De Innsbrucker Böhmische. Foto: PR
De Innsbrucker Böhmische. Foto: PR

Die Innsbrucker Böhmische in De Storm

Algemeen

WINTERSWIJK - Toporkest Die Innsbrucker Böhmische treedt zaterdag 10 april op in De Storm in Winterswijk. Het optreden wordt georganiseerd door de Winterswijkse Egerländerkapellen De Nöttenkrakers en De Hilgeländer Musikanten die beide dit jaar hun 40-jarig jubileum vieren.

De uit Zuid-Tirol afkomstige Innsbrucker Böhmische is een echt toporkest in het Böhmische muziekgenre. De zevenmansformatie speelt originele composities en eigen arrangementen van zeer hoog niveau met veel frivoliteit die het uiterste van deze van oorsprong klassiek geschoolde professionele muzikanten verlangen. Ze hadden daarbij een goede leermeester. Een aantal musici was destijds actief bij Ernst Mosch und seine Original Egerländer Musikanten.
Slagwerker Norbert Rabanser richtte het orkest Die Innsbrucker Böhmische in 1997 op. Hij is ook de muzikale leider van gezelschap. Tot 1999 maakt hij als slagwerker deel uit van het Tiroler Symphonieorchester Innsbruck. Momenteel doceert hij aan het Tiroolse Conservatorium. Ook de overige musici zijn docent aan muziekscholen en universiteiten, componeren voor blaasorkest en zijn in verschillende muzikale stijlen thuis.
Het optreden van de Die Innsbrucker Böhmische vindt plaats ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Egerländerkapellen De Hilgelander Musikanten uit Meddo en de Nöttenkrakers uit Winterswijk. Beide orkesten hebben de handen ineen geslagen om deze topkapel naar Winterswijk te halen.
De zaal gaat om 12.30 uur open. Het optreden begint om 13.30 uur. De entree bedraagt 19,50 euro en kaarten zijn te bestellen via theater De Storm in Winterswijk, Han Kolkman Fotografie in Winterswijk en Wenninkhof in Meddo.

Over De Nöttenkrakers
De Nöttenkrakers ontstond uit een dansorkest van harmonie Excelsior uit Winterswijk. Na de Tweede Wereldoorlog stopte het dansorkest en bleef er een boerenkapel over. In de begin jaren 70 veranderden de leden de toenmalige naam in de huidige naam: Egerländerkapel De Nöttenkrakers. De kapel koost een nieuw repertoire met Egerländermuziek als hoofdmoot. Alleen Excelsior/leden mochten lid worden en de muzikanten speelden toen nog in de uniformen van het orkest. Ze deden mee aan concoursen en op buurtfeesten van onder andere Vosseveld en Meddo.
Tegenwoordig bestaat de kapel uit muzikanten uit de regio Winterswijk en omstreken. Zij verzorgt onder leiding van dirigent Gerald Roerdinkholder optredens in zowel binnen- als buitenland. Bij deze optredens wordt kwalitatief hoogwaardige Egerländer en Tsjechische volksmuziek ten gehore gebracht, waarbij een hoge dosis gezelligheid en 'gemeudelijkheid' niet wordt vergeten.

Over De Hilgeländer Musikanten
De Hilgeländer Musikanten zijn in 1976 ontstaan als een uit tien leden tellend opraapcombo; een onderdeel, maar onafhankelijk opererend, van fanfare St Jan uit Meddo. Twee jaar later trad Hugo Klein Severt aan als muzikaal leider. De naam werd in datzelfde jaar veranderd in Opraapkapel. Omdat de naam bij het publiek nogal eens liet twijfelen aan de muzikale kwaliteiten van het orkest werd in 1984 de naam veranderd in de huidige: de Hilgeländer Musikanten. Dit als verwijzing naar het nabij gelegen recreatiewater Hilgelo. Tot 1993 speelde de Egerländerkapel nog aanvankelijk zonder houtinstrumenten als de klarinet. Daarna beschikte het over een volledige voor de Egerländer muziek benodigde bezetting. In januari 1999 nam Ben ter Heide het dirigentschap over van Klein Severt. Sinds 2005 is John Wagenvoort de muzikale leider van de kapel. Het huidige orkest bestaat uit 22 leden, verzorgt elk jaar drie concerten in eigen beheer en verder regelmatig op uitnodiging in binnen- en buitenland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant