De wethoouders Aalderink, Hoenderboom en Wiltink. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De wethoouders Aalderink, Hoenderboom en Wiltink. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Kloof blijft groot

Algemeen

Tussen actievoerende medewerkers TSN en wethouders

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK/AALTEN/OOST/GELRE – Nadat medewerkers van het bijna failliete TSN, die vanwege het dreigende verlies van hun baan als huishoudelijke hulp gisteren de gemeentekantoren van Aalten en Winterswijk hadden bezet, was er vandaag opnieuw een gesprek met de wethouders van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. Wethouder Jos Hoederboom van Oost Gelre zei dat dit het derde gesprek in korte tijd was, maar beide partijen kwamen wederom niet nader tot elkaar. De TSN-medewerkers willen dat de gemeentes garanderen dat ze hun baan behouden met dezelfde arbeidsvoorwaarden bij een andere zorgaanbieder. Daarnaast willen ze dat de 'koppeltjes' in stand houden, zodat de cliënt ook in de toekomst dezelfde huishoudelijke hulp behoudt. De wethouders kunnen dit niet garanderen, maar zullen bij hun gesprekken met de vijf andere aanbieders die de klanten nu overnemen wel vragen om zoveel mogelijk TSN-medewerkers hierbij in te schakelen.

Bron: Regio8

Hoenderboom vond dat het een 'goed gesprek' was geweest in 'een zakelijke setting'. "De TSN-medewerkers en de FNV strijden wel voor de goede zaak. Goede zorg is ook in ons belang." Er is geen verschil van mening hoe die zorg in de toekomst verbeterd kan worden. "Over de weg er naar toe is echter verschil van inzicht. Wij kunnen het TSN-personeel niet onder dezelfde arbeidsvoorwaarden overhevelen naar een volgende werkgever. Daar zit het breekpunt." Wim van der Hoorn, de woordvoerder van de FNV, denkt daar anders over. Hij zegt dat de gemeentes wettelijk verplicht zijn om dit te doen. De actievoerders toonden zich dan ook teleurgesteld over het gesprek. Uitspraken als 'ze maken er een zooitje van', 'de grens is nu bereikt. We zijn het spuugzat', 'echt schandalig', 'ze kiezen voor actie en chaos' en 'ze hebben een bord voor de kop' bevestigden dit.

Correctie door staatssecretaris
Volgens van der Hoorn zijn de drie gemeentes 'juridisch faliekant verkeerd' bezig. Samen met de TSN-medewerkers gaat hij nu overleggen welke vervolgacties er komen. Hoewel de medewerkers hun cliënten niet in de steek willen laten, overwegen ze toch een staking. "Moet dat nu dat wij gaan staken? Moet je dat een 90-jarige inwoner aandoen?", zegt een van de mederwerkers. Van der Hoorn gaat er vanuit dat staatssecretaris van Rijn de foute aanpak van de drie gemeentes zal corrigeren. Hij wil daarom snel contact met hem zoeken. Hoenderboom hoopt dat er geen staking komt. "Maar ik kan hun het stakingsrecht niet ontzeggen." Bij een staking zullen de gemeentes de zorg garanderen en voor alternatieven zorgen. Hoenderboom kent de Algemene Maatregel van Bestuur van de staatssecretaris. Als die door de Tweede Kamer is vastgesteld zijn er inderdaad meer mogelijkheden om meer budget ter beschikking te stellen voor onder andere de arbeidsvoorwaarden van huishoudelijke hulpen. Op dit moment is dat volgens de wethouder echter nog niet mogelijk.



De wethoouders Aalderink, Hoenderboom en Wiltink. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant