In Villa Mondriaan wordt op 4, 5 en 6 maart feest gevierd ter gelegenheid van de 144e geboortedag van Piet Mondriaan. Foto: PR
In Villa Mondriaan wordt op 4, 5 en 6 maart feest gevierd ter gelegenheid van de 144e geboortedag van Piet Mondriaan. Foto: PR

Villa Mondriaan viert feest tijdens 'Piet is Jarig!'

Algemeen

WINTERSWIJK - Op 4, 5 en 6 maart viert Villa Mondriaan een weekend lang feest. Piet Mondriaan zou op 7 maart 144 jaar zijn geworden. Daarnaast gaat het museum vanaf dit weekend weer zes dagen in de week open. Reden genoeg om een festivalweekend te organiseren ter ere van één van de bekendste inwoners van Winterswijk. Wie jarig is, trakteert natuurlijk. Daarom halveert het museum gedurende het weekend haar toegangsprijs. Voor €4,- kan het museum bezocht worden, dit is inclusief een kop koffie en een stuk verjaardagstaart en reizen met korting via Arriva. Daarnaast worden er gratis rondleidingen, interessante minicolleges en creatieve workshops gegeven.

Alle koeien, paarden, schapen en kippen worden van stal gehaald en vanaf 4 maart tentoongesteld in Villa Mondriaan! Piet Mondriaan werd wereldberoemd met zijn schilderijen met rechte lijnen en primaire kleurvlakken. Wat minder bekend is, is dat Piet aan het begin van de twintigste eeuw vele studies heeft gedaan naar het veestuk, waar prachtige schilderijen uit zijn voortgekomen. Piets verjaardag staat dit jaar dan ook in het teken van de nieuwe tentoonstelling die wordt geopend: Vee in Beeld.

Programma Museum
Er wordt groots uitgepakt met een gevarieerd programma waar Piets' verjaardagsweekend mee wordt gevuld. Naast uiteraard de opening van de nieuwe tentoonstelling is er een hoop te zien, te horen en te doen. Kunstenaar Vic Hulshof geeft schilderworkshops in de museumtuin, waarbij bezoekers de kunstenaar in zichzelf naar boven kunnen halen. Kinderen kunnen tijdens de workshop van Landschapskudde Oost Achterhoek in het Villa Atelier creatief aan de slag met de wol van de schapen om zo hun eigen Mondriaankunstwerk te creëren. Daarnaast worden er diverse lezingen en colleges gegeven, onder andere door Dirk Willink, organisator van het Steengroevetheater. Tijdens een college geeft hij een kijkje achter de schermen bij het meest imposante openluchttheater van Nederland.

Bij feest hoort muziek
Een echte sfeermaker voor een feestje is de muziek; ook hieraan is gedacht tijdens het feestweekend. Het Gelders Ensemble is in 2011 opgericht door drie enthousiaste musici uit het Gelders Orkest. Speciaal voor de verjaardag van Piet heeft het Gelders Ensemble zich verdiept in de platencollectie van Piet Mondriaan. Ook biedt Piet is Jarig! de unieke kans om eens met muziek door Villa Mondriaan te lopen met een silent disco. Met een eigen koptelefoon kies je verschillende themakanalen en kun je ontdekken welke muziek het beste past bij de schilderijen. Op zaterdag wordt de feeststemming extra lang vastgehouden; het museum is dan zelfs open tot 22.00 uur.

Winterswijk in een feestelijk jasje
Niet alleen het museum, maar ook de rest van Winterswijk wordt in een feestelijk jasje gestoken. In het centrum van Winterswijk wordt de Jacobskerk voorzien van een spectaculaire lichtshow waarbij de kerk wordt gehuld in de beroemde Mondriaankleuren. Zelfs de treinreis naar Winterswijk begint al als een feestje; het Gelders Orkest zal de reizigers opwarmen met een miniconcert in de trein.


www.villamondriaan.nl/pietisjarig

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant