Van links af Marcel Krosenbrink, Gerwin Doornink en Henk Freriks. Foto: PR
Van links af Marcel Krosenbrink, Gerwin Doornink en Henk Freriks. Foto: PR

Prijzen verdeeld op huisdamkampioenschap

Algemeen

WINTERSWIJK - Met nog één ronde te gaan was de winnaar van het huisdamkampioenschap reeds bekend, maar voor de podiumplaatsen werd nog volop gestreden. Marcel Krosenbrink, Henk Freriks en Jochem Mullink stonden met 7 punten gedeeld tweede, gevolgd door Hennie te Brake met vijf punten.

Hennie wist dus dat hij moest winnen, van de nieuwe huisdamkampioen Gerwin Doornink, om nog mee te doen om de prijzen. Hennie speelde een zeer sterke partij en kwam in gewonnen positie te staan, maar hij speelde dit echter niet juist uit, waardoor Gerwin nog remise kon maken.

Jochem wist dat hij het lastig zou krijgen tegen de buiten mededinging deelnemende Augustin Saouadogo. Nadat Augustin in de opening naliet één schijf te winnen, kwam Jochem geleidelijk aan steeds lastiger te staan en wist Augustin middels een combinatie alsnog op één schijf voorsprong te komen. Later volgde nog een combinatie, waardoor Augustin de partij won.

Henk Freriks kwam in zijn partij tegen Joël Bal al vroeg in de partij op voorsprong en bouwde dit langzaam uit met een zege als logische gevolg. Met die winst was hij verzekerd van een podiumplaats.

Omdat titelverdediger Marcel Krosenbrink in een onderling duel van Henk had gewonnen zou hij zich bij een zege op de buiten mededinging meespelende Paul Hageman verzekeren van de tweede plaats. Ondanks het verschil op de ranglijst werd het geen eenvoudige partij. Paul ging in de aanval en zette Marcel onder druk. Paul dacht vervolgens echter een doorbraak te kunnen forceren, maar overzag daarbij een combinatie met doorbraak naar dam voor Marcel. Omdat Paul ook nog naar dam kon doorbreken was het niet direct gewonnen, maar enkele zetten later ving Marcel de dam van Paul en won daarmee de partij.

Gerwin Doornink mag zich het komende jaar de Beste Huisdammer van Winterswijk noemen. Hij werd door de voorzitter, Jan Elgershuizen, beloond met de wisselbeker. Al in de eerste wedstrijden heeft hij laten zien dat hij de nodige kennis heeft van de sport op de 100 velden. Op de tweede plaats eindigde de kampioen van vorig jaar Marcel Krosenbrink. Hij moest in Gerwin en Augustin zijn meerderen erkennen. Hennie ten Brake wist hem op remise te houden. Henk Freriks die eveneens negen punten bij elkaar sprokkelde moest genoegen nemen met de derde plaats, omdat hij in het onderlinge treffen met Marcel met lege handen bleef zitten. Nummer vier Jochem Mullink speelde een wat ongelukkig toernooi. Hij begon met remise tegen Henk en verloor daarna van Marcel en Gerwin. Hij herstelde zich kranig door de volgende drie partijen winnend af te sluiten. In zijn laatste partij, tegen Augustin, moest hij echter het onderspit delven. De op de vijfde plaats geëindigde Hennie te Brake heeft het als enige huisdammer gepresteerd om de nummers 1 en 2 op remise te houden. Helaas verloor Joël Bal alle zeven partijen en moest daarom genoegen nemen met de laatste plaats. Hij was overigens ook de deelnemer met de minste denksportervaring. Het was duidelijk zichtbaar dat zijn spel, naarmate het toernooi vorderde, steeds beter werd.

WDV kan terugkijken op een gezellig toernooi. Wat opviel was het goede niveau van de deelnemers. Volgend jaar zijn er weer nieuwe kansen, met wederom een nieuwe winnaar?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant