Een keur aan verse maaltijden wordt er elke dag bereid door Sander-Jan Bats en zijn collega's. Foto: Eric Schreuder
Een keur aan verse maaltijden wordt er elke dag bereid door Sander-Jan Bats en zijn collega's. Foto: Eric Schreuder

Plus Winterswijk schrijft geschiedenis

Algemeen

WINTERSWIJK - Plus Bruggers in Winterwijk schrijft geschiedenis met een innovatieve oplossing die past in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, die voedselverspilling tegengaat en die klanten een betaalbare gezonde maaltijd oplevert. Kok Sander-Jan Bats is waarschijnlijk de eerste kok in dienst van een supermarkt die ín die supermarkt thuismaaltijden maakt van vlees, groenten en aardappelen waarvan de houdbaarheidsdatum in zicht is. Ook frisse (fruit)salades zijn meer dan regelmatig te vinden in de koelvitrine van Sander-Jan.

Door Sander Damen

"Wij hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan," vertelt Jeroen Bruggers die eigenaar is van drie Plus supermarkten in Winterswijk. "Een jaar geleden stelden we met flink wat schaamte vast dat we wel heel veel voedsel weg moesten gooien. Moesten, want de wet schrijft voor dat vers voedsel dat bijna aan de termijn houdbaarheidsdatum zit, niet weggegeven mag worden. We geven al veel voedsel weg aan de Voedselbank, maar vers voedsel mag niet en met producten uit de diepvries is dat lastiger, aangezien de Voedselbank daar geen diepvries voor heeft."

Creatief
Na die constatering is Bruggers over een oplossing na gaan denken. Hij kwam met het idee een kok in dienst te nemen die aan het eind van de dag vers voedsel uit de winkels krijgt dat ongeveer twee dagen voor de termijn houdbaarheidsdatum zit en van dat voedsel kant-en-klaarmaaltijden maakt. "Dat moest dan wel een creatieve persoon zijn," vertelt Bruggers, "omdat het aanbod elke dag anders is."
Die creatieve persoon is sinds september Sander-Jan Bats die al vanaf zijn vijftiende (hij is nu 32) in de horeca werkt en tot voor kort kok was bij Schnitzel Antoon. "Ik vind dit een geweldige baan," zegt Sander-Jan. "Het is elke dag weer een verrassing wat ik aangeboden krijg en een uitdaging daar iets lekkers van te maken. Ik probeer wel iedere dag een pasta of nasi, iets met aardappelen en vlees en een vegetarisch gerecht te maken. Als ik onvoldoende materiaal heb, loop ik de winkel in om er iets bij te pakken, maar dat probeer ik zo veel mogelijk te voorkomen."

Open keuken
Klanten van de Plus aan de Dingstraat kunnen Sander-Jan of een van zijn collega's in zijn open keuken aan het werk zien. Het concept loopt namelijk zo goed dat er inmiddels vier mensen bij betrokken zijn, waaronder de Daphne, de echtgenote van Bruggers.
"Het levert een win-win-winsituatie op," zegt Bruggers. "Wij gooien de helft minder voedsel weg, de klant heeft een heerlijke gezonde maaltijd met verse ingrediënten voor maximaal vier euro en het personeel dat 's avonds werkt krijgt ook een maaltijd van Sander-Jan wat kosten bespaart."
Het concept is nu ongeveer een jaar in gebruik en zeer positief ontvangen. "Onze klanten zijn er erg positief over," zegt Bruggers. "Maar ook binnen ons vak is er heel veel belangstelling voor. Diverse vakbladen hebben er over gepubliceerd en andere supermarkten willen het ook invoeren. Dat is geweldig, want zo kunnen we voedselverspilling op een mooie innovatieve manier tegengaan!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant