Bertus en Truus Kruisselbrink zestig jaar getrouwd. Foto: Bart Kraan
Bertus en Truus Kruisselbrink zestig jaar getrouwd. Foto: Bart Kraan

Bertus en Truus Kruisselbrink zestig jaar getrouwd

WOOLD - Ze hadden een slechtere dag kunnen treffen voor de viering van hun zestigjarig huwelijk, Bertus en Truus Kruisselbrink. Want het was woensdag 24 augustus droog en warm, misschien wel een beetje te warm. "Toen we trouwden, was het ook zo heet", zo weet Bertus Kruisselbrink zich nog te herinneren.

Door Bart Kraan

Maar het bruidspaar en hun familie en vrienden kregen op woensdag 24 augustus 1956 's middags wel te maken met een enorm onweer. "In de avond zeiden de mensen die voor het feest kwamen, dat we ons deze dag nog wel lang zullen heugen'', vertelt Kruisselbrink, die woensdagmorgen met zijn vrouw, twee dochters en drie zoons en een klein deel van de 'koude' kant van de familie, burgemeester Thijs van Beem ontving. Die kwam het gouden paar feliciteren met hun zestigjarig huwelijk, waarbij hij Kruisselbrink en zijn echtgenote een kopie van de trouwakte gaf. 's Middags en 's avonds vierden Bertus en Truus Kruisselbrink, hun vijf kinderen, twaalf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen in verenigingsgebouw Juliana in Woold verder feest.
Bertus en Truus Kruisselbrink ontmoetten elkaar, zoals zovele Winterswijkers van hun leeftijd, tijdens het dansen in zaal De Harmonie op zondagmiddag. Of het liefde op het eerste gezicht was, wisten ze niet meer. "Het paste in ieder geval'", vertelt Kruisselbrink. Hij en zijn aanstaande hadden eerst een paar jaar verkering en verloofden zich toen. Ze traden in het huwelijk toen de vader van Truus, geboren Vruggink, verongelukte. "Toen zat haar moeder met drie dochters, van wie Truus de oudste is, alleen op de boerderij. Het leek ons verstandig om iemand voor het zware werk op de boerderij te hebben, vandaar dat we toen getrouwd zijn."
Naast het werk op de boerderij van Stronks aan de Winkelstegge in Woold stak Kruisselbrink een tijd lang zijn handen uit de mouwen bij houthandel Nijweide in Brinkheurne. Daar voerde en verzorgde hij de paarden en haalde hij hout uit de bossen, dat bij Nijweide tot onder meer spoorbielzen werd verwerkt. Toen Bertus en Truus Kruisselbrink kinderen kregen, verhuisde het echtpaar en begon een 'zwerftocht' langs diverse adressen in het Winterswijkse buitengebied. Het langst woonde het gezien Kruisselbrink aan de Sibbinkweg waar Kruisselbrink een boerderij runde. Nadat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, verhuisde het paar naar het huidige onderkomen aan de Boveltweg in Woold. Dat wil niet zeggen dat Kruisselbrink met de armen over elkaar ging zitten. "Ik help mijn zoons op hun boerderijen nog wel eens", aldus Kruisselbrink. Terwijl zijn vrouw met enige regelmaat naald en draad uit de kast moet halen om kleren van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen te repareren. "Maar dat vind ik niet erg, ik doe dat graag", vertelt Truus Kruisselbrink die haar familie vaak over de vloer krijgt. "Ze vinden het hier heel gezellig. Iedereen woont ook in de buurt, we kunnen binnen tien of vijftien minuten overal zijn."
Kruisselbrink heeft in Winterswijk de nodige faam verworven door zijn successen bij menwedstrijden. Ook nu, op 82-jarige leeftijd, stapt hij nog regelmatig op de bok. "Maar sinds twee jaar niet meer bij officiële wedstrijden, ik rijd alleen nog wedstrijden in de buurt", vertelt Kruisselbrink. "Want er komt bij deelnemen aan wedstrijden nogal wat kijken. Je moet de paarden trainen en je moet ze voor de wedstrijden mooi maken. En ik heb schimmels, dus daar heb je behoorlijk veel werk mee", vertelt Kruisselbrink, die ook nog wel met Oud Gerij en de Aangespannen Rijders Woold op pad gaat. Hij heeft 45 jaar de schutterskoningen van Woold en Miste gereden, waarvoor hij tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd. "En ik heb onze kinderen bij hun huwelijk gereden.'"
Truus Kruisselbrink (80) was altijd druk op de boerderij en in de tuin en verzorgde haar vijf kinderen. Nu kan ze uiteraard wat rustiger aan doen. "Maar ik kan heel slecht stil zitten", zo geeft ze aan. Vandaar dat ze nog een keer per week gaat gymmen in het sportzaaltje van de Wooldse basisschool en regelmatig in het zwembad te vinden is.

Meer berichten