Arjan van der Kraan, Marvin Tjok Anjoek en Bosko Ibraimovic. Foto: PR
Arjan van der Kraan, Marvin Tjok Anjoek en Bosko Ibraimovic. Foto: PR

Nieuw soort sportschool

Algemeen

Combinatie van Mixed Martial Arts en Wing Tsun Kung Fu

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Schuin boven de Kwantum aan de Rondweg Zuid in Winterswijk wordt hard gewerkt aan een nieuwe sportschool: Dau Sum. Een bijzondere sportschool, omdat het de eerste sportschool wereldwijd is waar de Chinese verdedigingskunst Wing Tsun Kung Fu gecombineerd wordt met Mix Martial Arts (MMA). De school wordt gerund door Wing Tsun-expert Bosko Ibraimovic, Arjan van der Kraan en Marvin Tjok Anjoek. Het streven is nog dit jaar van start te gaan.

De ruimte waarin de school zich gaat vestigen, is nu nog een bedrijfsruimte met een aantal kantoren en wordt momenteel verbouwd. "Er zullen wat muren weggehaald worden", zegt Van der Kraan die manager van de club is en ook MMA lessen zal geven. "Er komen kleedkamers, toiletten, een kantine en een lounge of chillruimte. In de kwon (school) komt een 'octagon', een achthoekige mma-kooi zoals je die bij UFC-wedstrijden ziet."

Het zijn ambitieuze plannen die het drietal heeft. De school drijft vooral op de inbreng van eigenaar Ibraimovic die zijn strepen in het Wing Tsun meer dan verdiend heeft. Hij geeft al meer dan dertig jaar les aan particulieren maar ook beveiligers, politie en andere hulpdiensten. Ook was hij trainer van de Duitse wereldkampioen Free Fight Ralf Seegers. "Ik ben onlangs in Winterswijk komen wonen, toen kwam ik Arjan tegen en toen ontstond het plan voor deze nieuwe, unieke sportschool."

Uniek
Nieuw is in dit geval zeer letterlijk. Uniek, want nergens op de wereld is een sportschool waar Wing Tsun toegepast wordt bij MMA, de populaire vechtsport waarin allerlei soorten vechtsporten gecombineerd worden. "Door gebruik te maken van Wing Tsun-technieken kunnen MMA'ers een gevecht binnen enkele seconden beëindigen," licht Van der Kraan toe. "Het is ons doel hier ook professionals uit binnen- en buitenland te trainen", zegt Ibraimovic die benadrukt dat de sportschool er voor íedereen is.
"Wing Tsun is geen vechtsport maar een vechtkunst," zegt hij, "bedoeld om je te leren verdedigen tegen iedere aanvaller. De kunst is driehonderd jaar geleden door een vrouw ontwikkeld. Het verrassingsaspect en psychologie speelt een belangrijke rol. Je leert te schreeuwen: 'Stop!', 'Ga weg' en je leert reflexen waarmee je tegen de agressor kan verdedigen zodanig dat je ruimte maakt om te kunnen vluchten. Alle technieken zijn met twee handen tegelijk, dicht op de agressor. Kracht is niet nodig. Dat maakt het ook geschikt voor vrouwen, kinderen en mensen met een handicap. De meeste leerlingen kunnen na drie maanden al iemand van zich afhouden."

Zeven dagen
Bij Dau Sum kan straks maar liefst op zeven dagen van de week getraind worden. Er zijn groepslessen Wing Tsun en MMA voor senioren en kinderen, ingedeeld op niveau. Daarnaast kan tijdens de openingstijden altijd vrij getraind worden, onder meer op de bokszak. "Er is altijd iemand aanwezig die je begeleidt en je vragen beantwoord", zegt Van der Kraan. "En omdat er toch altijd iemand is, kan je hier straks ook personal training krijgen. Een doel van personal training kan ook afvallen zijn. Marvin verzorgt de personal training. Op vrijdagavond is sifu Frank Schäfer van de NWTO-academie altijd aanwezig, een topper uit de Wing Tsun wereld. Verder worden er ook groepslessen als Cross-fit en ETP ( Element Training Program) gegeven.

Visie
De mannen van Dau Sum hebben een duidelijk beeld voor ogen. "We willen een vertrouwensband met de leden kweken", zegt de ervaren personal trainer Tjok Anjoek. "We verwachten volledige inzet, vooral door de mensen die wedstrijden willen gaan doen. Daarnaast eisen we dat je van goed gedrag bent. Leden hoeven geen verklaring van goed gedrag mee te nemen, maar ze zouden hem zonder problemen moeten kunnen krijgen", zegt Van der Kraan.
Voor het zover is, moet nog hard gewerkt worden om de ruimte geschikt te krijgen. Belangstellenden kunnen de voortgang op Facebook en binnenkort ook op www.dausum.com volgen. De planning is dat de school nog dit jaar opent.


www.facebook.com/DauSumWinterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant