Windmolens net over de grens in Duitsland
Windmolens net over de grens in Duitsland

Geen windmolens in het Nationaal Landschap

Algemeen

WCL neemt initiatief om te kijken naar inpassing duurzame energie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de commissie Ruimte vroeg Gosse Visser (VVD) op dinsdagavond 5 april naar de plannen om windmolens op de Schaarsheide te plaatsen. Deze heideontginning ligt ten noorden van de buurtschap het Klooster in de gemeente Aalten. Het is onderdeel van het Nationale Landschap Winterswijk. Visser, die er geen geheim van maakte dat hij gruwt van windmolens in het kleinschalige landschap, vroeg aan wethouder Gert-Jan te Gronde of er op Nationaal Landschap-niveau overleg is 'over dit soort aantastingen van het landschap'. Dat overleg was er normaal gesproken niet, maar toevallig hadden Burgemeester en Wethouders van Aalten eerder op de dinsdag een ontmoeting gehad met de collega's van Winterswijk. "We hebben ook over dit plan gesproken."

Windmolens op Schaarsheide
De windmolens op de Schaarsheide zijn een initiatief van Henk Meerdink, landbouwer en al vele jaren prominent raadslid in Aalten, tegenwoordig met zijn eigen partij Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging. Samen met een collega-landbouwer wil hij op eigen grond een aantal windmolens plaatsen. Hij had hier al eens eerder plannen voor, maar kreeg toen geen medewerking van de gemeente. De Schaarsheide is een relatief open gebied in het Nationaal Landschap met lange rechte wegen, die wel begeleid worden door laanbeplanting. Te Gronde vertelde dat in het dagelijks bestuur van de Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk eveneens over de windmolens is gesproken, maar ook over de plaatsing van zonnepanelen in het landschap. Het Nationaal Landschap is een vast onderwerp tijdens de WCL-vergaderingen.

Landschappelijke inpassing
"We hebben in het dagelijks bestuur afgesproken om een visiedocument op te stellen over de inpassing van duurzame energie in het Nationaal Landschap", zei Te Gronde. Dit idee is ook voorgelegd aan B en W in Aalten. "Die konden daar mee instemmen." De visie kan helpen bij de beoordeling van plannen op het gebied van duurzame energie. Of deze visie meteen uitspraken zal doen of de plaatsing van windmolens ongewenst is in het Oost-Achterhoekse Landschap is nog onduidelijk. Tot nu toe zijn plannen om in het Nationaal Landschap Winterswijk windmolens te realiseren nog nooit verder gekomen dan de ideefase. De windmolens zijn wel overal aan de randen van dat gebied te zien: net over de grens met Duitsland, maar ook naast het Aaltense Goor.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant