Jette Janssen en Johan Godschalk in Villa Mondriaan, dat onderdeel van het bijzondere vijftigste project van de IDeefabriek
Jette Janssen en Johan Godschalk in Villa Mondriaan, dat onderdeel van het bijzondere vijftigste project van de IDeefabriek

IDeefabriek Achterhoek: samen regio versterken

Algemeen

WINTERSWIJK – Sinds 2014 zijn Johan Godschalk van Cultuurmij Oost en Jette Janssen van Erfgoed Gelderland het gezicht van het programmateam van de IDeefabriek Achterhoek, een opzet waarbij creatieve ideeën rondom cultuur en erfgoed in de Achterhoek ondersteuning krijgen om werkelijkheid te worden.

Door Bram Beckmans

Met trots vertellen Godschalk en Janssen over hun werk voor de IDeefabriek. Met vijftig gerealiseerde projecten in twee jaar tijd draagt de organisatie op positieve wijze bij aan de leefbaarheid in de Achterhoek. Een initiatief als het streektaalfestival Plat Gespöld is inmiddels een begrip in de regio. Waar de IDeefabriek in het eerste jaar ondersteuning bood zijn de organisatoren inmiddels zelfstandig begonnen aan de opzet voor een derde editie. Andere initiatieven die voorbijkomen variëren van theatervoorstellingen, fiets- en wandeltochten, netwerkbijeenkomsten tot geschreven literatuur. Allen met de Achterhoek als basis.

De IDeefabriek omschrijft zichzelf als laagdrempelig en transparant. Godschalk: "Een aanvraag bij ons is eenvoudig. Op de website zijn formats te vinden die plannenmakers kunnen overnemen en invullen. Zodra het idee betrekking heeft op cultuur, erfgoed, landschap of oorsprong van de Achterhoek komen we graag langs en kijken we wat er mogelijk is. We hebben een groot netwerk waarmee we niet alleen de plannenmakers ondersteunen maar ook koppelen aan andere partijen die het beste voor hebben met de Achterhoek. Ook zijn we er voor een financiële bijdrage."

Godschalk en Janssen zijn het gezicht van de ondersteunende organisatie, dat begon als een initiatief van de provincie Gelderland. Het tweetal zat de eerste jaren in de beoordelingscommissie en stroomde mede door functies in de cultuursector en hun grote netwerk in de regio in 2014 door naar het programmateam van de IDeefabriek Achterhoek, waar ze samen met deskundige collega's de binnenkomende aanvragen beoordelen.

Godschalk is adviseur bij Cultuurmij Oost, het kenniscentrum voor kunst en cultuureducatie in Gelderland. Een van zijn werkzaamheden is het adviseren van gemeenten in de Achterhoek op het gebied van kunst en cultuur, bijvoorbeeld bij het denkt hij mee met het opstellen van cultuurnota's. Zijn collega Janssen is werkzaam bij Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 140 Gelderse erfgoedinstellingen die samenwerken om het Gelders erfgoed te behouden en aan een breed publiek te presenteren. Haar specialisme richt zich op streekcultuur en identiteit.

Jongeren ook belangrijk
De IDeefabriek probeert jongeren ook bij de Achterhoek te betrekken en stimuleert ze om met ideeën te komen, om zo hun eigen leefomgeving te verbeteren. Hierbij worden ze ondersteund door externe partijen, zoals de Feestfabriek. De organisator van de Zwarte Cross besloot om de gehele opbrengst van het boek 'Tante Rikie's onmundig mooie verhalenboek!' beschikbaar te stellen aan de IDeefabriek, waarbij verzocht werd dit extra budget te besteden aan plannen betreffende jongeren en streektaal. Verschillende theaterstukken en een aantal activiteiten in onder andere Terborg waren erg in trek bij jongeren. Janssen kan zich ook nog een bijzonder filmproject herinneren: "Twee jongens uit Lichtenvoorde en Doetinchem besloten de regio te verlaten om aan de Filmacademie te gaan studeren. Na hun studie kwamen ze terug en hebben ze met ons aan tafel gezeten om een film over de streek te maken. Uiteindelijk was dit een geslaagd project en blijft het mooi om te zien hoe kennis en kunde weer terugkomt in de Achterhoek."

Godschalk ziet dit project als voorbeeld van een van de ambities van de IDeefabriek, het bevorderen van een goed vestigingsklimaat. "Er is een grote behoefte om jong talent hier te houden, met het ontbreken van hbo-onderwijs in de regio is het aan de regio zelf om het klimaat aantrekkelijk te houden zodat jongeren zich er thuis voelen en later terugkomen om hun talenten te benutten."

Vijftig in twee jaar
De teller van gehonoreerde projecten gaat inmiddels over de vijftig heen, waarbij de 50e een bijzondere is. Rondom het Pinksterweekend op 14, 15 en 16 mei staat KunstOer gepland. Een kunstroute rondom Winterswijk, waar op acht verschillende locaties stil wordt gestaan bij kunst en cultureel erfgoed. Zo kan er een bezoek gebracht worden aan Villa Mondriaan en zijn er diverse scholtenboerderijen die bezocht kunnen worden. Meer informatie over de KunstOer is te vinden bij de VVV Winterswijk.

Ideeën welkom
Inwoners uit de Achterhoek die hun eigen woon en leefomgeving willen verbeteren en cultuur en erfgoed een warm hart toedragen zijn van harte welkom bij de IDeefabriek. Dit kunnen zowel burgers zijn met een goed idee, als bedrijven en organisaties die de IDeefabriek willen ondersteunen.

Meer informatie over bijvoorbeeld het indienen van een projectaanvraag is te vinden op de website.


www.ideefabriek.eu/achterhoek

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant