Carla Aalberts (links) en Babette Degraeve bij het beeld van de lama. Foto: Bart Kraan 
Carla Aalberts (links) en Babette Degraeve bij het beeld van de lama. Foto: Bart Kraan 

Spugende lama naast entree raadhuis

WINTERSWIJK - Mensen die voor het oude raadhuis langs lopen, doen er goed aan uit te kijken. Anders lopen ze het risico dat ze een straaltje water over zich heen krijgen. Dit komt uit een in brons uitgevoerd beeld van een lama, dat water spuit zodra iemand binnen het bereik van de sensor in de sokkel komt.

Door Bart Kraan

Carla Aalbers en Babette Degraeve, de Nijmeegse kunstenares die het werk gemaakt heeft, hebben woensdag het beeld naast de trap van het raadhuis geplaatst. Dat vormde de aftrap van de publiciteitscampagne rond KunstOer, dat dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden. Deze editie vindt niet, zoals vorig jaar, plaats tijdens de jaarlijkse monumentendagen, maar op zaterdag 14, zondag 15 en maandag 16 mei. "KunstOer is dit jaar tijdens Pinksteren en op de zaterdag daarvoor'', zo geeft Aalberts, coördinator KunstOer, aan. "Dat hebben we besloten op advies van de VVV. Want er is tijdens Pinksteren in Winterswijk nooit iets te doen, terwijl er dan wel veel toeristen zijn. Die kunnen nu mooi rondrijden en veel dingen zien.''

Omdat het beeld de aandacht moet vestigen op KunstOer, staat het werk er tot zaterdag 14 mei, de dag dat KunstOer bij het oude raadhuis officieel geopend wordt. En dan alleen nog overdag. Medewerkers van de VVV zetten het beeld 's avonds binnen om te voorkomen dat het na het invallen van het duister door dieven wordt meegenomen. De VVV-medewerkers zorgen er ook voor dat de batterij van de sensor opgeladen blijft en dat de watertank gevuld blijft.

Degraeve demonstreerde woensdagmorgen hoe het opladen en bijvullen van de tank in zijn werk gaat. Even ontstond er commotie tijdens de uitleg van de Nijmeegse kunstenares omdat er geen water meer uit het beeld kwam. Even later deed hij toch wel weer. "Ik had het pompje uit het water gehaald. Het duurt dan tien minuten voordat die het weer doet'', verklaarde Degraeve.

Tijdens KunstOer worden op diverse erfgoedlocaties in Winterswijk en het omliggende buitengebied gratis workshops gehouden, vinden er lezingen plaats, kan er naar muziek worden geluisterd en geven kunstenaars demonstraties. Uiteraard stellen de aanwezige kunstenaars ook diverse van hun werken tentoon. Onder hen bevindt zich ook Degraeve, van wie beelden te zien zijn op het erf en de expositieruimte van scholtenboerderij Roerdink in het Woold. De Nijmeegse kunstenares heeft, naast de lama, nog meer dieren in beelden weergegeven. Daaronder een hond, een rat en een haas. "Ik ben dol op dieren, ze zijn kwetsbaar en aantrekkelijk. Ik heb ook beelden van een dode rat en een dode haas gemaakt, omdat op dat moment voor mij de dood heel dichtbij kwam. Daarna had ik zin om iets vrolijks te maken, vandaar dat ik toen de lama heb gemaakt. Maar ik maak ook wel andere dingen dan dieren. Voorbeelden daarvan zijn te zien op mijn site.'' 

www.babettedegraeve.com

Meer berichten