Foto: Team Oostervoort
Foto: Team Oostervoort

Tien jaar woonvoorziening Oostervoort

Algemeen

WINTERSWIJK – Afgelopen maart was het tien jaar geleden dat Estinea haar vestiging aan de Oostervoort 13a opende. Een woonlocatie voor twaalf ernstig meervoudig gehandicapten in verschillende leeftijdscategorieën. De medewerkers, cliënten en hun familie vieren dit decennium op 21 mei en kijken terug op tien bijzondere jaren vol mooie, bijzondere en emotionele momenten.

Door Bram Beckmans

Voor de oprichting van de woonlocatie moet er teruggegaan worden naar 2006. Een drietal ouders, waaronder Theo Verhoeven, kwam samen met een initiatief om voor hun kinderen een oplossing te bedenken in het centrum van Winterswijk. Verhoeven vertelt: "Met ons drieën pakten wij dit project op omdat we onze kinderen Ruben, Jeroen en Feline toch wat beters wilden bieden, voor de doelgroep van onze kinderen waren er weinig oplossingen. Ruben en Jeroen woonden zelfs nog thuis. Na overleg met de woningbouwvereniging, de gemeente en Estinea ging het vrij vlot. Er stond een plan waarbij tien cliënten gehuisvest konden worden en we konden aan de slag met de architect. Estinea zag 'ons' project als een echte pilot, het was het eerste project waarbij cliënten hun eigen appartement hebben met alle voorzieningen maar toch midden in de samenleving staan."

De ruimtes van de Oostervoort waren destijds uniek, de woningoppervlakte was bij het bouwen bekend en cliënten kregen vervolgens de mogelijkheid om de ruimte geheel naar eigen wens in te richten en te decoreren. Zo kozen er een aantal voor om een grotere leefruimte te nemen terwijl anderen juist behoefte hadden aan een grotere douchevoorziening. Dit concept sloeg aan en was mede een oorzaak van de uitbreiding van tien naar twaalf cliënten in 2015.

Feestelijk jubileum
Het tienjarig bestaan van de Oostervoort wordt op zaterdag 21 mei gevierd. Van 15.00 tot 19.00 uur zullen cliënten, familie en medewerkers de leukste verhalen weer aanhalen en een gezellige dag met elkaar hebben. Aangevuld met een partytent, een snackkar en gezellige muziek is deze middag ook een teken dat het project dat in 2006 begon een succes gebleken is en hopelijk ook nog lang een succes blijft.

Van waarde zijn voor de buurt
Behalve het gezellig te hebben tijdens het jubileum grijpt de Oostervoort dit gegeven ook aan om met velen een AED te bekostigen. Jacqueline Geerdink en Theo Lurvink, beide persoonlijk begeleiders benadrukken: "Mede door het verhaal van Johan Esendam, de initiatiefnemer van 'Hart4Winterswijk', grijpen wij ons tienjarig-jubileum aan om onze bijdrage aan de samenleving te vergroten."

De sponsoren die de komst van een AED realiseren zijn: Bouwbedrijf Te Selle, Lurvink Textiel, Schilder Damkot-Mentink, GUV Uitvaartverzorging, Lumbr Stijlvol Hout, Slotboom Steenhouwers en Stichting Vrienden van Estinea, allemaal bedrijven en instanties die betrokken zijn bij de Oostervoort.

Vrijwilligers ook welkom
Ook Mountainbikeclub Just4Fun draagt bij aan de komst van de AED. Deze sponsor afkomstig uit Lichtenvoorde is behalve haar financiële steun ook van waarde door regelmatig als vrijwilliger te helpen. Zij verruilen drie keer per jaar hun mountainbike voor de rolstoelfietsen van de Oostervoort en bezorgen de cliënten hiermee een prachtige dag.
Wie het ook leuk lijkt om een steentje bij te dragen door als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de Oostervoort, kan contact opnemen met: team.oostervoort13a@estinea.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant