Mike Vrijdag proeft een peertje, dat door Hennie Renskers is geplukt. Foto: Sander Damen
Mike Vrijdag proeft een peertje, dat door Hennie Renskers is geplukt. Foto: Sander Damen

Peren zorgen voor unieke samenwerking

Algemeen

WINTERSWIJK - In 2015 startte een unieke samenwerking tussen bewoners in de buurt van de boomgaard aan het Scholtenbrugpark, Vereniging Monumentenbelangen en de Stichting 't Olde Ras uit Doesburg. Samen onderhouden zij de boomgaard met daarin onder meer twee ruim zeventig jaar oude perenbomen. Dit jaar ontstond nieuwe samenwerking rondom de boomgaard. Dit keer tussen de Vereniging Monumentenbelangen, de Strandlodge en Zus en zo eetkado.

Door Sander Damen

"De peren worden door ons geoogst, door Mike Vrijdag van de Strandlodge ingeweckt. Hij gebruikt ze deels voor gerechten. Een ander deel is te koop bij Riemie Brongers van Zus en zo eetkado in de Meddosestraat", licht Hennie Renskers van de Vereniging Monumentenbelangen toe.

Boomgaard
Dat de vereniging Monumentenbelang betrokken werd bij het onderhoud van de boomgaard in het Scholtenbrugpark vindt Renskers logisch: "Wij zitten immers een steenworp verderop omdat we vanuit het baarhuisje onder meer de oude begraafplaats onderhouden. Daar hebben we de gereedschappen die nodig zijn voor het onderhoud van de boomgaard. De fruitbomen zelf worden bijgehouden door stichting 't Olde Ras uit Doesburg. Die kennis hebben we niet. Een kenmerk van perenbomen is dat er peren aan groeien. Die móeten we wel oogsten, want als we ze op de grond laten vallen, en ze laten liggen, wordt het een zooitje. Toen de oogsttijd er aankwam, moest ik aan Mike Vrijdag van De Strandlodge denken."
Renskers en Vrijdag hadden als eerder met elkaar samengewerkt. "Dat begon na een etentje van het bestuur bij De Strandlodge", vertelt Renskers. "Daar vroeg ik Mike of hij belangstelling had voor mispels die bij ons op de begraafplaats groeien. Dat had hij. Hij maakt daar jam van die bijvoorbeeld bij kaas geserveerd wordt."
"Ons motto is 'Think Global, eat local', licht Vrijdag toe. "Ik maak daarom het liefst gebruik van producten die uit de regio komen, mits deze dezelfde kwaliteit hebben als die van verder weg. Als ik goede ham hier uit de buurt kan krijgen, waarom zou ik dan Italiaanse gebruiken? Zo haal ik geitenkaas bij de Brömmels en kaas bij Weenink. Mispels zie je niet zo veel op menukaart. Het is leuk aan gasten te vertellen wat het zijn en dat ze uit Winterswijk komen."

Ingeweckt
Vrijdag heeft de peren op twee manieren ingeweckt. "Het schillen is door Hennie gebeurd", lacht Vrijdag. "Ik heb ze tien minuten gekookt en toen ingeweckt. Eén variant met rode wijn, suiker, steranijs en kaneel en één met witte wijn, suiker, kaneel en kardemom. Op vrijdag 18 en zondag 20 november organiseren we een negentiengangenmenu. Dat is een soort proeftuin waarin ik wat gerechten uitprobeer om eventueel op het menu te zetten. Dan ga ik ook iets met deze peren doen, waarschijnlijk een soort tarte tartin."
Renskers heeft de peren al geproefd. "Dat was direct na het koken," vertelt hij. "Zeker als je het vergelijkt met de bekende stoofperen vond ik dat ze erg kort gekookt waren, maar ze waren echt heerlijk."
"Ik denk dat ze het lekkerst zijn als ze nog een paar weken staan," zegt Vrijdag, "maar er zijn ook mensen die ze na een jaar op zijn lekkerst vinden."
De ingeweckte peren worden door Zus en zo eetkado voor € 5,- per pot verkocht. Vrijdag en de vereniging zien daar niets van terug. "Ik doe de dingen die ik leuk vind", vertelt Vrijdag. "Geld verdienen komt daarna."
"Riemie heeft de weckflessen ingekocht", licht Renskers toe. "Dus veel marge zit er ook niet op. Eigenlijk is het voor ons allemaal liefdewerk oud papier."

Tweede oogst
De huidige oogst komt van een van de twee perenbomen. "Die tweede volgt deze week", vertelt Renskers. "Dat is een ander ras wat iets later rijp is. Ik verwacht dat er van deze boom wat minder peren komen."
Renskers zal met die peren opnieuw de gang maken naar De Strandlodge.
"Ik moet nog even nadenken over wat ik daar mee gaan doen", peinst Vrijdag. "Misschien een compôte..."
Peren die een vereniging, buurtbewoners, een stichting uit Doesburg, een winkelier en een sterrenkok samenbrengen. Dat kan alleen in Winterswijk!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant