Leerlingen GKC ontwerpen omslag ‘De pagode'

WINTERSWIJK - De dichter en kenner van de Nederlandse poëzie, vertaler, criticus, polemist en veelschrijver Gerrit Komrij zou op 30 maart tachtig jaar oud zijn geworden. Sinds zijn overlijden in 2012 wordt zijn verjaardag in Winterswijk altijd met bijzondere activiteiten gevierd. Dat gebeurt op de middelbare school die al twaalf jaar zijn naam draagt, dat gebeurt ook bij boekhandel Kramer in de Wooldstraat.

Dit jaar is er een bijzondere activiteit verbonden aan Gerrits verjaardag. Leerlingen werden uitgenodigd voor een bijzondere opdracht: maak een ontwerp voor het omslag van de heruitgave van ‘De pagode'. Alle ontwerpen van de leerlingen hangen in de etalage van Kramer. Het boek werd voor het eerst uitgegeven in 1990. ‘Een sfeervolle novelle met een verrassende ontknoping', oordeelde Het Parool bij het verschijnen. ‘Een verhaal dat de lezer na afloop in een aangename verwondering achterlaat, terwijl hij zich afvraagt wat hij nu precies gelezen heeft', prees De Volkskrant.
De heruitgave van ‘De Pagode' verschijnt in een bijzondere Winterswijkse editie: het omslag van de winnaar prijkt op 250 stuks van deze novelle. De eerste exemplaren van deze bijzondere uitgave worden op woensdag 27 maart uitgereikt in boekhandel Kramer. Die zijn onder meer voor de winnaar van de omslagwedstrijd, GKC-rector Jeroen Sanders en burgemeester Joris Bengevoord. Alle tien geselecteerde ontwerpen van de leerlingen die aan de wedstrijd hebben meegedaan zijn bij de boekpresentatie in boekhandel Kramer te zien. Het prijswinnende ontwerp komt enkele weken in de etalage van de winkel aan de Wooldstraat te hangen.
Naast de nieuwe druk van ‘De pagode' verschijnt er nòg een bijzondere uitgave. De nationale Boekenweek is dan net enkele dagen achter de rug. Het thema daarvan is ‘Bij ons in de familie'. De bijdrage van Gerrit Komrij bestaat uit ‘Een avondje met de tantes', een boeketje fleurige familieverzen van Komrij's hand. Daarin bezingt hij als jonge dichter met baldadig wrange humor het leed dat familie heet. Als zestiger gedenkt hij zijn dierbaren op aanzienlijk ingetogener en persoonlijker wijze. Zowel de bijzondere heruitgave van ‘De pagode' als de familiegedichten zijn vanaf woensdag 27 maart te koop bij boekhandel Kramer. De presentatie van deze boeken begint om 11 uur.