Pim (links) en Martijn Obbink hebben de nodige voorbereidingen getroffen om de Ventoux te gaan bedwingen. Foto: PR
Pim (links) en Martijn Obbink hebben de nodige voorbereidingen getroffen om de Ventoux te gaan bedwingen. Foto: PR

'Er moeten gekke dingen gebeuren willen wij niet boven komen'

Algemeen

Martijn en Pim Obbink gaan met vrienden hardlopend de Ventoux bedwingen

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - "Het zal best emotioneel worden als we eenmaal boven zijn," voorspelt Martijn Obbink. Samen met zijn jongere broer Pim en oud-Winterswijkse vrienden Jasper te Selle en Miriam Jansen gaat hij op 1 september hardlopend de Mont Ventoux gaan bedwingen. Zijn vader Jos overleed vorig jaar mei aan kanker. Martijn en Pim beloofden hem tijdens zijn ziekbed dat ze deze berg voor het KWF zouden oplopen. Een belofte die niet alleen voor hen, maar ook voor Jos een mooi gebaar was.

De gedane belofte raakt het leven van de Obbinks op verschillende vlakken. Martijn en Pim houden allebei erg van hardlopen. Daarnaast is er de steun voor het KWF die strijdt tegen kanker, de ziekte waar hun vader aan overleed. En tenslotte zijn Jos en zijn vrouw in 2011 in het bewuste gebied op vakantie geweest, wat mede verklaart waarom er voor de Mont Ventoux is gekozen en niet bijvoorbeeld 'Alpe d'Huez'.

Trainen
"Een week na de crematie van mijn vader was ik op de verjaardag van een kameraad. Daar vertelde ik over ons bijzondere voornemen. Mijn vrienden Jasper en Miriam zeiden gelijk spontaan dat ze mee gingen lopen", vertelt Martijn geraakt. "Zij volgden in de tijd erop hun eigen voorbereidingen, want gezamenlijk trainen is door de afstand niet mogelijk. Zij wonen namelijk in Nijmegen." Er is goed nagedacht over het moment van deelname aan dit evenement. Bewust is er voor gekozen om dit niet vlak na Jos' overlijden te doen. Er waren toen nog te veel emoties en er was te weinig tijd om goed beslagen ten ijs te komen.

De berg beklimmen als eerbetoon aan vader

Een berg op hardlopen doe je niet zomaar, dat vergt de nodige voorbereiding. Die zijn door het viertal ook getroffen en vielen hun niet al te zwaar. Martijn: "Je weet waar je het voor doet. Dat maakt het een stuk makkelijker." Zo is er aan krachttraining in de sportschool gedaan, zijn er heuveltrainingen geweest en is er goed op de voeding gelet. Daardoor zijn de nodige kilo's eraf gegaan, die nu niet meer mee de berg op hoeven. Ook is er in de weekenden rekening gehouden met de belofte. "Je leeft veel regelmatiger," constateert Martijn, die pas vanaf mei, vanwege een kuitblessure, druk bezig is. Als geroutineerde hardloper had hij gelukkig al een goede basisconditie. De anderen zijn langer aan het trainen geweest.

Zware dobber
Ze maken er met zo'n veertien man supporters een kleine vakantie van. Maar alles draait om die 1 september. Martijns en Pims moeder gaat ook mee. De beklimming zal een waardevol moment zijn. "Je bent met degene die in de laatste weken van mijn vaders leven dicht bij je stonden. Je bent echt met een intiem groepje. Ik heb al vaker bergen beklommen, maar nooit met deze emotie. Dat maakt alles toch anders en mooier", verwacht Martijn.

De Ventoux is een steile berg met een gemiddeld percentage van 4,5 procent. Het laatste stuk is 10 procent. De route is 26 kilometer lang. "Het zal een zware dobber worden, maar in je achterhoofd weet je waar je het voor doet. Er moeten gekke dingen gebeuren willen wij niet met z'n vieren boven komen", aldus Martijn.

Er hebben zich al veel sponsors gemeld, in het bedrijfsleven maar ook familie en vrienden. "Het mooiste vind ik dat uit onverwachte hoek support is gekomen. Van mensen waar je het niet van verwacht. Dat is mooi." Sponsor worden kan nog altijd via www.grootverzettegenkanker.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk