Jeffrey Spalburg. Foto: Renaldo Markus
Jeffrey Spalburg. Foto: Renaldo Markus

Humor en dialect op netwerkavond

Algemeen

Met Jeffrey Spalburg Businessclub Excelsior

WINTERSWIJK – In november vorig jaar was hij al te zien bij Theater De Storm. Met zijn vierde individuele cabaretvoorstelling 'Baas' bood Jeffrey Spalburg door combinatie van cabaret in Nederlands en in het plat een humoristische avond. Op 14 april is Spalburg wederom in Winterswijk. Op de netwerkavond van Businessclub Excelsior hoopt hij met zijn humor bij te dragen aan een succesvolle avond voor de ondernemers uit de regio.

Door Bram Beckmans

Spalburg woont op dit moment in Amsterdam maar voelt toch een grote verbondenheid met het oosten. Over zijn geboorteplaats Hengelo schreef hij in 2013 zelfs een zomerhit die onder de titel 'Hengelo-o-o' inmiddels anderhalf miljoen keer beluisterd is op YouTube. Het dialect is voor de uit Suriname afkomstige cabaretier niet iets vreemds: "Ik ken de mensen, de cultuur en vind het ook leuk om tijdens het spelen in het oosten, mijn verhaal kracht bij te zetten door me, hier en daar, te kunnen uitdrukken in het dialect."

Jeffrey heeft altijd al een passie gehad voor theater en muziek. Hij ging naar de Toneelschool in Utrecht en zat in meerdere hiphop-groepen. Samen met Najib Amhali stond hij op diverse festivals als Lowlands en Bevrijdingspop bekend als de 'Brothers of Showbizz'. Op geheel eigen wijze werden de artiesten op de festivals door het tweetal aangekondigd met een zelfbedachte kreet of rap. Naast zijn werk op festivals kwam Spalburg steeds vaker in beeld in de theaterwereld. In 2005 sloot hij zich aan bij het Comedy Café in Amsterdam waardoor hij daar regelmatig te zien was met shows. Vanaf 2008 vond de echte doorbraak van Spalburg plaats. Met zijn eerste avondvullende cabaretvoorstelling 'Brommers Kiek'n' trok hij door het hele land volle zalen en deze show was zelfs in Suriname te bewonderen.

Gemoedelijkheid
Spalburg mist de gemoedelijkheid van het oosten waar hij de eerste stappen van zijn leven zette regelmatig. "Hier in mijn woonplaats Amsterdam gaat het leven veel en veel sneller, het is ook allemaal wat anoniemer. In het oosten zijn mensen gemoedelijker, minder gestrest en heb ik het idee dat mensen meer tijd voor elkaar hebben." Hij ziet het oosten ook als een grote bron van inspiratie van zijn nieuwe sketches, liederen en voorstellingen.

Over de inhoud van zijn optreden tijdens de netwerkavond is Spalburg helder: "Ik vind het leuk om te kunnen bijdragen aan zo'n avond. Mijn werk als cabaretier is ook echt mijn passie. Ik ga mensen laten lachen. Daarbij draait het vooral om herkenbare verhalen en situaties. Wellicht doe ik ook nog wel iets muzikaals."

Informatie
Het MFA Pelkpark aan de Hakkelerkampstraat 55 dient op donderdag 14 april als locatie voor de netwerkavond en zal om 19.30 haar deuren openen. Voor leden van de Businessclub van Excelsior is de entree gratis en kan er één introducé meegenomen worden. Niet-leden betalen 25 euro per persoon voor een geheel verzorgde avond. Aanmelden is noodzakelijk en kan door te mailen naar het secretariaat van de Businessclub: businessclub@excelsior-winterswijk.nl.


 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant