Diana Abbink heeft het eerste exemplaar van Rondje Dialect overhandigd aan Harmke Krosenbrink. Foto; Lydia ter Welle
Diana Abbink heeft het eerste exemplaar van Rondje Dialect overhandigd aan Harmke Krosenbrink. Foto; Lydia ter Welle

Rondje Dialect te voet of op de fiets

Algemeen

LIEVELDE/WINTERSWIJK - Zondag presenteerde de Dialectkring Achterhook en Liemers bij Erve Kots in Lievelde tijdens Met dialect op de koffie boekje met fiets- en wandeltochten langs borden met teksten in de streektaal, die al in 2011 werden geplaatst. De mooi vormgegeven borden bevatten, naar een idee van de vorig jaar juni overleden Henk Krosenbrink, teksten van auteurs die in Winterswijk zijn geboren of hebben gewoond. Het boekje heet Rondje Dialect te voet of op de fiets. Voorzitter Diana Abbink van de Dialectkring overhandigde het eerste boekje aan Harmke Krosenbrink, dochter van de bedenker.

Door Lydia ter Welle

Het boekje omvat zeven wandelroutes, van 3,8 tot 8,1 km lengte, en drie fietsroutes van 32, 40 of 58 km. De langste fietsroute is een samenvoeging van de twee kortere. De routes voeren langs de acht borden met teksten in de streektaal. Ook zijn de gebruikte gedichten en teksten te lezen, alsmede kort wat informatie over de schrijvers ervan. Zo vormt het boekje een mooi vormgegeven eerbetoon aan de schrijvers en aan de streektaal.

"Ik bedenke wat, en zette jullie d'r met an 't wark", zei Henk Krosenbrink volgens Diana Abbink, toen hij met idee voor de streektaalborden kwam. "Maar het was opnieuw een goed idee van Henk. We missen hem nog steeds. Om echter de bij de borden passende fiets- en wandeltochten te maken, dat had nogal wat voeten in de aarde. Daarvoor zijn vele kilometers gewandeld en gefietst, vele foto's gemaakt en dat heeft geleid tot dit boekje. Dat overhandig ik nu met genoegen aan Harmke Krosenbrink, dochter van de inspirator voor deze uitgave." Het boekje is te koop, onder andere bij de VVV in Winterswijk en via de website van de Dialectkring, voor vijf euro.

Na de presentatie van het boekje genoten de aanwezigen van de verhalen van Jans Polling, verhalenverteller, schrijver en radiomaker uit Borger in Drenthe. In de pauze van Met dialect op de koffie had Diana Abbink nog een verrassing voor de aanwezigen. "De familie Weenink van Erve Kots, al heel lang onze gastheer voor Met dialect op de koffie, heeft meegedeeld dat zij de bezoekers van deze morgen na afloop graag een spekpannenkoek aanbieden. Reden voor deze traktatie is het 80-jarig jubileum dat Erve Kots dit jaar viert." Met een applaus en een uit volle borst gezongen 'Lang zullen ze leven' werd de familie Weenink bedankt voor dit aanbod.


www.dialectkring.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant