De drie winnaars van de winnaarsronde en de verliezersronde. Foto: PR
De drie winnaars van de winnaarsronde en de verliezersronde. Foto: PR

Laatste kans wordt groot dartsucces in Sourcy Center

Een biertje, een Redbull en een watertje doen wonderen

ZIEUWENT – Voor de derde keer werd het Sourcy Center Open darttoernooi gehouden. De naobers Jorik en Chris Meijer (geen familie van elkaar) gaven het toernooi voor darters in de Achterhoek nog één kans, want daarvoor was het hangen en wurgen om deelnemers te verkrijgen. Nu via berichten op social media zat het toernooi in het Ziewentse Sourcy Center in een mum van tijd vol. Ruim 90 darters uit de Achterhoek schreven zich in. Er was zaterdagsavond 12 december 900 euro aan prijzengeld te verdelen.

Het competitieniveau maakt niet uit voor deelname aan het Sourcy Center Open dartstoernooi. Er doen darters mee die gooien in de eredivisie en er zijn ook darters die voor de gezelligheid in de kroeg pijltjes gooien. "Op een darttoernooi heerst er altijd een gemoedelijke sfeer. Dit kenmerkt de dartsport, al zijn er altijd wel opmerkingen over het verloop ervan", vertelt Chris Meijer. Het blijkt bij de dartsport te horen. Het gaat er fanatiek aan toe en dat betekent: wanneer het niet goed lukt met de laatste pijl een 'double' (in de buitenste ring of de Bull's eye) naar de nul te gooien, dat darters ontdaan raken. Een biertje doet goed om de zenuwen beter de baas te zijn. Het maakt je een stukje baldadiger om een match te winnen, vertelt een deelnemer. "Eenmaal doorgedrongen tot de volgende ronde schakel ik over op Redbull om alert te blijven. In finaleronde drink ik water. Dit is de ideale mix."

Darters zijn over het algemeen slechte verliezers: wanneer je die eigenschap niet hebt, win je geen wedstrijd. Daar staat tegenover dat een verliezer dan toch weer wordt opgevangen door teamgenoten of vrienden met wie hij of zij gekomen is. Want hoewel bij darts alleen mannen op televisie te zien zijn is het aantal vrouwen onder de darters groeiende. Voor het Sourcy Center Open hadden zich acht vrouwen aangemeld. Het geeft aan dat de sport meer dan ooit populair is. "Er komen lokaal meer toernooien bij. En ook wordt darts vaker op televisie uitgezonden." Volgende week begint het WK Darts in Londen, waar enkelen onder de deelnemers van zaterdagavond in Sourcy Centrum ook naar toe gaan. Het Sourcy Center Open darttoernooi werd door de meeste ervaren als een voorproefje van Londen.

"De dartsport leeft overal veel meer. Voor dit toernooi meldden zich hele teams aan." In het Sourcy Center waren twintig banen opgesteld. De eerste ronde van het Sourcy Center Open darttoernooi bestond uit een kwalificatieronde waar de deelnemers via loting in 17 poulewedstrijden waren opgedeeld. Daarna ging het toernooi over in een knock-out systeem.

Meer berichten