Johan Esendam (links), Ria Nijmeijer en Wim Kos. Foto: Bart Kraan
Johan Esendam (links), Ria Nijmeijer en Wim Kos. Foto: Bart Kraan

Hart4Winterswijk: nog eens zestien AED's voor kom Winterswijk

Algemeen

Stichting vindt situatie in bebouwde kom niet veilig

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - Om overal in de bebouwde kom van Winterswijk mensen die worden getroffen door een hartstilstand adequaat eerste hulp te kunnen bieden, moeten er tenminste zestien AED's bijkomen die altijd kunnen worden gebruikt. Dat vindt de Stichting Hart4Winterswijk die zich gaat inzetten voor de komst van de defibrillators en daarvoor fondsen gaat werven. Ook gaat de stichting op zoek naar vrijwilligers die deze apparaten kunnen bedienen.

De huidige situatie voor wat betreft de beschikbaarheid van AED's in de kom van Winterswijk is in de optiek van de stichting verre van ideaal. In Winterswijk hangen 21 AED's die 24 uur per dag en zeven dagen per week kunnen worden ingezet, maar slechts elf daarvan bevinden zich in de bebouwde kom. De overige tien hangen in de buurtschappen. "In de wijken van Winterswijk kan dus onvoldoende hulp worden geboden'', aldus Johan Esendam, voorzitter van de stichting en naar naar aanleiding van een hartstilstand op 28 november 2015 en de hem toen geboden hulp de man achter de oprichting van het actiecomité Hart4Winterswijk, nu dus een stichting omdat die als rechtspersoon subsidies kan aanvragen. Bij onder meer sportverenigingen en bedrijven hangen nog eens 40 AED's, maar die zijn alleen inzetbaar als er respectievelijk gesport en gewerkt wordt. Omdat slechts elf AED's altijd inzetbaar zijn, kent de kom van Winterswijk veel plekken waar niet snel genoeg eerste hulp geboden kan worden aan mensen die worden getroffen door een hartstilstand. "Volgens ons was sprake van een optimale en veilige situatie als er rond elke AED een cirkel van 500 meter getrokken kon worden voordat je de volgende cirkels tegenkomt'', aldus Esendam. "Maar na overleg met de Hartstichting vinden we nu dat de cirkels moeten overlappen, dit om te voorkomen dat er 'donkere hoeken' aan de rand van cirkels ontstaan. Waarschijnlijk hebben we meer dan zestien extra AED's nodig.''

Voor onder meer aanschaf, installatie en onderhoud van de apparaten, de oprichtingskosten van de stichting en het maken van de website www.hart4winterswijk.nl heeft de stichting naar schatting 55.000 euro nodig. "Voor de AED's hebben we bij acht leveranciers offertes gevraagd. De prijsverschillen zijn groot. Maar als we de apparaten gefaseerd plaatsen, zijn we per jaar daarvoor 15.000 euro kwijt'', aldus Wim Kos, tweede penningmeester van de stichting. Hart4Winterswijk hoopt dat de gemeente een deel van de kosten wil dragen. Daarover zijn al gesprekken gevoerd. "De begroting voor volgend jaar is vastgesteld, dus daar is in principe geen ruimte meer in. Maar de gemeente staat achter het plan. We hebben het beleidsplan naar de gemeente gestuurd, laten nu alles even bezinken en hebben dan in januari weer contact over onze vraag om een projectsubsidie.''

Hart4Winterswijk onderzoekt tevens of de provincie Gelderland kan en wil bijdragen, benadert fondsen op het gebied van de zorg en gaat naar het bedrijfsleven. "Bedrijven kunnen ons eenmalig steunen, bij voorbeeld door de aankoop van een of meer AED's, eventueel met buitenkast, of een of meer buitenkasten te sponsoren. Structurele steun kan ook, bijvoorbeeld door donateur te worden of de opleiding van vrijwilligers te sponsoren. Via ons sponsorplan spreken we bedrijven aan op hun sociaal ondernemen'', aldus Esendam. De stichting heeft al bij een bedrijf beet: Peters Installatietechniek neemt de installatie van de AED's voor haar rekening. Hart4Winterswijk hoopt dat zich een hoofdsponsor meldt. "Die betaalt 2500 euro, voor een deel van dat bedrag kunnen wij veertig mensen bij het Rode Kruis de reanimatie- en AED-cursus laten volgen'', aldus Esendam.

De stichting doet tevens een beroep op de inwoners van Winterswijk, die worden benaderd via sociale media. Zij kunnen financieel bijdragen aan de komst van een AED in hun buurt, zoals Esendam zijn buurt al een AED heeft geschonken. Maar ze kunnen zich dus ook opgeven als vrijwilliger voor de bediening van een AED. "En degenen die al kunnen reanimeren, kunnen ambassadeur van de stichting worden, zo mensen in hun buurt warm maken voor onze actie. Om ambassadeurs te werven, benaderen we de sportverenigingen. Hun leden die al kunnen reanimeren, kunnen hun kennis meenemen naar hun buurt'', aldus Esendam.

De stichting werkt samen met de Hartstichting, die ambassadeurs kan werven, het Rode Kruis en de EHBO, die beide vrijwilligers kunnen opleiden, en Buurtpreventie die via de app informatie kan doorgeven.

Voor meer informatie: info@hart4winterswijk, www.hart4winterswijk.nl en stichtingssecretaris Jolanda Dulfer (tel: 06-12060401).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant