Leven op het dak van de wereld

WINTERSWIJK - Het NUT, cultureel departement Winterswijk der Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, houdt op woensdagavond 27 maart de lezing: ‘Tibet: Leven op het dak van de wereld’. Deze lezing vindt plaats in Whemer Hof, Ratumsestraat 20, vanaf 20.00 uur (zaal open om 19.30). Toegang is gratis voor leden van het Nut. Niet-leden betalen 5 euro. 

Martin en Renske Idema maken verre en avontuurlijke reizen, doorgaans met z’n tweeën, soms in een kleine groep. Over diverse reizen die zij maakten, verzorgt Martin presentaties, die hij – geograaf en gevorderd filmamateur – illustreert met prachtige films van het betreffende gebied, van de volken die er leven, de cultuur en de natuur. Nu neemt hij belangstellenden mee naar Tibet, waar zij in 2016 kennis maakten met de bijzondere Tibetaanse cultuur: doordrenkt van het Boeddhisme, waarbij het religieuze leven in en om de tempels en op de vele heilige plaatsen een grote rol speelt, hoewel de
Chinezen er alles aan hebben gedaan en doen om de intense spirituele beleving van de Tibetanen zoveel mogelijk te frustreren. Het landschap in Tibet is indrukwekkend hoog, met de hoogste bergen ter wereld, ruig en vaak moeilijk toegankelijk.
Martin en Renske hebben goed kennis kunnen nemen van het bijzondere leven in de steden en op het platteland, hoewel dat laatste woord nauwelijks letterlijk kan worden genomen. Van dit bezoek aan Tibet heeft Martin een boeiende film gemaakt. Als inleiding daarop krijgen toeschouwers informatie over het bijzondere Tibetaanse landschap, over de geschiedenis en over de belangrijke rol van de religie daarbij. Ook wordt stilgestaan bij het dagelijks leven van de Tibetanen dat zo sterk bepaald wordt door de grote hoogte waarop men leeft.