Open dag Steengroeve van Staatsbosbeheer in toekomst ook onderdeel Nazomeren?
Open dag Steengroeve van Staatsbosbeheer in toekomst ook onderdeel Nazomeren?

Festival van het Nationaal Landschap Winterswijk moet langzaam groeien

Algemeen

Inspiratieavond op dinsdag 19 april

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In september moet het in Winterswijk bruisen van de activiteiten. Onder de noemer 'Nazomeren in Nationaal Landschap Winterswijk' wordt een uitgebreid programma gepresenteerd, waar vooral mensen van buiten Winterswijk op af moeten komen. "We richten ons op de actieve toerist die geen schoolkinderen meer heeft en daardoor in september nog op vakantie kan gaan", zegt wethouder Gert-Jan te Gronde. "Het festival van het Nationaal Landschap", zoals Te Gronde het noemt moet uitgroeien tot een stip aan de horizon: "In Winterswijk is in september veel te doen. Daar moeten we naar toe!"

Bestaande activiteiten
'Nazomeren in Nationaal Landschap Winterswijk' zal in eerste instantie vooral bestaan uit bestaande activiteiten en evenementen. "De open monumentendag, de Appeldag van Boerengoed, open wijngaarddagen, de marathon Nationaal Landschap zijn bijvoorbeeld onderdeel", zegt de wethouder van vrijetijdseconomie, "maar we willen graag nieuwe activiteiten toevoegen." Daarom wordt op dinsdag 19 april om 19.30 uur in het gemeentekantoor een inspiratieavond georganiseerd. Dan zal meer verteld worden over de opzet. "We hopen dat niet alleen de mensen komen, die we al kennen, maar ook zij die in september graag iets nieuws willen organiseren, maar het nog niet hebben uitgewerkt." Daarvoor is nog wel even de tijd en de gemeente Winterswijk, die het Nazomeren samen met de stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk en de stichting Winterswijk Marketing organiseert, wil daarbij helpen.

Vakantieseizoen verlengen
Te Gronde zou graag zien dat het Nazomeren kan uitgroeien tot het festival van het Nationaal Landschap Winterswijk. Het Oerol-festival op Terschelling is een voorbeeld voor hem. Dat betekent dat allerlei culturele activiteiten onderdeel van het programma zouden kunnen worden. "Maar dat moet groeien in de komende jaren. We beginnen in eerste instantie met de bestaande activiteiten, die we in één programma onderbrengen." Daarvoor zal buiten Winterswijk reclame gemaakt worden. Bijvoorbeeld in de veelgelezen Reiskrant van de Telegraaf. "Het zou mooi zijn als de verblijfsrecreatie er op inspeelt met speciale arrangementen", zegt de wethouder. Het nazomeren moet immers de seizoenverlenging stimuleren. "We willen alle krachten bundelen zonder dat het meteen veel extra geld zal kosten."

Niet alleen Winterswijk
Dat het Nationaal Landschap Winterswijk centraal staat betekent dat eveneens activiteiten in het Aaltense en Oost Gelrese deel ervan opgenomen kunnen worden in het programma. Bredevoort Schittert, het lichtjesfeest op de grachten van het vestingstadje kan een mooi onderdeel zijn, denkt de wethouder. "De buurtschapsfeesten met de kleine bloemencorso's lijken mij ook leuk voor de toerist", zegt Te Gronde. Een kunstroute, straattheater, een triatlon, de wethouder ziet nog veel meer mogelijkheden voor zich. Het is duidelijk dat hij enthousiast is over 'Nazomeren in het Nationaal Landschap'. Hij erkent dat het na dit jaar een kwestie van volhouden zal zijn. Een tegenvallende belangstelling moet er niet meteen toe leiden dat er volgend jaar niets meer wordt gedaan. Te Gronde is er van overtuigd dat het daarna geleidelijk aan kan uitgroeien tot een alom bekende evenementenmaand, waarvoor je naar het verre oosten van het land afreist.

Aanmelding voor de inspiratieavond kan tot 15 april via info@100procentwinterswijk.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant