De tijdelijke brug bij Berenschots Watermolen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De tijdelijke brug bij Berenschots Watermolen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Nieuwe en oude ideeën voor jaarprogramma WCL

Algemeen

Bestuur kan uit 63 ideeën kiezen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Onlangs hield de stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk een inloopbijeenkomst. Zo hoopte het bestuur nieuwe ideeën voor het jaarprogramma te krijgen. Volgens Arie Schoemaker, medewerker van de gemeente Winterswijk die de stichting ondersteunt, kwamen er veel mensen langs. "Het leverde een lijst op van 63 mogelijke projecten."

Ook projecten uit buurgemeenten

Die moeten uitgewerkt worden, waarna gekeken kan worden welke uitgevoerd zullen worden. Allemaal zal niet lukken, omdat WCL een beperkt budget heeft. De ideeën borduren grotendeels voort op de gedachten die al langer in de verschillende achterbannen leven. Van de tijdelijke loopbrug bij de Berenschots Watermolen, die is aangelegd omdat de huidige brug vanwege de restauratie van de watermolen afgesloten is, een permanente te maken is echter een geheel nieuw project.

Niet alleen in Winterswijk
Voor de inloopbijeenkomst waren ook bewoners uit de gemeente Aalten en Oost Gelre uitgenodigd. Een aantal projecten zou immers gezamenlijk uitgevoerd kunnen worden door de drie gemeenten in het kader van de Leader-gelden. Dat zijn gelden, beschikbaar gesteld door Europa, waarmee plattelandsontwikkelingsprojecten uitgevoerd kunnen worden. Het merendeel van de mensen die de inloopbijeenkomst bezochten, kwam echter toch uit de gemeente Winterswijk. De aangedragen ideeën gaan van klein, zoals het afbreken van een witlofschuur, tot groot, zoals het herstel van de oude verdedigingszone in Bredevoort. Soms dienen de ideeën alleen een particulier belang, dan weer hebben ze een integraler karakter, waarbij verschillende partijen die in het buitengebied actief zijn, betrokken kunnen worden.

Bekende projecten
In de lijst duiken ook weer de al jaren bestaande projecten op, zoals de inzameling van landbouwfolie, het opruimen van zwerfafval of 'Met de klas de boer op'. Zo duikt na vele jaren weer het project op om een onderkomen te zoeken voor de 'rijke verzameling van oude boerenspullen', waar ze bewaard en getoond kunnen worden. En waar activiteitendagen zoals de appeldag en de slachtdag georganiseerd kunnen worden. Vanuit de natuurhoek wordt voorgesteld het opstellen van ecologische bedrijfsadviezen voor landbouwbedrijven weer mogelijk te maken. Het was tijdens de eerste fase van WCL in de jaren 90 van de vorige eeuw een belangrijk onderdeel van de activiteiten.

Ook veel nieuwe zaken
Voor alle themagebieden van WCL (landbouw, natuur, leefbaarheid, cultuurhistorie en recreatie) kan het bestuur nu een keuze maken uit een heel ruim aanbod. Bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek naar een streeksupermarkt waar alleen regionaal geproduceerde producten worden verkocht. Of een plan om exotische planten, zoals Japanse duizendknoop die dusdanig overheersen dat geen enkele andere plant meer een kans krijgt, te bestrijden. Of het ontwikkelen van een ideeëncatalogus voor kleinschalige recreatieve dagactiviteiten liefst in combinatie met 'wat te eten en drinken'. Vanuit de hoek van de landgoedeigenaren is er de wens om de zeldzame plantengroei aldaar in kaart te brengen, zodat die gespaard blijft bij beheer- en onderhoudswerkzaamheden. Ook worden er diverse projecten voorgesteld om schoolkinderen en jongeren meer bij de natuur te betrekken. Welke ideeën snel concreet zullen worden, zal blijken wanneer het nieuwe jaarprogramma van WCL af is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant