Wethouder Wim Aalderink heeft samen met zijn ouder de electrocar van de SZMK onthuld. Foto: Bart Kraan
Wethouder Wim Aalderink heeft samen met zijn ouder de electrocar van de SZMK onthuld. Foto: Bart Kraan

'Belangrijk dat ouderen meedoen aan samenleving'

Algemeen

Electrocar in gebruik genomen

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - Senioren die een zorgcentrum van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) willen bezoeken of bewoners van een van die drie centra die bijvoorbeeld naar het winkelcentrum of familie willen, kunnen nu gebruik maken van de electrocar van de stichting. Wethouder Wim Aalderink nam donderdag bij De Berkhof het autootje officieel in gebruik. Dit door onder toeziend oog van zijn ouders Reint en Willy, bewoners van De Berkhof, en Leo Molenbroek, sectorhoofd wonen en zorgen van de SZMK, de electrocar te onthullen.

Door Bart Kraan

Met de aanschaf en ingebruikneming van de electrocar ging voor de SZMK een hartenwens in vervulling. "We hadden al een hele tijd de wens om voor het vervoer van ouderen in Winterswijk een elektrisch aangedreven wagen aan te schaffen'', zo gaf Molenbroek vooraf in het restaurant van De Berkhof aan. De SZMK oriënteerde zich her en der, maar kwam erachter dat aan de aanschaf van een electrocar en de zonnepanelen voor het opwekken van de benodigde stroom een behoorlijk prijskaartje van zo'n dertigduizend euro hing. "We waren behoorlijk geschokt en dachten dat het niet ging lukken.'' Maar een bezoek aan de jaarlijkse Beursvloer van de Stichting Winterswijkse Uitdaging, die aannemers uitdaagt maatschappelijk betrokken te ondernemen, bood soelaas. De SMZK deed daar haar verhaal, onder anderen aan Jeroen Schreurs. Hij kwam met het idee om via crowdfunding - dat hij croudfunding noemde, als woordspeling die een relatie legt tussen crowdfunding en oud(eren) - een deel van het benodigde bedrag bijeen te brengen. Dit door een oproep te plaatsen op de www.voorjebuurt.nl. Gebbink Media maakte een promotiefilmpje met medewerking van het echtpaar Fonhoff en de dames Van der Zande en Van de Rest, allen cliënten van de SMZK. Molenbroek: "Dat filmpje hebben we overal, bijna tot vervelens toe, getoond.''

"Het streefbedrag voor de crowdfunding was tienduizend euro'', aldus Berto ten Brinke, afdelingshoofd bij De Vredense Hof en een van de mensen bij de SZMK die zich heeft ingezet voor de aanschaf van de electrocar. "We zijn uiteindelijk op elfduizend euro uitgekomen.'' De overige negentienduizend euro werden opgebracht door particulieren en diverse fondsen, terwijl de Vrienden van De Vredense Hof, de Vrienden van De Berkhof en de Vrienden van De Pelkwijk garant wilden staan voor het ontbrekende bedrag. De SZMK bestelde in december haar electrocar. Omdat het vervoermiddel op maat en aan de eisen van de drie zorgcentra aangepast moest worden, duurde het tot begin deze maand voordat de electrocar gereed was. Die beschikt over ventilatie en een kachel, zodat hij het hele jaar inzetbaar is. Er moet alleen nog een te openen zijraam worden aangebracht. "Anders moet de chauffeur, als hij naar het Streekziekenhuis Koningin Beatrix wil, uitstappen om bij de slagboom op voor het parkeerterrein'', aldus Molenbroek.

De electrocar rijdt van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Wellicht wordt hij later ook op zaterdag en zondag ingezet. "We wachten eerst af hoe het op doordeweekse dagen gaat'', aldus Molenbroek, die benadrukte dat de electrocar geen concurrent is van taxi en openbaar vervoer. De SMZK beschikt voor het besturen van de electrocar over een groep van dertien vrijwilligers. Zij hebben zich gedurende twee weken vertrouwd kunnen maken met het autootje, waarvan het bedoeling is dat hij rijdt op door zonnepanelen opgewekte stroom. Die zonnepanelen zijn er echter nog niet. Ten Brinke: "We zitten nog in het offertetraject en moeten dus nog kiezen.''

Wethouder Aalderink juichte de aanschaf van de electrocar toe en loofde de SMZK daarvoor. "Het is belangrijk om ouderen mee te laten doen aan de samenleving. De regiotaxi is prachtig, maar lost niet alles op. Kleine stukjes kun je er niet mee rijden'', aldus Aalderink.
Senioren die een rit met de electrocar willen boeken, kunnen (bij voorkeur tussen 12.00 en 14.00 uur) bellen met: 06-13548103. De SZMK vraagt voor een rit een vrijwillige bijdrage.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant