Rechts Lisanne Halleriet, tegenover Judith Kadee en Thomas de Bruin van Villa Mondriaan. Foto: PR
Rechts Lisanne Halleriet, tegenover Judith Kadee en Thomas de Bruin van Villa Mondriaan. Foto: PR

Nieuwe escaperoom geeft uniek kijkje in het leven van Mondriaan

Algemeen

WINTERSWIJK – Eind 2015 opende jonge onderneemster Lisanne Halleriet een van de eerste escape rooms van de Achterhoek. Na een overweldigend begin lopen de zaken bijna een jaar later nog steeds goed. Nu de internationale kunstwereld volgend jaar in het teken van 'De Stijl' staat, grijpt Halleriet dit gegeven met beide handen aan. Er komt een tweede Winterswijkse escape room die gebaseerd is op 'De Stijl' en diens onmiskenbare kunstenaar Piet Mondriaan.

Door Bram Beckmans

Halleriet blikt terug op een succesvolle periode met haar eerste escape room, die in het ondernemerscentrum gevestigd zit. Vanuit alle uithoeken van het land bezoeken mensen de escape room op het Weurden, met achteraf altijd positieve reacties. De escape room is erg in trek bij vriendengroepen en families, maar ook voor teambuildingsactiviteiten of vrijgezellenfeesten is het een geschikte activiteit. Bij een escape room laten spelers zich in teams van maximaal zeven personen vrijwillig opsluiten. Binnen een uur moeten zij zien te ontsnappen door verschillende raadsels en puzzels op te lossen. Hierbij zijn creativiteit en teamwerk een vereiste.

Gezien het succes van de eerste escape room, is een tweede variant niet zo gek. Halleriet vertelt er vol enthousiasme over: "Tijdens een lunch met een vriendin begin dit jaar kreeg ik mee dat de kunststroming 'De Stijl' honderd jaar bestaat in 2017, en dat veel musea hierop inspelen. Bij mijzelf ging er ook een belletje rinkelen en ik zag gelijk een geweldig idee voor me in de vorm van een tweede escape room." Dit idee werd snel werkelijkheid, want afgelopen donderdag tekende Halleriet een contract bij bedrijvencentrum Morsepoort aan de Laan van Hilbelink. In een grote hal van ruim 200 vierkante meter kan ze daar nu beginnen met bouwen.

'Niet alleen kunstzinnig, maar gewoon gave escaperoom'

'The Mystery of Mondriaan'
De escape room krijgt als thema 'The Mystery of Mondriaan' en gaat de speler een uniek kijkje geven in het leven van Piet Mondriaan. Halleriet benadrukt dat de escape room absoluut niet alleen kunstzinnig gaat worden. "Voor mensen die geen interesse in kunst of Mondriaan hebben, wordt het gewoon een hele gave escape room. Zij zullen niets merken van het kunstaspect dat erin verwerkt wordt. Voor mensen die wel interesse in Mondriaan hebben zal het echter een feest der herkenning worden, met bekende plekken en gebeurtenissen uit zijn leven. Spelers moeten weer allerlei spannende en ingewikkelde opdrachten voltooien, waarover ik natuurlijk nu nog niet veel kwijt kan."

Villa Mondriaan
De inhoud van de escape room bedenkt Halleriet in samenwerking met Villa Mondriaan. Samen zorgen ze voor een spraakmakend verhaal die het interessante leven van Mondriaan van een andere kant belicht. Het museum gaat zelf ook helemaal mee in het internationale jaar van 'De Stijl' met onder andere de nieuwe tentoonstelling 'Figuratie in Stijl'. Voor museumdirectrice Judith Kadee is de escape room een leuke uitdaging: "Het is leuk om met Lisanne aan het project te werken. Ik zie het als een verfrissende combinatie, waarbij wij elkaar versterken. Vooral op het gebied van content en promotie zullen wij een aandeel hebben. Om het interessante verhaal van Mondriaan door middel van een escape room te vertellen is natuurlijk heel gaaf en uniek voor een museum."

Druk najaar
Voor Halleriet gaat het een druk najaar worden nu ze het contract ondertekend heeft. Met het bouwen van haar eerste escape room was ze soms meer dan 60 uur per week kwijt en dat is ook nu niet uitgesloten. Ze bouwt veel zelf maar heeft ook een heel team vol creatievelingen om haar haar heen. "Met een fantastisch team gaan we nu kijken hoe we het aan gaan pakken, welke materialen er nodig zijn en hoe het er uiteindelijk uit moet gaan zien, het is een fijn gevoel om nu echt te beginnen en om naar iets moois toe te werken." sluit Halleriet af.

Begin 2017 opent de escape room haar deuren. De escape room in het ondernemerscentrum op het Weurden blijft ook gewoon geopend, net als de dienst die Halleriet biedt met een escape room op locatie, dat geschikt is voor grotere (vrienden)groepen en bedrijven als teambuildingsactiviteit.

escaperoomwinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk