Peter Dibbets overhandigt het boekje aan Peter Dibbets. Foto: Bart Kraan
Peter Dibbets overhandigt het boekje aan Peter Dibbets. Foto: Bart Kraan

Peter Dibbets komt met 'Je eigen uitvaart regelen'

Algemeen

Infoboekje voor mensen met verstandelijke beperking

WINTERSWIJK - Mensen met een verstandelijke beperking kunnen nu in voor hen begrijpelijke taal informatie tot zich nemen over sterven en alles wat daarmee te maken heeft. Dit dankzij Winterswijker Peter Dibbets, die het boekje 'Je eigen uitvaart regelen. Doodgewoon' heeft geschreven. Dibbets, zelf verstandelijk beperkt, overhandigde vorige week donderdagmorgen het eerste exemplaar aan wethouder Ilse Saris.

Door Bart Kraan

In het boekje behandelt Dibbets in heel eenvoudige bewoordingen onder meer wat een uitvaart is, wat het is om gecremeerd te worden, wat een uitvaartverzorger is en wat opgebaard worden inhoudt. 'Je eigen uitvaart regelen. Doodgewoon' bevat tevens een los boekje waarin een verstandelijk gehandicapte onder meer kan aangeven of hij begraven of gecremeerd wil worden, welke muziek er tijdens de uitvaart gespeeld moet worden, de bloemen die op de kist liggen en de soort kist waarin hij begraven of gecremeerd wordt.

Dibbets besloot het boekje te schrijven toen hij tijdens een stage bij het crematorium in Usselo merkte dat mensen met een verstandelijke beperking maar mondjesmaat worden betrokken bij overlijden en een uitvaart. "Die mensen moeten bij zo'n onderwerp betrokken worden'', vindt Dibbets. "Stel dat je een woonvorm woont, waar zeg maar Klaas overlijdt en de begeleiding zegt niets. Bij het eten blijft de stoel van de overledene leeg. Een half uur na het begin van de maaltijd vraagt iemand waar Klaas is. Daar wordt dan heel moeilijk over gedaan. Ten onrechte. Op dat moment wordt er voor de bewoners van de woonvorm gedacht, terwijl ze zelf willen denken.''

Voor het schrijven van het boekje wendde Dibbets zich tot zijn werkgever LBF, een landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Op haar beurt nam LBF contact op met de gemeente Winterswijk, waarna er een projectplan werd geschreven. "Het was een periode van veel denken en vergaderen'', aldus Dibbets, wiens werkje werd gefinancierd door het DELA Goededoelenfonds en uitvaartstichting Monunta.

Het eerste exemplaar overhandigde Dibbets vorige week donderdag aan Saris. "Ik wilde eigenlijk het eerste boekje overhandigen aan Kang Ming Ling, de Winterswijkse André Hazes, die heel goed kan omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. Toen dacht ik: 'Wacht even, we hebben ook nog een wethouder'.'', vertelde Dibbets. Saris kon er de humor wel van inzien. "Oh, ben ik dus de tweede keuze'', reageerde ze glimlachend. De wethouder had grote waardering voor de inspanningen van Dibbets. "Je kwam anderhalf jaar geleden met het idee om een boekje te schrijven. Nu is je droom in vervulling gegaan, dit is kroon op je werk. Op dit boekje mag je trots zijn.''

Dibbets is bereid om ook mondeling informatie over overlijden en alles wat daarmee te maken heeft, te geven. Zo hield hij gisteren (maandag) in Den Haag voor Humanitas een informatieavond en vertelt hij vanmiddag, ook weer in Den Haag voor Humanitas, over wat erbij een overlijdensgeval komt kijken. Tijdens die gelegenheden heeft hij ook zijn boekje onder de aandacht gebracht. "Als mensen bellen, gaan we ook naar andere plekken van het land. We hopen op heel veel belangstelling'', aldus Cindy Klein Ikink, namens LBF de coach van Dibbets.
Diens boekje kost tien euro voor inwoners van Winterswijk en, in verband met verzendkosten, dertien euro voor mensen die buiten Winterswijk wonen. 'Je eigen uitvaart regelen. Doodgewoon', kan worden besteld door het sturen van een mailtje naar: doodgewoon@lfb.nu.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant