The Kinks in Winterswijk. Foto: Harrie Verstappen
The Kinks in Winterswijk. Foto: Harrie Verstappen

Boekpresentatie in KunstEnde

Algemeen

WINTERSWIJK - Op zaterdag 14 november wordt in museum KunstEnde het boek 'De Kinks Komen – Beat in Winterswijk' gepresenteerd. Onder dezelfde titel loopt in Kunst Ende tot en met 5 december nog de
tentoonstelling gewijd aan het memorabele optreden van de Britse beatgroep The Kinks exact vijftig jaar geleden in het Feestgebouw in Winterswijk.

De expositie De Kinks Komen, die georganiseerd is in samenwerking met Vereniging Het Museum, en het bijbehorende boek zijn een initiatief van de werkgroep Poparchief Achterhoek Liemers (PAL). Het PAL is ondergebracht bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Doetinchem en bestaat sinds 1998. De werkgroep probeert de geschiedenis van de popmuziek, zoals die vanaf het midden van jaren '50 van de vorige eeuw in de Achterhoek en Liemers is gemaakt, te verzamelen, te archiveren en aan een groter publiek beschikbaar te stellen. Het PAL heeft inmiddels al een groot aantal publicaties op haar naam staan. Zo verschenen er in de loop der jaren popboeken over diverse plaatsen. In 2014 verscheen de bundel Achterhoekse Popverhalen. Via de Mr. H.J. Steenbergen-Stichting, gelieerd aan het ECAL, wordt nu het boek De Kinks Komen uitgebracht. Auteur is Erik Meinen, één van de leden van de werkgroep PAL.

De Kinks Komen belicht het geruchtmakende concert van The Kinks tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de popmuziek en jeugdcultuur in het Winterswijk van de midden jaren zestig. Het met veel uniek beeldmateriaal geïllustreerde boek besteedt aandacht aan de opkomst van de zogenaamde beatclubs, de door jongeren gerunde clubs, waar in de weekenden geluisterd werd naar of gedanst op de muziek van diskjockeys en live-bands. Ever Play en Red Rooster waren de belangrijkste beatclubs. Met Studio René, gevestigd aan de Vredenseweg, beschikte Winterswijk over de eerste discotheek in de regio.
Uiteraard komen ook de bekende plaatselijke beatgroepen, zoals The White Waves, Death, SE-XXI en Wonderland of Paradise voor het voetlicht inclusief de bekende muzikanten (Rini Wikkerink, André Reijnen, Daniel Sahuleka) die zij voortbrachten.

Maar centraal in het boek staat de komst naar Winterswijk van The Kinks, op dat moment na The Beatles en The Rolling Stones de meest geliefde band in het Verenigd Koninkrijk. Omdat men elders in Oost-Nederland geen geschikte locatie voor het optreden kon vinden, kwam men min of meer bij toeval in Winterswijk terecht. Een aantal attente Winterswijkse jongeren regelde dat het muziekfestijn kon plaatsvinden in het statige, inmiddels verdwenen Feestgebouw aan de Haitsma Mulierweg.

Vanwege extreem slechte weersomstandigheden (sneeuw en ijzel) bleef de komst van The Kinks op zondagavond 21 november 1965 nog lange tijd uit. Veel bezoekers geloofden er al niet meer in, de sfeer in de zaal werd allengs rumoeriger en klapstoeltjes moesten het ontgelden. Uiteindelijk arriveerde de Kinks toerbus ver na twaalven in Winterswijk en kon het jeugdige publiek alsnog, weliswaar voor slechts een krap half uur, genieten van zijn muzikale helden.

Voor het boek heeft het Poparchief gebruik mogen maken van nog niet eerder gepubliceerde foto's van Harrie Verstappen. Verstappen was als een van de weinige fotografen aanwezig bij het concert en legde de avond in sfeervolle beelden vast. 
De windhoos die in maart 1966 over Winterswijk trok en die het Feestgebouw omver blies komt in het boek eveneens aan de orde. Voor de organisatie van de Kinks-avond een geschenk uit de hemel, een gepeperde schadeclaim van de Vereniging Volksfeest, beheerder van het Feestgebouw, kwam hiermee te vervallen.

De boekpresentatie is op zaterdagmiddag 14 november om 16.30 uur in de expositieruimte van Museum KunstEnde aan de Misterstraat 94 in Winterswijk. De bekende Winterswijkse sixtiesband SE-XXI komt enkele Kinksliedjes vertolken. Vanaf maandag 16 november is De Kinks Komen verkrijgbaar in de boekhandel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant