Eerder dit jaar verzorgden studenten van het Graafschap College lessen voor Duitse en Nederlandse kinderen.  Foto: Bart Kraan
Eerder dit jaar verzorgden studenten van het Graafschap College lessen voor Duitse en Nederlandse kinderen. Foto: Bart Kraan

Winterswijk draagt bij aan 'Spreek je buurtaal'

Algemeen

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk stelt een eenmalige bijdrage van 8000 euro ter beschikking voor het voorgenomen Interregproject 'Spreek je buurtaal'. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Door Bart Kraan

'Spreek je buurtaal' is een vervolg op het pilotproject 'Buurtaal jong leren' van de openbare basisschool Kotten en de Von Galen Grundschule in de Duitse grensplaats Oeding. Tijdens 'Buurtaal jong leren' maakten de jongste leerlingen van beide scholen kennis met de taal van hun buren aan de andere kant van de grens. 'Spreek je buurtaal' voorziet in het aanbieden van opleidingstrajecten en het doorontwikkelen van didactische concepten en lesmateriaal, zodat er geen belemmeringen meer zijn voor Duitse scholen om Nederlands te onderwijzen en op Nederlandse scholen Duits te geven. Tevens worden Nederlandse en Duitse scholen partners en werken ze samen zodat leerlingen en onderwijzend personeel intensief kennis kunnen maken met de taal en cultuur van de buren. Tenslotte wordt er een Euregionaal coördinatie- en expertisepunt voor buurtaalonderwijs gerealiseerd.
Bij het project zijn twintig Nederlands en twintig Duitse scholen, met in totaal vijfduizend leerlingen en 44 leerkrachten betrokken. Uit Winterswijk nemen, naast Kotten, ook 't Waliën en het Woold, deel. Het project loopt van 1 september tot 31 augustus 2020. Dat gaat door als Interreg daadwerkelijk subsidie geeft. De totale kosten bedragen 2.6 miljoen euro. De betrokken Nederlandse en Duitse gemeenten wordt gevraagd om een cofinancieringsbijdrage van achtduizend euro. Winterswijk is een groot voorstander van de stimulering van de kennis van de Duitse taal en cultuur onder haar inwoners en heeft eerder al financieel bijgedragen aan 'Buurtaal jong leren'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant