Gaat Winterswijk aan vlijt ten onder?

Niet luchtig vandaag. Mijn vriendin spreekt zelfs van zware kost.

Heeft u wel eens gehoord van de Club van tien miljoen? Zou u graag voldoen aan de voorwaarde, die aan het lidmaatschap verbonden is? Vast wel, want de meeste lezers zullen in de mening verkeren dat het over geld gaat. Dacht ik eerst ook, toen in ik in 1994 hoorde van de oprichting van de Club van tien miljoen. Zo werkt het nou eenmaal in onze samenleving. Geld is een belangrijke drijfveer voor onze activiteiten; we moeten tenslotte aan de kost zien te komen.

Maar gelukkig word je er niet van, is de algemene opvatting. Hoewel een vriend van mij nog een aardige variant kent: “Geld maakt niet gelukkig ……. maar géén geld ook niet.”

De Club van 10 miljoen heeft geen miljonairs als leden. Het is een stichting die als doelstelling heeft om de bevolkingsomvang van Nederland af te stemmen op de natuurlijke draagkracht van het beschikbare gebied. Dat leek toen 10 miljoen te zijn. Sinds 2021 werd de naam veranderd in ‘Stichting Overbevolking’ met als doel vermindering van het aantal inwoners ter verbetering van de leefbaarheid en vermindering van de ecologische voetafdruk.
Dat staat in schril contrast met de ‘oplossing’ die het College van Winterswijk voor ogen heeft om de leefbaarheid in stand te houden. De Gemeente werkt aan een Omgevingsvisie, waarin beschreven staat hoe Winterswijk er in 2040 zou moeten uitzien, maar dat is op voorhand al bekend: Winterswijk moet groeien.

Keer op keer komt de lezer passages tegen in de trant van ‘noodzakelijke groei en uitbreiding’, aantrekken van arbeidsmigranten en toename bevolkingsaantal om onze voorzieningen op peil te houden.
Toeschrijven naar een gewenste uitkomst is een veelvuldig gebruikt middel bij notities.
Ik maak er zelf ook gebruik van bij het schrijven van columns zoals deze!

In de visie van het College is groei van het aantal inwoners de Haarlemmerolie voor Winterswijk. Dat blijkt ook uit de vrees voor de verwachting, dat het aantal huishoudens na 2032 gaat afnemen. Dat zou dan een overschot aan woningen betekenen, terwijl er nu tot 2030 een stevig plan voorligt om 1200 woningen te bouwen! Ja, leest u de zin nog maar een paar keer over.

Het Centraal Plan Bureau denkt er heel anders over: “Arbeidsmigratie is geen oplossing voor de arbeidskrapte. De komst van arbeidsmigranten leidt tot bevolkingsgroei, meer bedrijvigheid en dus nog meer krapte! De oplossing moet gezocht worden in het beperken van de eigen vraag en het beter belonen van maatschappelijk belangrijke beroepen.”

En dan is er nog die eeuwige roep om jeugd naar Winterswijk te halen. Lijkt me best sympathiek. Maar het kan toch niet zo zijn dat er in de Nederlandse gemeenten een stoelendans rond de jeugd gaat plaatsvinden en dat men elkaar gaat kannibaliseren op jeugdige inwoners!
Er ontstond al verontwaardiging toen er vanuit Enschede op ‘onze’ markt geflyerd werd om Enschede te promoten. Het hielp overigens evenmin.

Megalomane gedachten ook rond het steengroevemuseum: “Het steengroevemuseum heeft potentieel een landelijke en internationale aantrekkingskracht….” Toe maar!
Maar wacht eens even… in Ratum was toch vroeger een vliegveld? Ik zie mogelijkheden.