WSG eindigt als derde

WINTERSWIJK - De schakers van WSG sloten het seizoen af tegen ASV. Zowel het eerste als tweede moest het in het Zonnebrinkcentrum opnemen tegen teams van de Arnhemse schaakclub, die één van de grootste van Nederland is met bijna 200 leden. Daarbij vergeleken is WSG met zijn ruim 80 leden maar een bescheiden club.

WSG 1 had alleen theoretisch nog een kans op het kampioenschap. Het moest dan zelf winnen en de nummers 1 en 2 van de ranglijst moesten in de fout gaan. Het kwam er niet van. De nummers 1 en 2 wonnen en zelf winnen lukte ook niet (3,5-4,5). Zo eindigde de hoofdmacht op een derde plaats. Dit had WSG vooral te danken aan veel puntverlies tegen lager geklasseerde teams. Het team wist maar één keer te winnen tegen een team dat op dat moment lager op de ranglijst stond. Tegen ASV kreeg Reinhard Funke een toren en twee pionnen voor twee stukken, maar dat bleek te weinig. De vrijpion van zijn tegenstander werd te sterk. Gerard Harbers kwam snel in een soort eindspel en dat werd remise. Arjan van Lith kwam niet echt lekker uit de opening en ook in die partij werd tot remise besloten. Dat was ook het resultaat bij Arent Luimes, die zich onder de druk wist uit te werken. Emma de Vries bracht de partijen met enkele goede zetten weer op gelijke hoogte. Carsten ter Horst leek goed uit de opening gekomen, maar hij verloor in de slotfase zijn dame tegen twee stukken en toen was het niet meer te houden. Marcel Krosenbrink wist een toreneindspel niet remise te houden toen hij bij de verdediging in de fout ging. De wedstrijd was gespeeld, maar topscorer Jochem Mullink ging er nog eens goed voor zitten. In een lastig eindspel trok hij na veel gemanoeuvreer fraai aan het langste eind.

Het tweede team leverde een knappe prestatie door zich al in de voorlaatste ronde veilig te spelen. Dat had zij vooral te danken aan een goede start van de competitie. In 2024 wist het team nog geen punt te pakken, maar tegen ASV 5 kwam dat eerste punt van dit kalenderjaar dan toch op het bord. Kopman Henri Abbink moest afrekenen met een lastige vijandelijke pion in zijn stelling, maar toen dat gelukt was, was de winst voor hem. Captain en topscorer Oscar Wamelink zette een koningsaanval op, die winnend bleek. Bert te Sligte en Reinhard Cvetkovic deelden de punten met hun tegenstander voordat de strijd definitief losbarstte. Ook Geert ten Hietbrink kwam remise overeen. Dick van Wamelen had toen al verloren. Twee toreneindspelen moesten de beslissing brengen. Han Schuurmans wist dat eindspel remise te houden, maar Paul van der Lee niet. En daarmee kwam de 4-4 eindstand op het bord.