Het debat over thuiszorg in Bronckhorst, werd ook bezocht door belangstellenden uit Winterswijk. Foto: Liesbeth Spaansen
Het debat over thuiszorg in Bronckhorst, werd ook bezocht door belangstellenden uit Winterswijk. Foto: Liesbeth Spaansen

Huishoudelijke hulp failliete TSN niet naar Buurtzorg

Algemeen

PvdA en SP pleiten voor in stand houden 'koppels'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Enige weken geleden leek het er nog op dat de huishoudelijke hulp van het failliete TSN overgenomen zou worden door Buurtzorg Nederland. Met de gemeenten Aalten en Oost Gelre, met wie de gemeente Winterswijk samen een raamovereenkomst heeft met alle aanbieders van huishoudelijke hulp, werd de intentie uitgesproken in zee te gaan met Buurtzorg. Voorwaarde was wel dat er geen extra geld bij moest. Aanvankelijk leek dat ook zo te zijn, maar uiteindelijk bleek Winterswijk ruim 67.000 euro extra ter beschikking te moeten stellen voor de overname. Ook de beide buurgemeenten zouden meer moeten betalen. Dat wilden de drie gemeenten niet. Daarom werd besloten de huishoudelijke hulp van TSN onder te brengen bij de vijf andere aanbieders, die al onderdeel uit maken van de overeenkomst.

Snel duidelijkheid
In het vragenhalfuur in de raadsvergadering wilde Elvira Schepers (PvdA) weten of er al gewerkt werd aan een oplossing, want volgens haar was die er voor Winterswijk nog niet. Tot 25 april krijgen de cliënten van TSN nog hulp via deze organisatie. Daarna wordt het anders, maar hoe? Schepers wilde dat hierover zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Het gaat immers om een kwetsbare groep, die de hulp structureel nodig heeft en voor wie hetzelfde gezicht dat de hulp verzorgt belangrijk is. Wachten met duidelijkheid geven tot in april vond zij ongewenst. Daarnaast pleitte ze ervoor om de koppels in stand te houden. Bedoeld wordt dat de mensen die nu voor TSN werken voor een van de andere vijf aanbieders (Careaz, Vitaal Thuiszorg, T-zorg, Zorgkompas en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé) de huishoudelijke hulp blijven uitvoeren voor 'hun eigen' cliënten. Jeroen Rensen (SP) ondersteunde het verhaal. Beide vonden het bovendien belangrijk dat de werkgelegenheid van de ex-TSN-medewerkers behouden blijft.

Klanten TSN
Wethouder Ilse Saris antwoordde dat de zorg voor de inwoners nu voorop staat. In totaal gaat het om 800 mensen die huishoudelijke hulp krijgen. Zo'n 250 waren klant bij TSN. "Mensen mogen niet tussen wal en schip vallen." Ze legde uit dat gemeente niet extra aan Buurtzorg wilde betalen, omdat er zoveel mogelijk geld naar de huishoudelijke hulp moet gaan. "Wij gaan nu zoveel mogelijk mensen van hulp voorzien via de vijf bestaande aanbieders. Die kunnen het beste in de gevraagde capaciteit voorzien." Een nieuwe aanbesteding is daardoor niet nodig. Op 3 maart gaat er een brief naar alle TSN-klanten. Die kunnen met hulp van familie of mantelzorger aangeven van wie ze voortaan de huishoudelijke hulp willen krijgen.

Onzekerheid over banen
Saris vertelde dat die organisaties eerst binnen hun eigen personeelsbestand kijken hoe de extra vraag opgevangen kan worden. Als dit niet lukt komen er vacatures. Daarop kunnen dan de medewerkers van TSN solliciteren. "De werkgelegenheid blijft behouden, maar er is geen zekerheid voor de ex-mensen van TSN." Samen met de wethouders van Aalten en Oost Gelre had ze dit al verteld aan vertegenwoordigers van de FNV. "Die waren boos en teleurgesteld. Dat begrijp ik." Dat betekent tevens dat er vooraf geen zekerheid zal zijn dat de koppels in stand blijven. Volgens Saris zou dat eveneens extra geld kosten. Schepers vond het teleurstellend dat de koppels niet in stand worden gehouden. Rensen vond dat de gemeente een inspanningsverplichting heeft om zoveel mogelijk huishoudelijke hulpen van TSN hun werk te laten behouden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant