Gaat Winterswijk investeren in een windmolen in Bocholt? Foto: Bernhard Harfsterkamp
Gaat Winterswijk investeren in een windmolen in Bocholt? Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gaat de gemeente in een windmolen op zee investeren?

Algemeen

Niet alle energie hoeft in 2030 hier opgewekt te worden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Verreweg het langst werd er tijdens de tweede termijn van de behandeling van de kadernota gepraat over duurzame energie. Dit gebeurde echter niet in de openbare vergadering, maar vooral tijdens de twee schorsingen. Winterswijks Belang (WB) en VVD waren in koortsachtig overleg om op één lijn te komen over de aanpak van duurzame energie in Winterswijk. WB kwam met een voorstel om een keuze te maken uit de voorstellen van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) om energie in Winterswijk op te wekken. De VVD stelde in een amendement voor dat energie ook van buiten Winterswijk mag komen. Uiteindelijk pasten beide partijen hun voorstellen aan en kregen ze daarna steun hiervoor van de gehele raad.

Geen windmolens in het buitengebied
Aanleiding voor de discussie is de ambitie dat Winterswijk in 2030 energieneutraal moet zijn, een ambitie waarvan iedereen overigens zei dat die niet realistisch is. Volgens wethouder Rik Gommers betekent energieneutraal zijn, dat alle energie die in Winterswijk wordt gebruikt ook daar moet zijn opgewekt. Dat moet overigens wel minder energie zijn dan nu wordt gebruikt, want er is flinke winst te behalen met energiebesparing. Frank Roerdinkholder liet weten dat er in ieder geval geen windenergie in Winterswijk moet worden opgewekt. Dat past niet in het waardevolle landschap. Bovendien is het rendement hier te gering. Daarom pleitte de VVD ervoor dat alle verbruikte energie uit duurzame bronnen moet komen, die ook buiten de gemeentegrenzen mogen staan.

Geen voor- of tegenstander
Henk-Jan Tannemaat (WB) wilde windmolens in Winterswijk niet uitsluiten. "Wij zijn ook geen voorstander van grote windmolens of daken vol zonnepanelen. We zijn ook niet meer tegen. We kiezen nu een pragmatische houding." WB wil dat snel duidelijk wordt welke concrete stappen de gemeente gaat ondernemen. Na het overleg namen WB en VVD beide hun standpunten over windenergie niet meer in hun voorstellen op. Wethouder Gommers had overigens het liefst gehad dat motie en amendement helemaal niet in stemming waren gebracht. Hij wilde de discussie hierover liever later voeren bij de voorbereiding van een nieuwe nota over duurzame energie, waaraan een uitvoeringsprogramma wordt gekoppeld.

Elders inkopen?
Dat zal nog steeds mogelijk zijn, want wat het betekent dat de opgewekte energie in 2030 ook van buiten Winterswijk mag komen werd niet helemaal duidelijk. Wordt er dan duurzame energie 'afgepakt' van andere gemeentes die energieneutraal willen worden. Of gaat de gemeente investeren in een windmolen op zee, of één in Vreden of Bocholt, want daar staan er vele. Groene energie die buiten Winterswijk wordt opgewekt kan nu overigens al ingekocht worden bijvoorbeeld via de AGEM. Misschien is het een mooie eerste stap wanneer de gemeente zelf eens energie gaat afnemen bij de AGEM of een andere leverancier van duurzame energie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant