Papierwerk van Willa Holterman. Foto: PR
Papierwerk van Willa Holterman. Foto: PR

Mozaïek en abstracte werken in de gangen van SKB

WINTERSWIJK - Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. In maart en april exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.

In de centrale gang hangen werken van Willa Holterman-Hallmann. Sinds ze in 2004, samen met haar man, in Dinxperlo is komen wonen, heeft ze veel tijd in haar hobby kunnen steken: creëren van kleurrijke schilderijen. Naast het schilderen met acryl maakt zij ook werken die opgebouwd zijn uit gekleurde stukken papier of dun karton. Noem het maar mozaïekwerk. Wat opvalt in haar werk is het kleurgebruik. Ze houdt van warme kleuren die elkaar versterken. Haar werk is figuratief, maar ook abstract. Het belangrijkste is niet wat zij zelf bedoelt, maar veel meer wat doet het de toeschouwer. Titels zijn ondergeschikt aan haar werk. Het werk is heel begrijpelijk en spreekt voor zich. Het straalt openheid en blijdschap uit.

Poligangen
Jan Derk Heesen tekende en schilderde al vroeg in z'n leven. Zijn oom Ger Heesen en tante Riek van de Lichte, beiden bekende kunstenaars in Winterswijk, stimuleerden hem de opleiding aan de Kunstacademie te Enschede te volgen en daar studeerde hij in 1981 af op zeegezichten. Water was en is een belangrijke inspiratiebron voor Jan Derk. Hij heeft veel Winterswijkse beeklandschappen en ook abstracte landschappen in olie, gouaches en aquarellen geschilderd. In de loop der tijd is Jan Derk meer door acryl geboeid geraakt. Met dat materiaal schildert hij nu abstracte doeken, waarin het landschap vereenvoudigd en vervormd wordt weergegeven, ontdaan van de elementen uit de zichtbare werkelijkheid.

In de poligangen 3 en 8 hangt werk van Thorben Nolsen. Thorben is woonachtig in Arnhem en studeert daar aan de Pabo. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met kunst. Als kleine jongen begon hij met het natekenen van stripfiguren. In een aantal werken zien de toeschouwers dat cartoonachtige ook naar voren komen. Daarbij is zijn grote voorbeeld Keith Haring. Een volgende stap die de kunstenaar wil maken is het onder de aandacht brengen van maatschappelijke thema´s. In poligang 8 hangen verschillende werken door elkaar. De meeste werken zijn gemaakt met oliepastel en ecoline. Zijn inspiratie komt vanuit de natuur, stripboeken, het menselijk lichaam, gezichten en meetkundige verschijnsels. In poligang 3 hangen werken van gezichten. De kunstenaar is gefascineerd geraakt doordat de mens in staat is gezichten te zien in alles om hen heen. In veel werken wijn gezichten te herkennen.

Vitrines
In de vitrine in de centrale hal is het een gezellige boel met de kippen van Jacqueline Groeneveld. De vitrines in de centrale gang zijn ingericht door Lenie de Roo en Kasper Sasse. Lenie heeft als hobby het verzamelen van antieke poppen. Een selectie is nu te zien in de vitrine ter hoogte van poli 5. Een nieuwe exposant is Kasper Sasse. Sasse raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door het feit dat zo'n stug materiaal als ijzer, zo plooibaar wordt door het te verwarmen. Voor zijn werk gebruikt hij afval stukken ijzer, zowel plaatmateriaal als massief ijzer. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn eigen omgeving. Zo smeedde Sasse rozen als trouwboeket voor zijn vrouw. Hoewel hij al lang beelden maakt, exposeert hij uiterst zelden. Het leren kijken naar vormen en lijnen leerde hij van zijn schoonvader die prachtige sculpturen van hout maakt en boetseert.

Meer berichten