeiende en spontane ontmoetingen."

Volgens Zerouali is de culinaire insteek een prima middel om meer te laten zien van hoe de vrouwen leven in het Midden Oosten. "Er bestaan hier veel vooroordelen, die zijn vaak niet terecht. Ik kan me erover opwinden dat mensen in hokjes worden geplaatst. Er zijn ook echt niet onderdrukte vrouwen in de Arabische landen. De serie geeft het andere beeld." Als voorbeeld haalt ze een groep vrijgevochten vrouwen aan die collectief een bedrijf zijn begonnen. "Ze maken koekjes en zeep en doen dat op een duurzame moderne manier. Ze hebben een rijbewijs en contact met mannen en buitenlanders en zijn moeder en echtgenote. Een andere vrouw is oma van dertig kleinkinderen en runt haar eigen autozaak. Ik voelde me bevoorrecht om met ze te praten, om hen te laten zien, het gaat om hen."

In de serie vertellen de vrouwen tijdens het eten, op de markt of in de keuken over hun leven en het land waarin zij wonen. Allemaal proberen ze iets op te bouwen in een wereld waarin niets zeker is, en die vol verrassingen is. Maar één ding is wel zeker: elke dag moet er gekookt worden en van de granaatappel moet zo veel mogelijk worden genoten. De granaatappel staan symbool voor de diversiteit van de Arabische vrouw, keuken en wereld. Nadia en Merijn nemen de kijkers mee naar de keukens van Hoda, een dynamische vrouw uit de Libanese upperclass en Rima, een ondernemende boerenvrouw die in een traditioneel druzendorp in het Choufgebergte woont en haar waren verkoopt op de farmersmarket. Ook bezoeken Merijn en Nadia de Syrische Oum Ratib, die met haar twee dochters en kleinkinderen in een klein vluchtelingenkamp woont. Ze leren de Irakese Alice kennen, die deel uitmaakte van een gefortuneerde familie, tot die van de ene dag op de andere uit de gratie viel van Saddam. Ze leeft nu in Beirut waar ze eten rondbrengt bij gezinnen die gevlucht zijn voor IS. En tv-kok Deema, een beroemde personality in Jordanië, vraagt Nadia en Merijn mee te koken in haar dagelijkse liveshow. Ze starten de serie met het verhaal van Oum Hamza, een sterke Jordanese die samen met een aantal moslimvrouwen het biscuithouse en soaphouse in het noorden van het land bestiert.

Op zoek naar de Granaatappel is vanaf 1 februari iedere woensdag vanaf 19.20 uur te zien op NPO 2. Na iedere aflevering worden de recepten online beschikbaar gesteld op www.ntr.nl.

Nadia Zerouali en Merijn Tol maken samen het programma Op zoek naar de granaatappel. Foto: PR NTR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant