Burgemeester Thijs van Beem op zijn werkkamer in het gemeentekantoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Burgemeester Thijs van Beem op zijn werkkamer in het gemeentekantoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Winterswijk moet op zoek naar een nieuwe burgemeester

Algemeen

Burgemeester van Beem kondigt afscheid aan

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces kondigde burgemeester Thijs van Beem aan, dat hij in maart 2017 zijn functie zal neerleggen. Hij is dan twaalf jaar burgemeester. "Ik heb besloten dat ik niet van een herbenoeming gebruik zal maken." Hij vindt het een mooi moment om een jaar voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen te stoppen. Hij maakte zijn vertrek nu al bekend, zodat de gemeenteraad tijdig een procedure kan starten voor het zoeken van een opvolger.

'Burgemeester zijn is zwaar'
De mededeling van Van Beem kwam onverwacht. Hij kon zich voorstellen dat sommige mensen er van schrokken, maar: "Ik voel me er goed bij. Ik heb nog een maand of acht en negen en zal me met alle energie inzetten voor Winterswijk." Als reden voor zijn vertrek gaf hij aan dat hij volgend jaar 64 wordt en dat het burgemeesterschap een zware functie is. Hij zei zich wel te zullen oriënteren op ander werk, dat echter een minder zware belasting zal moeten zijn.

Lange politieke carrière
Voordat Thijs van Beem in 2005 burgemeester van Winterswijk werd, was hij van 1997 tot 2005 burgemeester in Neede. Deze functie verviel toen die gemeente onderdeel werd van Berkelland. Zijn politieke carrière begon in 1975 toen hij commissielid werd in de gemeente Wamel. In 1978 werd hij raadslid in de gemeente Elst. Van 1987 tot 1997 was hij daar wethouder. Van Beem werd burgemeester in Winterswijk in een roerige tijd. De discussie rondom het strandbad en de Tricot leidde tot de oprichting van Winterswijks Belang. De partij kwam in maart 2006 meteen met acht zetels in de raad.

Goede samenwerking
Van Beem vond de 'onrust' wel meevallen. Hij heeft WB van het begin af aan een redelijke partij gevonden. "Goed van ze is dat ze voor vernieuwing zorgden hoe om te gaan met de burgers. Tegen de betrokkenenparagraaf keken we in het begin vreemd aan. Nu beginnen we elke keer met het goed in beeld brengen van de betrokkenen. Dat was in 2006 echt niet de tijdgeest", zei hij in een gesprek met deze krant toen hij tien jaar burgemeester was. Hij zei toen ook dat de samenwerking in de colleges altijd goed was geweest, ongeacht de samenstelling ervan.

Vertrouwenscommissie
De gemeenteraad zal later dit jaar een profielschets voor de nieuwe burgemeester opstellen, die ook zal worden besproken met de commissaris van de koning. Nadat de vacature is opengesteld kan een vertrouwenscommissie bestaande uit de fractievoorzitters aan de slag. Die zal uiteindelijk de meest geschikte kandidaat uitkiezen, die voorgedragen wordt en die daarna benoemd kan worden door de minister van Binnenlandse Zaken. Winterswijk heeft vanaf de jaren vijftig vooral PvdA-burgemeesters gehad. Of Van Beem voorlopig de laatste in de rij was zal in 2017 blijken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant