WCL-voorzitter Gert Jan te Gronde. Foto: Bernhard Harfsterkamp
WCL-voorzitter Gert Jan te Gronde. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vernieuwende projecten gezocht voor jaarprogramma WCL

Algemeen

Ook over gemeente- en landsgrenzen samenwerking zoeken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In het 22ste jaar van zijn bestaan is de Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk op zoek naar vernieuwende projecten voor het nieuwe jaarprogramma. Volgens voorzitter wethouder Gert-Jan te Gronde is de laatste jaren teveel voortgeborduurd op beproefde ideeën. Die zijn niet slecht, maar WCL wil toch een volgende stap doen. Daarom wordt op donderdag 15 oktober van 15.00 tot 20.30 een inloopavond georganiseerd in de Schoppe van de Twee Bruggen in Miste. Iedereen met goede ideeën kan die dan vertellen aan de wethouder en de andere bestuursleden en medewerkers van WCL.

Leaderprogramma
Er worden niet alleen projecten gezocht voor WCL, waarvoor ook volgend jaar 75.000 euro beschikbaar is, maar eveneens voor het Leader-programma, dat deels wordt gefinancierd met Europees geld. In totaal is er 11 miljoen beschikbaar voor de Regio Achterhoek in de komende zeven jaar. Die zijn beschikbaar voor projecten die zich richten op duurzame energie en circulaire economie (economie met gesloten kringlopen), versteviging van de relatie stad en platteland en activiteiten en ontmoetingsplaatsen, die de sociale cohesie op het platteland kunnen vergroten. Volgens Te Gronde zijn er ook combinaties mogelijk met WCL- en Leader-gelden.

Meer 'jongeren' betrekken
De wethouder roept vooral mensen onder de 40 op zich met een project te melden. Hij mist de groep van pakweg 25 tot 40 jaar teveel als er over mogelijke activiteiten in het buitengebied gesproken wordt. Dat is in het algemeen bestuur van WCL zo, maar ook bij de belangenverenigingen van de buurtschappen. Dat betekent niet dat de 'ouderen' geen goed werk doen, maar meer betrokkenheid van jongeren om het buitengebied leefbaar te houden vindt de wethouder wel wenselijk. Daarnaast zou hij graag zien dat WCL-projecten minder sectoraal worden. Uit de verschillende bloedgroepen van WCL komt elk jaar een projectenlijstje voort, maar activiteiten, waarin landbouw, natuur en recreatie samen een onderwerp aanpakken zijn zeldzaam.

Meer samenwerken met buurgemeenten
Bij de inloopbijeenkomst zijn niet alleen bewoners van Winterswijk welkom, maar uit het hele Nationale Landschap Winterswijk, waartoe delen van de buurgemeenten Aalten en Oost-Gelre behoren. De Leader-projecten hoeven niet te stoppen bij de gemeentegrens. Dit zou tot meer samenwerking tussen WCL en de vergelijkbare organisatie in Aalten, Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP) kunnen leiden. Of met de Stichting Marke Vragenderveen. Wat betreft Te Gronde hoeft zelfs de grens met de Duitse buren geen barrière te zijn. Hij kan zich goed voorstellen dat uit het programma rondom de herdenking van het 250-jarig bestaan van de grens contacten en ideeën voortkomen, waaraan WCL financieel zou kunnen bijdragen.

Niet zelf verzinnen
Hoewel het niet de bedoeling is dat Te Gronde zelf de nieuwe projecten verzint, heeft hij wel enkele ideeën. Een festival van het landschap in de zomer middenin het toeristenseizoen, waarin plaats is voor excursies, lezingen en culturele activiteiten lijkt hem heel aardig. Ook zou hij graag zien dat de bewoners uit het dorp meer betrokken raken bij WCL. Of dat het Naoberteam dat Meddo al kent zou 'uitgerold' kunnen worden over alle buurtschappen. Of Staring NME zou het initiatief kunnen nemen om weer een jeugdnatuurorganisatie van de grond te tillen, zodat de oude natuurrotten van nu straks vervangers krijgen. Maar het is niet de bedoeling dat de voorzitter van WCL de nieuwe activiteiten verzint. Dat moeten anderen doen en die mensen worden dan ook verwacht op 15 oktober.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant