Stefan Maletic is assistent-trainer van voetbaleredivisionist NEC in Nijmegen. Hij groeide op in Lengel en speelde er bij de toenmalige dorpsclub VVL. Foto’s: Roel Kleinpenning

Stefan Maletic is assistent-trainer van voetbaleredivisionist NEC in Nijmegen. Hij groeide op in Lengel en speelde er bij de toenmalige dorpsclub VVL. Foto’s: Roel Kleinpenning

Familieman Stefan Maletic geniet van assistentrol bij NEC

LENGEL/KLEVE - Stefan Maletic ontvluchtte met zijn familie de oorlog in Bosnië en streek als tiener neer in Lengel. Vijftien voetbalclubs stonden er als profvoetballer op zijn cv, en nu is hij al voor het vierde seizoen assistent-trainer bij eredivisionist NEC.

Door Remko Alberink

Het gesprek vindt plaats in het stadion in Nijmegen waar Maletic zich thuis voelt. Een gesprek over het verleden, heden en de toekomst van de voetbaltrainer. Maletic ademt voetbal, maar schijn bedriegt. “Als ik thuis ben, ben ik echtgenoot, vader en familieman. Heerlijk vind ik dat.”

Achterhoek
De gedachten gaan terug naar hoe de familie Maletic in de Achterhoek terecht kwam. “Ik denk met plezier terug aan mijn tijd in Lengel”, schetst de nu 36-jarige ex-voetballer. “We werden geweldig goed opgevangen weet ik nog, dat was een warm badje bij de mensen in Lengel. Dat heeft enorm geholpen, ik ben er trots op hoe we geïntegreerd zijn. Qua voetbal ging ik naar vv Lengel, ik weet nog dat Mica Milojevic er mijn eerste trainer was, maar ik kreeg ook training van Vincent Smit en de helaas overleden Bart Kemperman.”

Via de jeugd van 1FC Kleve in Duitsland belandde Maletic als tiener bij de jeugd van De Graafschap en later Vitesse in Arnhem. “Ik had in die tijd echter zware knieblessures, dus ik ben hartstikke blij dat ik daarnaast ben blijven studeren. Ik haalde mijn heao-diploma tot verbazing van de directrice van die opleiding. Meestal zag ze voetballers na een jaar afhaken, maar ik vond het belangrijk en was de eerste die een diploma haalde in combinatie met het voetbal.”

Bosnië
De carrière van Maletic werd in een mooie kiem gesmoord, niemand zal weten waar zijn plafond zou hebben gelegen als de knie niet zo opspeelde. Een lange lijst clubs in onder meer Denemarken, Nederland, Zweden, Engeland en Duitsland volgde nog. ”Meest indrukwekkend waren de seizoenen in Bosnië waar ik ook nog eens dichtbij mijn familie was. Dat was een puzzelstukje dat ontbrak. Al die avonturen hebben mij enorm verrijkt. Ik voelde het als een meerwaarde om in verschillende landen te mogen spelen. Daar heb ik nu profijt van als trainer.”

Eenmaal het vak van trainer ontdekt, begon Maletic bij verschillende jeugdteams. “Bij De Graafschap was ik tegelijkertijd jeugdtrainer als Rogier Meijer, toen hij jaren later bij NEC de hoofdtrainer werd, vroeg hij mij als assistent.”

Maletic noemt een aantal aspecten die passen bij de rol van assistent-trainer. “Die moet loyaal zijn, hard willen werken, openstaan voor moderne trainingsmethodes en ambitieus zijn. Die componenten zijn belangrijk. Zelf zie ik mij daarnaast ook als verbinder met de spelers, ook met de buitenlandse spelers.”

Zijn takenpakket is bij de Nijmeegse eredivisionist veelomvattend. “Natuurlijk verzorgen we samen als staf de trainingen, maar daarnaast ben ik binnen de begeleiding verantwoordelijk voor de verdediging als linie en de verdedigers in het bijzonder. Ook de spelhervattingen vallen onder mijn verantwoordelijkheid, zowel verdedigend als aanvallend.”

Onrecht
Waar de voetbaltrainer zijn pluspunten opsomt, kent hij ook nog een wel een aspect waarin hij zich kan verbeteren. “Ik kan niet tegen onrecht. Dan moet ik leren rustiger te blijven. Ik hou dat lang vol, maar dat kan nog iets beter.”

Intussen woont Maletic al weer enige tijd in het Duitse Kleve, met vrouw en drie kinderen. “Het zijn alle drie jongens, van zeven, vijf en twee jaar. Ze vinden voetballen te gek. Soms als ik de kleinste naar de bambini’s breng van de voetbalclub help ik wel eens een beetje bij de training.”

‘Natuurlijk heb
ik de ambitie
om me op
termijn ook als
hoofdtrainer
te ontwikkelen’


De familieman spreekt zijn waardering uit voor zijn vrouw. “Dankzij haar kan ik deze job doen. Dit is geen doorsnee baan, soms werken we twee weken achtereen zonder een vrije dag, hebben we Engelse weken. Zelf werkt ze ook nog en ze studeert.”

De twee leerden elkaar kennen en snel bouwden ze aan een toekomst samen. “Ze komt uit Berlijn en binnen drie maanden waren we getrouwd.”

De trainer is er niet een die thuis ook nog hele dagen met voetbal bezig is. “Nee, dat niet. Thuis zijn er andere prioriteiten.”

Verbonden
Maletic voelt zich verbonden aan de Doetinchemse hoofdtrainer Rogier Meijer, en maakt dan ook vol trots deel uit van ‘Team Meijer.' "Natuurlijk heb ik de ambitie om me op termijn ook als hoofdtrainer te ontwikkelen, maar met drie kleine kinderen is het voorlopig goed zo.”

Van hoofdtrainer Meijer, met de club in gesprek over zijn toekomst als trainer, leert Maletic het nodige. "Het belangrijkste is dat Rogier altijd duidelijk en eerlijk is naar de spelers. Hij probeert ook altijd aan te geven waarom een speler niet speelt. Ook is hij erg goed in het managen van zijn staf, dat zijn ook nog eens tien tot vijftien mensen.”

Bij NEC maakt Maletic een transformatie mee. Van een club uit de Keuken Kampioen Divisie naar een stabiele middenmoter met zelfs de bekerfinale op 21 april in het verschiet. “Vergeet niet dat er niet zoveel mogelijk was toen wij begonnen. Elk jaar moesten we opnieuw met een selectie aan de gang. Intussen zijn de faciliteiten een stuk verbeterd”, stelt Maletic met gepaste trots. Hij is op zijn plaats in Nijmegen, zoveel is duidelijk. 

Stefan Maletic met zijn eerste trainer Mica Milojevic, gefotografeerd waar ooit het veld van VVL lag.
De assistent-trainer van NEC Stefan Maletic wordt geflankeerd door zijn moeder Dragana Maletic (links) en Mica Milojevic, zijn eerste trainer bij VVL.