Peter Rietman, Daniël Willemsen, Ad Ridderhof, Gerrit Wolsink en Willy Hermans met het boek Ode aan de Achterhoekse Motorcross. Foto Henk Teerink
Peter Rietman, Daniël Willemsen, Ad Ridderhof, Gerrit Wolsink en Willy Hermans met het boek Ode aan de Achterhoekse Motorcross. Foto Henk Teerink

Daniël Willemsen en Gerrit Wolsink krijgen eerste crossboek

Algemeen

HENGELO - Op maandag 25 januari is onder een overweldigende belangstelling het boek Ode aan de Achterhoekse Motorcross gepresenteerd. Eetcafé Jansen en Jansen in Hengelo puilde uit toen enige honderden crossers, sponsoren en liefhebbers zich hadden verzameld. Iedereen was nieuwsgierig naar het boek waarin alle Achterhoekse crosskampioenen uit verleden, heden en toekomst een plaats hebben gekregen. De jongste was Mick Wopereis uit Zieuwent, de oudste Bennie Hartelman. Onder de aanwezigen waren ook Bennie Jolink en Martin de Graaff, vice-president van de FIM. Veel crossers van verschillende generaties zagen elkaar voor het eerst sinds lange tijd weer, zodat het geheel meer een karakter van een reünie had.

Spreekstalmeester Joop Wuestenenk gaf een samenvatting van de motorcrosshistorie en een overzicht van de lange lijst kampioenen. Schrijver en uitgever Willy Hermans vertelde over hoe het boek tot stand was gekomen. Daarna interviewde Joop Wuestenenk enkele crossers die smakelijke anekdotes en sterke verhalen wisten te vertellen, net als in het boek. Hij haalde Jan Oosterink, Rikus Lubbers, Bart Notten, Gerard Seesing, Jacob Barth, Willie van Wessel en Koen Hermans naar voren. Willie van Wessel vertelde dat hij al eens tussen kwalificaties en de wedstrijden een wortelkanaalbehandeling van 'vliegende tandarts' Gerrit Wolsink had gekregen en vervolgens beide manches won.

Tot slot kwamen de allerbeste motorcrossers op het podium: Daniël Willemsen en Gerrit Wolsink. Willemsen is tienvoudig wereldkampioen in de zijspancross en Wolsink was twee maal vice-wereldkampioen en de beste Nederlander ooit in de koningsklasse: de 500cc-klasse. Nadat Joop Wuestenenk hen enkele vragen had gesteld kwam plotseling met donderend geweld onder grote hilariteit postbode Ad Ridderhof op een oude Triton het café binnen. Hij had de eerste exemplaren van het boek bij zich, die daarna door Peter Rietman en Willy Hermans aan Daniël Willemsen en Gerrit Wolsink werden overhandigd.
Hierna kon iedereen het boek aanschaffen en bewonderen en bleef het nog lange tijd erg gezellig.
Het is een lijvig boek geworden van 240 pagina's met prachtige verhalen en anekdotes en veel schitterende foto's. Het is een eerbetoon aan alle crosskampioenen, maar ook een mooie reclame voor deze spectaculaire tak van sport.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant